Co sądzisz o Windows 10? Wyraź swoją opinię

Co sądzisz o Windows 10? Wyraź swoją opinię

 Krzysztof Kapustka
Krzysztof Kapustka
18:59
30.07.2015
90 komentarzy
19605 wyświetleń

Nowy system operacyjny firmy Microsoft od dobrych kilkudziesięciu godzin jest już dostępny do pobrania w ramach rocznej darmowej aktualizacji. Z tego względu część z czytelników naszego portalu z pewnością zdołała już zaktualizować do niego niektóre ze swoich komputerów, a w czasie późniejszego zapoznawania się z systemem i sprawdzania poprawności działania poszczególnych aplikacji i komponentów wyrobiła sobie także wstępną opinię na temat tego produktu.

Z drugiej zaś strony doskonale wiemy, jak duża liczba użytkowników odwiedza nasz portal i czyta pojawiające się na nim publikacje, a jak niewielu z nich zabiera swój głos w komentarzach. Z tego względu chcielibyśmy zachęcić Was do bardziej aktywnego udziału w pojawiających się pod aktualnościami i artykułami dyskusjach.

Niedawna premiera Windows 10 stworzyła dobrą okazję do wywiązania się pomiędzy Wami szerszej rozmowy o nowym systemie operacyjnym Microsoftu. Dlatego w tym miejscu bardzo chcielibyśmy, abyście podzielili się z nami swoimi pierwszymi spostrzeżeniami na jego temat.

Napiszcie nam więc w komentarzach, jak w Waszym przypadku przebiegł proces aktualizacji, co najbardziej podoba się Wam w nowym systemie, a co jest według Was kompletną porażką. Które z nowości od razu przypadły Wam go gustu, a które ze zmian obniżyły tylko poziom doświadczenia użytkownika. Nie wykluczone, że dzieląc się osobistymi przemyśleniami i spostrzeżeniami na temat tego produktu z innymi użytkownikami, zachęcicie ich do szybszej aktualizacji, lub być może całkowicie odwiedziecie ich od pomysłu uaktualnienia obecnego systemu Windows. Z pewnością na przesyłanych przez Was uwagach skorzystamy my wszyscy.

Niech za prosty przykład możliwej wypowiedzi posłuży Wam następująca opinia: "W Windows 10 podoba mi się chociażby funkcja wyświetlająca wszystkie otwarte okna do wypełnienia pozostałej przestrzeni ekranu, dostępnej po uprzednim przyciągnięciu dowolnej aplikacji do jednej z krawędzi ekranu. Z kolei jedną z wad jest przykładowo brak możliwości rozszerzenia tradycyjnej części menu Start względem części z kafelkami, przez co nazwy niektórych aplikacji nie mieszczą się w całości".

Zapraszamy do komentowania!


Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się z innymi!

Źródło:

Polecamy również w kategorii Windows 10

Komentarze

  • windziarz 19:14 30.07.2015

    Instalacja przebiega dość bezproblemowo pod warunkiem, że plik MediaCreationTool uruchamiamy po zalogowaniu na konto z uprawnieniami administratora. Instalacja z konta użytkownika, nawet podając hasło administratora kończy się komunikatem, że w Redmond mają jakiś problem (Mamy problem). Windows jak windows. Nie bardzo mi się podoba, że dziesiątka to wymieszana 7-ka, 8-ka i zmienione menu Start. Jak oczyszczą kod z pozostałości to zobaczymy co z tego będzie. Pozdrawiam

  • Adam 19:41 30.07.2015

    U mnie Windows 10 wysypał się (aplikacje się zawieszały, do menu start nie dało się wejść, itd...), jak dostałem się do opcji odzyskiwania wróciłem do Windows 8.1. Powrót przebieg bardzo szybko (niecałe pół godziny) i system wyglądał jakby nigdy nie spotkał Windows 10. Instalowałem z narzędzia MediaCreationTool i muszę czekać jak Microsoft przygotuje wersję która się nie wysypie :-)

  • Edgar 20:01 30.07.2015

    + czas pracy na baterii + zajmuje o jakieś 3GB mniej miejsca na dysku niż 8.1 -dalej nie wysuwa się automatycznie klawiatura ekranowa po kliknięciu np. w pasek adresu w Firefoxie - Nie można dodawać ikonek programów zainstalowanych na karcie SD do paska na dole

  • Zawiedziony użytkownik 20:41 30.07.2015

    Nie mam zdania na temat Windows 10 Wywala błąd 80070003 przy aktualizacji - nawet instalacja z .ISO nie pomaga... http://answers.microsoft.com/pl-pl/windows/forum/windows_10-win_upgrade/win-81-updt1-pl-x64-blad-80070003/d3b00e49-8e4b-4620-9b55-47717dba208e?auth=1 Chyba najwyższy czas zainwestować w Apple"a

  • Tom 21:07 30.07.2015

    Witam serdecznie ja mam zainstalowany Windows 10 na komputerze stacjonarnym i na laptopie i wszystko przebiegało wczoraj bez większych problemów poza tym że na laptopie nie mogłem zrobić aktywacji dopiero po przeczytaniu porady od innych tu piszących dowiedziałem się ze trzeba klikać kilka razy i udało się aktywować Windows na laptopie i wszystko u mnie działa sprawnie i bez jakich kol wiek problemów Pozdrawiam Czytelników i Centrumxp.

  • dedesoft 21:59 30.07.2015

    A u mnie wszystko gra. Zarówno update z 8.1 jak czysta instalacja przebiegły bez problemów. I teraz najlepsze: Z ciekawości zainstalowałem Wiedźmina 2 na w10 i zainstalowałem wczorajsze sterowniki od AMD a mam kartę 7700. I co? Gra dostała takiego kopa, że sam się zdziwiłem. Generalnie ustawienia poszły o 1 poziom w górę i gra chodzi płynnie. Jest to o tyle ciekawe, że samo AMD pisze że wprowadziło w tej wersji kontrolę ilości klatek w grze... ciekawe jak to działa, ale w praktyce jest naprawdę dobrze. Zobaczymy co będzie dalej.

  • Rafał 08:17 31.07.2015

    Instalacja na Asus T100 zajęła jakieś 3h. Lądzie z pobieraniem systemu. Wszystko przeciwko bez problemów. System super, szybki, ładny. Minus tu brak cofania gestem w Edge

  • Xander 09:28 31.07.2015

    Mówiąc szczerze, bardzo chciałbym przejść na win10. Mam jednak dwie kwestie, które mogą być dość problematyczne. Po pierwsze: mam na kompie zainstalowane dwa systemy, win 7 i win 8.1 - pierwszy do zabawy (gry i multimedia), a drugi do pracy (Visual Studio, SQL Server itp.) Na win 7 zarezerwowałem sobie aktualizację. Ciekaw jestem, czy nie będzie problemu z win 8.1, skoro to ten sam komputer. A drugi problem: cóż - mam poważne obawy przed akcjami, jakie mogą wystąpić w trakcie instalacji aktualizacji... Słyszałem o sytuacji, kiedy padał cały system i nie dało rady wrócić do poprzedniego - pomagał jedynie format. Czegoś takiego, jak pewnie większość użytkowników, chciałbym uniknąć. Z drugiej jednak strony w znakomitej większości słyszę, że aktualizacja idzie bez problemów. Może te problemy z aktualizacją są związane ze sprzętem lub systemami preinstalowanymi? Jeśli ktoś miałby problem z zainstalowaniem lub użytkowaniem win 10, dajcie znać jaki sprzęt i czy system był preinstalowany, czy stawiany przez Was. Pozdrawiam.

  • Paweł992 10:45 31.07.2015

    U mnie aktualizacja z Windows 8.1 do 10 przebiegła bez żadnych problemów aktywacja również. System mi się podoba. Może wielkiej rewolucji w stosunku do Win 8.1 nie ma, ale jest kilka nowych rozwiązań i ulepszeń pozostałych znanych z Win 8.1. Trochę tylko brak obiecanych rozszerzeń dla Edge, ale mam nadzieje że planowana przez MS jesienna aktualizacja systemu Win 10 wprowadzi tą funkcjonalność.

  • Piotr 23:23 01.08.2015

    Próbowałem zainstalować 3 razy z 8.1, za każdym razem zatrzymuje się na 84% podczas konfiguracji ustawień, więc wina sprzętu lub oprogramowania... odinstaluję kilka pakietów programistycznych i zobaczymy... Na drugim laptopie bez problemów, płynnie, dograłem najnowsze sterowniki kart graficznych i bardzo ładnie. Nic nie zawiesza (MS już wydał łatkę na tą przypadłość). Na pewno wiele jeszcze poprawią (zaznaczanie wielu kafelków w Starcie, kilka uszczerbków Edge, który i tak robi dobre wrażenie). Ogólnie - pozytywnie. Mniej problemów niż z Vistą czy nawet 7, jak wyszły na początku... o XP nie wspominam nawet :)

  • bolek 10:48 02.08.2015

    Windows10 czesto mi sie zawiesza zaraz po wlaczeniu nie dziala Zachwycony ta chinka za bardzo nie jestem Ufam ze z czasem dopracuja go

  • pomian 10:59 02.08.2015

    aktualizacja na win 7 bez problemu, aktywacja również, polecam...

  • andrzej 17:11 02.08.2015

    Zainstalowałem nową 10-tkę i jak na razie to w stosunku do win-7 totalna porażka. Przegladarka zawala sie reklamami jakies cinema shoppers GoHd no i co najgorsze już kilka bluescreenów zaliczyłem podczas uzytkowania win-7 przez 7 lub 8 lat w sumie zaliczyłem może z 10 najgorsze to to iż nie można powrócic do win-7 bo usunięto pliki ja ich nie usuwałem może to tylko wady wieku dziecięcego zobaczymy. Motto moje jak możesz jak najpóźniej to zrobić a najlepiej tak po kilku miesiącach.

  • Darek 22:30 02.08.2015

    A ja nie mogę pobrać obrazu ISO. Pokazuje błąd.

  • Marco 23:14 02.08.2015

    Testuję Windows 10 od kilku miesięcy. Zainstalowałem bezproblemowo z pliku ISO W10 Pro jako aktualizację 8.1 Pro z użyciem narzędzia Media Creation Tool . System śmiga jak rakieta. Jeśli macie kłopoty z instalacją aktualizacyjną - Wasz system na pewno ma sporo błędów w rejestrze i wirusy. Co trzeba zrobić - kompletną konserwację systemu przed instalacją. Co zauważyłem u siebie - 10 razy szybsze uruchamianie wszystkiego (Chrome tylko muli), o wiele lepsza jakość dźwięku i obrazu. Nowa przeglądarka Edge śmiga z prędkością światła. Polecam aktualizację "Windy" moja ocena 9.5/10

  • Krysta 11:38 03.08.2015

    Jestem zadowolona z "przesiadki" na Windows 10. Jeden laptop(Windows 8.1) zaktualizowałam w dniu premiery(29.07),otrzymałam komunikat o dostępności aktualizacji. Drugi laptop z Windows 7 zaktualizowałam 30.07.2015,nie miałam żadnych, najmniejszych problemów. Z nowego systemu jestem bardzo zadowolona. Laptop, który miał Win.7 dostał nowe,lepsze"życie". Uruchamia się błyskawicznie ,żadnych zacięć ani "zadyszki. Serdecznie polecam.

  • CC 00:06 04.08.2015

    Moim zdanie rewelacji nie ma. Na stacjonarnym zainstalował się bez problemów z laptopem poczekam do końca roku - jeśli w ogóle zdecyduję się na przesiadkę z Win 7, który jako system do pracy lepiej spełnia moje oczekiwania. Poza totalnym bałaganem wprowadzonym w ustawieniach, nadmierną "ciekawością" Microsoftu co porabia użytkownik, mam wrażenie, że jest to system raczej rozrywkowy niż przystosowany do pracy. Tam ma się zalogować mało rozgarnięty użytkownik, który za wiele nie będzie majstrował w ustawieniach. Oczywiście można przyciąć zapędy MS do szpiegowania wyłączając sporo, ale wtedy swoiste funkcje Win 10 nie działają lub działają w ograniczonym zakresie. Więc właściwie co nam daje najnowszy wynalazek MS?

  • Widzewiak 10:23 04.08.2015

    Powiedzcie mi kochani, mam Windows 7 a chcę na Windows 10 czy ta 10 po roku będę miał za darmo czy będzie jakaś opłata.

  • Andrzej 00:30 07.08.2015

    Bez problemu zaktualizowałem Win 10 z 8.1, choć trwało to ponad 3 godziny. Działa dobrze, ale.. Nie działa Sandboxie, nie działa Norton Internet Security za który zapłaciłem. Nie mogę odtworzyć serialu w TVN player ani w Edge, ani w Firefoxie. Lubię ikonki kafle. Niestety nie przewijają się ale nie przewijają się one w poziomie, co mi bardzo odpowiadało (komp 4:3), lecz pionie. Jak się je powiększy, to przewijanie w pionie jest mniej wygodne. W Win. 8.1 wiadomości MSN przewijały się w poziomie, co było przyjemniejsze, teraz to jest w pionie. Niewygodnie się korzysta z Menu Start. W 8.1 wszystkie aplikacje były w postaci ikon kafelków już przygotowane przez MS. W Win 10 trzeba je wyszukiwać. Ogólnie wygląd (jeżeli ktoś polubił te kafelki) jest znacznie ładniejszy na Win 8.1. Edge nie jest mi potrzebna, podobnie jak wirtualne pulpity. Trochę szkoda mi czasu, ale wrócę do 8.1, który wbrew malkontentom u mnie działał sprawnie.

  • nimfa 07:47 10.08.2015

    Po zainstalowaniu okropne wrażenia, menu start do kitu , przeglądarka nie pozwala na zapisywanie plików, po powrocie do 8,1 problem z kalkulatorem , jak coś jeszcze znajdę to napiszę.

  • Stefan 81 18:54 17.08.2015

    W 10 instalował się ponad godzinę. Mam go od kilku godzin. Próba pracy na nim i pierwsze wrażenie- negatywne. Wydaje mi się że system chce za dużo zrobić za użytkownika i w tym sensie ogranicza jego samodzielność i inwencję. Na Windowsach pracuję od; W 95, W98, XP, W 7,W8. Jak do tej pory za najbardziej przyjazny uważam W 7. Być może miałem za mało czasu aby W 10 choć pobieżnie ogarnąć. Jak na razie W 10 mnie zniechęca bardziej niż zachęca do pracy na nim.

  • j62 19:07 19.08.2015

    Po 2 tygodniach moja cierpliwość się skończyła. Na Firefoksie, po otwarciu jakiejkolwiek strony, przez jakieś 15 sekund były zwiechy. Przez 2 tygodnie nie znalazłem menu odinstaluj programy. Od tygodnia z mojego maila, z wykorzystaniem moich kontaktów były wysyłane maile ze spamem. Zmieniłem hasło do maila, ale nic to nie dało. Wczoraj odinstalowałem dziada, rano już nie było maili do znajomych, chociaż miałem zwrotki od innych spamowych adresów. Zobaczę jutro rano.

  • f16 21:05 23.08.2015

    miałem 10-tke 2 dni i to mi wystarczylo zeby powrocic do 7-mki...pierwsze co zauwazylem,nie chodza gry ,zacinaly sie juz na poczatkowych filmach,o grze juz nie wspominajac...ja sie pytam,czy ten Windows 10 to garazowa robota?Moze powrocili do korzeni.

  • Wiesław 15:55 27.08.2015

    Outlok 2013 po resecie gubi ustawiena,PDF stracił kilka funkcji; nie pokazuje ilości stron do wydruku oraz nie ma możliwości drukowania kilku stron na stronie.Miało być doskonale a wyszło jak zwykle.Radzę poczekać z instalacją Windows 10,może go kiedyś dopracują.

  • Wiesław 16:19 27.08.2015

    Jeszcze jedno chciałem dodać,sterowniki drukarek po zainstalowaniu Windows 10 głupieją. Mam 4 maszyny z funkcją druku i czasami się zdarza że drukuje lustro zamiast normalnego wydruku z kolej to co jest w kolorze drukują czarno-białe są również problemy z siecią internetową.

  • zdzis 09:08 06.09.2015

    Windows 10 to badziewie jakie świat nie widział, po miesiącu użytkowania, bardzo długo się włącza, przyciski szybkiego uruchamiania działają bardzo wolno. Nie idzie pracować na takim systemie. Co za dureń dopuścił takie coś do instalacji?

  • ewelina1989 12:33 08.09.2015

    A ja jeszcze pomysle w koncu mam na to rok

  • pepek 10:26 10.09.2015

    Windows10 mi się nie podoba jest bez nadziejny fuuj mam Windows7 Ultimate i to jest Super Windows7 nie działają gry Nie polecam Windows10 masakra.

  • Kuchar 09:43 15.09.2015

    To jest jakaś kpina z użytkowników ma dwa laptopy jeden asus z procesorem i7 dysk hdd 500gb drugi Lenovo procek i5 dysk ssd 500gb. Odkąd zaktualizowałem do 10 komutery praktyczne zatrzymały się miejscu co chwila zawiecha co chwila komunikat że jakiś program nie odpowiada albo "pracujemy nad tym". Zrobiłem im nawet czysta instalacje i bez zmian zamuleniec a nie system. Żałuje że nie pozostałem na win8.1. A mówił mi znajomy żeby poczekać na pierwszy servispack Trochę lepsze menu i nic poza tym. Syf nie polecam.

  • dziejas 09:58 15.09.2015

    Z kilku posiadanych komputerow wybralem leciwego juz a52. Calosc operacji dosc dluga najpierw instalacja win7 z recovery. Pozniej problemy z instalacja sp1 i innych aktualizacji. Pozniej 4 proby pobrania i uruchomienia aktualizacjo do 10. Wszystko razem ok 3 dni. Sam proces bezproblemowo. Ale lepiej nie korzystac z instalacji ekspresowej. Mozna od raxu wylaczyc czesc szpiega. Ustawianie programow domyslnych - porazka. Menu start porazka, odinstalowywanie programow kaflowych - porazka. Tak naprawde mozna je tylko ukryc, mimo ze akcja "odinstaluj" sugeruje cos zupelnie innego. Kolejne kilka godzin na poszukiwaniu informacji o tym jak maksymalnie ograniczyc szpuegowanie, jak sprobowac wylaczyc automatyczne aktualizacje. Startuje dluzej, dx12 to dla mnie zbedna rzecz - nie jestem graczem. Ogolne wrazenie estetyczne... fatalne. Wracam do win7.

  • 123 10:11 15.09.2015

    Początkowo nawet nawet, szybka instalacja, sam wstał po awarii, ale im dlużej go mam to co raz bardziej przekonuję się do tego, że to porażka. Brak konfigurowalności menu, nie można wywalic niepotrzebnch aplikacji, długie uruchamianie programów. Przy wiekszej ilosci drukarek głupieje, nie pozwala "zabić" procesów wieszających system, wcina dużo pamieci nie wiedziec czemu, ogólnie odradzam.

  • Marecki 12:08 15.09.2015

    Elite Book 8760W - po instalacji wysypał się całkowice , prawdopodobnie na grafice . Po zalogowaniu wywala się na pulpicie (miga ekran) oraz zawiesza się , po restarcie brak wejścia w tryb awaryjny . W związku z "zawiasami" brak możliwości przywrócenia do windows 7. Podejście pani z linii wsparcia technicznego Microsoftu olewcze !! Solucja - format c: i spieprzony cały dzień na ponowną instalacje systemu i oprogramowania !!! NIE POLECAM

  • Leszek 18:08 17.09.2015

    Po aktualizacji na Windows 10 wbudowany w laptopie subwoofer stał się nieobecny.

  • Zenon 16:40 22.09.2015

    Z W. 7 poszło gładko. Wszystko, na razie ok. Mam tylko problem z informacją o stanie naładowania baterii oraz sygnalizacją stanów , nastawionych alarmów. Może ktoś z "braci" wie coś na ten temat??

  • rych 14:52 24.09.2015

    u mnie ok, bezproblemowo na dwoch lapkach. hp g62 i dell inspiron. po zainstalowaniu w10 wymuszone aktualizacje zalatały problemy. (nie widzial antywirusa, ikona powiadomien aktywna. głupawe te ustawienia rozgraniczone z panele sterowania, ale bzdury. u mnie wszystko chodzi a starcraft 2 wrecz dostał kopa i to na starszym lapku. mam 2 tyg i nic sie nie wysypalo. wg mnie jest okay.

  • qwerty 09:34 26.09.2015

    Win 10 jest tragiczny, codziennie kilkanaście razy zawiesza się na kilkanaście sekund, nie działa WF-MAG. W10 jest bardzo powolny, po tygodniu chciałem odinstalować i zobaczyłem komunikat, że pliki tymczasowe zostały usunięte i się nie da. Na pozostałych kompach nie zainstaluję nawet jakby dopłacali po 1000zł za każda instalację

  • JA 21:41 27.09.2015

    win 10 to lipa

  • Stanislaw 07:31 30.09.2015

    też byłem niezadowolony z w 10 posiadam w 7 ultimate uruchamiał się długo po przeprowadzeniu resetu zaczął śmigać. Na uruchomienie systemu potrzeba około 1min

  • josh 15:27 30.09.2015

    System zainstalował się ok. Wszystko działa, ale ogólnie nie podpba mi się. Edge do niczego, kontrola rodzicielska do niczego - właściwie to jej brak. Trzeba załozyć konto na serwerach microsoft, podać dane, podłączyc dzieci etc. jak dla mnie za duża ingerencja microsoftu w dane prywatne. Najbardziej podobała mi sie 7 pro lub ew. 8.1 z classic shell.

  • Marcin 18:35 30.09.2015

    Instalacja win10, KORZYŚCI ŻADNE TYLKO SAME PROBLEMY, Nie działają wszystkie programy autodesku, w tym np. autocad i robot. Edge to porażka-może do szpiegowania dobra. Powrót do win 7 okazał się niemożliwy, pozostała tylko reinstalacja. ODRADZAM INSTALACJI !!!!, nie dajcie się nabrać !!!.

  • Jasko 14:47 01.10.2015

    Chcialem zaktualizowac i mi wywalilo system , podajac ze to pirat wiec bede sie trzymal zdaleka od tego badziewia

  • JJacek 18:44 02.10.2015

    Aktualizacje na mały netbook asus kończą się na 78% do d..........

  • Dawid 19:14 07.10.2015

    Witam. Według mnie sytem jest ok. Wszystko przejrzyste i intuicyjne. Jednak warto przed zainstalowaniem poszukać czy będą do niego aktualizacje sterowników. Dlatego wam gry nie działają... u siebie zauważyłem problem z drukarką, ape po przeczytaniu strony internetowej firmy dowiedziałem się, że aktualizacje będą dopiero za miesiąc. Pozdrawiam.

  • Ewelina 10:31 14.10.2015

    Witam! System jest niedopracowany. Nie działa właściwie z programem "Płatnik".ZUS udzielił takich wskazówek naprawy,że system " padł" i musiałam wrócić do ustawień fabrycznych,czyli Windows 8. naprawa systemu z pozycji administratora była niemożliwa, ponieważ nie pamięta administratora. Program księgowy też uległ awarii. Wszystkie naprawy okazały się kosztowne. Pozdrawiam i czekam na dopracowania systemu.

  • Joanna G-R,18.10.2015 r. 18:11 18.10.2015

    Jestem komputerowym laikiem. Przyjęłam propozycję zainstalowania Windows,a 10. Kilka dni byłam zadowolona, chociaż Menu Start się zawieszał. Powrócić nie mogę, bo usunięto wcześniejsze programy. Na środku ekranu zasłaniający tekst ( nie mogę go usunąć ) " Menu Strat i Cortana nie działają. Spróbujemy rozwiązać ten problem po nastepnym zalogowaniu." , więc wyłączam i włączam...niestety bez skutku ..., a na początku to działało...Muszę sprowadzić informatyka ? :(

  • Michał 20:44 18.10.2015

    do dupy, po co microsoft robił tego 10 i 8 ,windows 7 i xp są najlepsze! 2/10 bez dwóch zdań. :(

  • tomson 08:30 19.10.2015

    Boże, jakie to szczęście, że mam płytkę z win7 i mogłem do niego wrócić! Totalna inwigilacja, nawet do d.....py ci zaglądają, pojęcie prywatnego komputera już nie istnieje !!!!!! dane prywatne to przeszłość! kultura pracy to fikcja! ostatni raz nabrałem się na ten badziew!

  • gnom 23:20 20.10.2015

    nigdy nie instaluj windows 10!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! system działa wybiórczo. jedne aplikacje działają inne nie. obsługa systemu ma gdzieś klienta! masz problem to rozwiąż go sobie sam!napiszesz coś krytycznego o systemie to się obrażą, będą ci grozić i usuną twój komentarz!o pomocy zapomnij!

  • Majlaul 21:32 21.10.2015

    Zainstalowalam 10 i bardzo żałuję działał tydzień od dzisiaj nie mogę się zalogować wyświetla mi się Błąd krytyczny menu start i cortana nie działają. Każą się wylogowac a po ponownym zalogowaniu wyświetla się ciągle ta sama informacja. CO robić pomocy ??

  • Joanna 16:14 27.10.2015

    ...już się ucieszyłam, bo po zamieszczeniu komentarza menu start wrócił...niestety znów jest to samo, kopiuję -mam tak samo mam drugiego laptopa i z niego piszę, tamten nic nie chwyta "Zainstalowalam 10 i bardzo żałuję działał tydzień od dzisiaj nie mogę się zalogować wyświetla mi się Błąd krytyczny menu start i cortana nie działają. Każą się wylogowac a po ponownym zalogowaniu wyświetla się ciągle ta sama informacja. CO robić pomocy ?? Majlaul , 21 października 2015, 21:32:

  • D 23:03 28.10.2015

    zauwazylem cos dziwnego, na stronie MS pisza ze wersja systemu win 7 home premium - jest uprawniona do upgrade"u do w10, jednak nie mam narzedzia do automatycznego upgrade"u i ich program do sprawdzania kompatybilnosci ze stronki - twierdzi ze wersja systemu jest niezgodna do aktualizacji na 10? Moj system to W 7 OEM Home Premium x64 aktualnie kopiuje iso i o ile sie uda - zainstaluje go na pare dni zanim zmienie dysk na SSD i wroce do 7...

  • Marcin 11:55 15.11.2015

    Majlaul 21 nie żałuj tylko na przyszłość podczas instalacji czytaj co instalujesz i na co się zgadzasz, a nie będziesz mieć w przyszłości problemów z systemem. Co robić? Zainstaluj ponownie system win10 i czytaj krok po kroku a nie klikaj dalej i proponuję kliknięcie dostosowanie. Pozdrawiam.

  • stanislawa 17:43 15.11.2015

    nie podoba mi się okno moich plików jak chcę dodać na portal ,jest dla mnie mało widoczny ,muszę najpierw sprawdzić otwierając go a potem dopiero wkleić ,to jest dla mnie uciążliwe ,proszę o zmianę jak miałam przed zainstalowaniem ,pozdrawiam

  • Darek 16:37 19.11.2015

    Totalna porażka mam problemy z edycją w innych programach mam wrażenie że komputer żyje własnym życiem mam zamiar wrócić do do W 8.1..

  • Joanna 21:20 19.11.2015

    witam instalacja z windows 8.1 na windows 10 3h w sumie bez zadnych problemow korzystam z laptopa lenovo G50 80 Intel Core i5 o bardzo dobrych parametrach ale ogolnie musze powiedziec ze mam straszne zacinki, ogladanie filmow - powinno chodzic płynnie a sie buferuje co jakis czas ale nie zawsze . Ogolnie podoba mi sie cała szata win10 ale zastanawiam sie nad powrtotem do win8.1 . Pozdrawiam

  • Niezadowolona 07:02 20.11.2015

    Od momentu zainstalowania WIN 10,ciągle pojawia się BŁĄD KRYTYCZNY : MENU START i CORTANA nie działają,poza tym wiesza się na grach,zanika fonia podczas oglądania filmów. WINDOWS 10 to P O R A Ż K A !

  • Mirosław 18:10 25.11.2015

    Używam Windows 10 przez kilka godzin. Jak dotąd bez problemu. Po aktualizacji wszystkie programy działają be z problemów. Pomijając stronę techniczną i to czy i jak działa pod względem sprawności, chciałbym przedstawić swoja opinię o wątpliwych trendach co do grafiki programów ostatnio powstających jak i grafiki zaktualizowanych programów. Jakoś dziwnie się składa, bo nagle wszyscy programiści maja ten sam i takie same upodobania. Nowa grafika w nowych programach i w WINDOWS 10 to informatyczny minimalizm - inaczej mówiąc SZPITAL. Najlepiej jakby jeszcze TEKST mógłby być biały albo trochę ciemniejszy od bieli. Kiedy na pulpicie mam wiele okien z otwartymi NOWYMI programami, nie mogę ich odróżnić po wyglądzie choćby tła okna aplikacji.... no bo wszyscy chcą mieć prawie białe. Szkoda, że firmy zajmujące się programowaniem nie maja swojego stylu. To tak jak z modą dla kobiet; kiedy stały się modne spodnie biodrówki, wszystkie zniekształciły sobie figurę i dla jakiegoś kretyna, który im taka modę wymyślił.

  • Krzysiek. 12:09 26.11.2015

    Od 1 mca mam 10 na laptopie.Czesto na dolnym pasku nie moge wejs w ikony np start itd.Czesto zanika mi glos.Mam TvVectra onLine nie raz nie moge wejsc-brak obrazu.Przegladanie stron ok szybkie.Czym to morze byc spowodowane?Prosze o informacje.Pozdrawiam. Krzysiek.

  • Lucja 15:47 07.12.2015

    Używam swojego laptopa Sony vayo do pracy i przeglądania internetu. Po załadowaniu W10 (prawie 3 h) i odnalezieniu swoich bibliotek, spróbowałam na początek umieścić swoje Dokumenty w nowej bibliotece na oknie startowym. Także w przeglądarce internetowej ustawiłam sobie ulubione strony w zakładach. Niestety, następnego dnia, po uruchomieniu laptopa nie tylko wszystkich tych ustawień nie znalazłam, ale i cały plik moich Dokumentów rozpłynął się w niebycie. Nigdzie ich nie znalazłam. Cały mój dobytek, można powiedzieć, został stracony. Całe szczęście, że nie zmieniłam lokalizacji zdjęć. Co to miało być, bez żadnego uprzedzenia! Komunikaty wylatują z boku i znikają, zanim się zdąży coś zrobić, żeby je przeczytać. Czułam się jak ciuciubabka. Okienka zasłaniają centrum ekranu i nie dają się przesunąć w razie potrzeby. To nie poważne.Wróciłam więc do W7. Niestety dokumentów dalej nie ma. Na szczęście wszystko inne jest bez zmian. Jedna zmiana jest. Jak otwieram plik Komputer, to nie widzi i nie pokazuje gniazda CD, choć z programu zdjęciowego odczytuje z tej karty zdjęcia.Chociaż tyle. Też miałam wrażenie, że W10 traktuje mnie jak głupka i wie lepiej co dla mnie jest dobre.

  • waldi 16:54 09.12.2015

    dobrze ze niedałem sie z bajerowac 10 masakra co sie czyta na temat 10 dobżse ze mlody mnie ostrzegł niedaj sie zrobić ba ja zaplacilem lapka nowego jak to zainsralowalem ludziska nie dajcie sie zwarjowac

  • też go wpóściłem 07:25 11.12.2015

    Negatywnie, interfejs jest nieprzyjazny, mam wygląd strony przeglądarki zorganizowany tak czego w tej wersji mi się nie udało. Jest prymitywny i nieprzyjazny, Na siłę chce się podobać. System to ma być narzędzie wyczyszczone ze wszelkiego śmiecia i ozdobników. Do zaśmiecania i ozdabiania są rozmaite nakładki jak kto lubi i musi. W10 jest jak z reklamy, szajs.

  • Józef 12:09 19.12.2015

    Fajna ta 10 ale u mnie nawaliła i nie mam żadnego dźwięku. Jak to naprawić a może wrócić do 7mki? Bardzo proszę o podpowiedź.

  • gugugu 20:01 23.12.2015

    chłam jaki mało,po awarii dysku nie do odzyskania ja chce XP lub7 ,to nie system tylko nad kładka do systemu legalnego? ,nie powiem graf lepszy niż w 7 ,gry lepiej chodzą ,reszta porażka ,ciekawe ile policzą za pobranie aktualizacji, obawiam się że po roku taniej wyjdzie kupienie win 7 bądż 8

  • irek 16:35 05.01.2016

    Aktualizowałem laptopa i komputer stacjonarny pracujące pod Windows7 Prof. Aktualizacja odbyła się w pełni automatycznie bez zadawania pytań. Wszelkie programy i ustawienia zostały przeniesione z windows 7 a stary system został zachowany w katalogu Windows.old. Wszystko w najdrobniejszym szczególe zostało przeniesione z Windows 7 i działa bezproblemowo. Mam wrażenie, że poprawiła się jakość dźwięku i grafiki.

  • Bardzo niezadowolony gość 16:05 09.01.2016

    Co ja o tym sądzę? Win10 to totalna porażka, dno i metr mułu. Mam mnóstwo błędów związanych z działaniem aplikacji i wydajnością systemu. Wcześniej pracowałem na win 8.1 i wszystko ładnie śmigało, a po powrocie jeszcze mniej wydajny mój komputer. Po aktualizacji na win10 i powrocie do poprzednika mam ogromne problemy ze swoim komputerem. Wybitnie nie polecam, narobicie sobie kłopotów tylko.

  • Nemektsk 10:58 13.01.2016

    NIE AKTUALIZOWAĆ!!! Kupiłem laptopa hp z Windows7 oraz wsparciem hp. Po aktualizacji do 10 wdarł mi się wirus ( za co nie mam pretensji do ms), ale- no właśnie. Miałem funkcję "przywracanie ustawień fabrycznych", z której skorzystałem 3 razy. Dwa razy podczas korzystania z win7 i wszystko było ok. Po aktualizacji do "10" przywrócenie ustawień fabrycznych usunęło mi win7 z recovery i co gorsza usunęło również wsparcie HP. Koszt przywrócenia mojego laptopa do stanu sprzed aktualizacji to 210pln (hp ma na nośnikach taki "starter" ).Więc NIE POLECAM I ODRADZAM PO STOKROĆ. Ps. Dodam, że po aktualizacji zaczęły się problem z wifi, i przestało działać kilka funcji.

  • piotr 11:55 29.01.2016

    Z poczatku wszystko w pozadku z czasem przestal sie uruchamiac pasek menu start przestawiac ikony jak podpinam ladowarke do laptopa to mruga matryca znika kursor myszy komputer niechce siewylczac.

  • arek 21:46 08.02.2016

    Po kilku próbach i szczerej chęci przekonania się do nowej wersji okienek stanowczo stwierdzam: Syf, kiła i mogiła!!Mój laptop Asus K52JE do nowych nie należy ale na win 7 działał ok. Natomiast przy gównie no.10 tragedia i masa niepotrzebnych nerwów o straconym czasie na przywróceniu sprzętu do stanu używalności nie wspominając. Mój problem tyczy się sterowników graficznych. Automatyczne aktualizacje wyłączone a ten pseudo OS instaluje najnowsze sterowniki i podświetlanie matrycy idzie w piz..u!Temat szerzej opisany na elektrodzie już przy Win7 i 8. Działają sterowniki tylko do określonej wersji. W win10 de instalacja i próba ponownej instalacji starszych sterowników skutkuje wywaleniem systemu. MS wie co dla użytkownika najlepsze, czyli uje..ać sprzęt żeby użytkownik kupił nowy z ich badziewiem. W końcu mam powód aby przełamać swoje lenistwo i ogarnąć do końca Linux i przejść na Ubuntu Studio. MS - mój środkowy palec w waszym kierunku!

  • julio 10:35 14.02.2016

    Kompletna porażka. Zepsułem sobie cały system tym badziewiem. Jeśli nie uda mi się naprawić tego bajzlu po win 10 to czeka mnie pewnie długa kłótnia z Microsoftem. Nie instalujcie tego systemu!!! Wyciąga wszystkie prywatne dane, defender ma dziury, kłopoty z uruchamianiem wielu plików!!! Jestem mega wkurw... bo już dwa dni się mecze żeby zaczął mi dZiłaclaptop

  • Xyz 19:46 23.02.2016

    Niestety ale to badziewie...menu start czasami nie daje się uruchomic , przegladarka internetowa wiesza sie, wiele gier nie dziala..malo intuicyjny...nawet ładny ,ale to jedyna zaleta ..

  • michal 00:34 14.03.2016

    U mnie Win10 działa bezproblemowo. Po zainstalowaniu trzeba ten system skonfigurować i nie będzie kłopotów. Można ustawić własne foldery do zapisywania filmów , zdjęć i innych badziewi. Przede wszystkim jeśli ktoś ma komputer wielo rdzeniowy to niech sprawdzi ile rdzeni jest aktywnych. Bo może się okazać , że komputer czterordzeniowy pracuje właściwie tylko na jednym rdzeniu. Aby to sprawdzić , na dolnym pasku wciskamy WYSZUKAJ. Wpisujemy literkę K , wtedy odsłaniają się nam podpowiedzi i wchodzimy do KONFIGURACJA SYSTEMU. Dalej wciskamy na ROZRUCH. Następnie na OPCJE ZAAWANSOWANE. Zaznaczamy okienko LICZBA PROCESORÓW. I wybieramy na ilu chcemy aby nasz komputer pracował. Wciskamy na OK. W następnym oknie wciskamy ZASTOSUJ i restartujemy komputer. Dzięki temu nasz komputer będzie szybciej pracował na kilku rdzeniach a nie na jednym.

  • real 11:17 21.03.2016

    Nie polecam Windows 10 tym, którzy lubią zabijać czas np. grą w karty....co jakiś czas włącza się reklama innych gier, która teoretycznie trwa ponad 30 sek. w praktyce ok. 2 min. bo tylko ona na moim kompie się "zacina".... oczywiście można wykupić miesięczny abonament i jak jest w opisie ....reklama zniknie....a nie o to chyba chodzi.... zastanawiam się poważnie nad powrotem do starszej wersji.... pozdrawiam.

  • Bolek 15:56 11.04.2016

    Nie dziala resetowanie Ustawien do stanu poczatkowego bo wywala blad Nie moge zainstalowac Systemu od nowa bo blad To mnie urzadzili Panowie z Microsoftu W razie awari lub bledow nie mozna nic zrobic To co mam wywalic komputer na zlom i kupic nowy I tak powinno byc powinni mi pokryc koszty nowego komputera

  • ro 21:25 06.05.2016

    Również ostrzegam. Laptop zawieszony na okrągło. Sytuację jak z kiepskiej komedi Wi-Fi działa i równocześnie nie działa- dwa komunikaty. Mieli wszystko..  jak diabli nie da się pracować 

  • Gosia 21:58 09.05.2016

    Koszmar po zainstalowaniu i wpisaniu hasła do komputera pojawił się czarny pulpit i komputer cslkiem sie wyłączył.  Informatyk włączył tryb awaryjny ale nadal czarny pulpit. Efekt odzyskiwanie wszystkich zdjęć rocznrj córki( sa na tym laptopie) i koszt naprawy 150 zł w plecy. Niech Microsoft te swoje cudo wsadzi.

  • Tadeor 11:50 10.05.2016

    Już dwa razy zaktualizowałem z wind7 na 10. Niestety na 10 nie działa: TotalMedia 3.5, a po 3 dniach nie można uruchomić skanowania systemu na Bitdefenderze. Mam płytę z 7 więc po raz trzeci i ostateczny wróciłem do 7 !!! Nie dam się zastraszyć brakiem wsparcia siódemki po 2020, bo w pracy od początku śmiga XP i nic się nie dzieje, jest stabilny i przy security internet nic nie łapie z sieci. 

  • User 17:46 30.05.2016

    Zrobiłem powrót do ustawień fabrycznych. Teraz czekam już ponad godzinne, aż niebieskie tło z kręcące się kółkiem i napisem czekaj znikną <restart nic nie daje> God bless microsoft !  

  • Miś 08:04 10.06.2016

    Stwierdzam jedną zasadniczą sprawę , miałem wykupiony abonament 3GB internetu i bez problemu mieściłem w abonamencie . W momencie przejścia na WIN10 gwałtownie wzrosło obciążanie , po niecałym miesiącu 12GB a korzystam tak samo jak poprzednio , zwiększyłem abonament do 40 GB . Wygląda że ten system specjalnie zwiększa przesył śmieci aby więcej płacić

  • Nikt 01:58 12.06.2016

    Mi Windows 10 zainstalował się sam, wcześniej miałam Windows 8, aż pewnego razu mój komputer zadecydował że się zaktualizuje nie pytając mnie o zdanie. Odkąd mam Windows 10 wszystko co możliwe mi się zacina, jeżeli próbuję to naprawić, usprawnić wszystko wydaje mi się zawiłe i nieczytelne. Od dnia kiedy zaktualizował mi się laptop- dokładnie od tego konkretnego dnia mam duże problemy żeby połączyć się sprawnie z internetem, a jak już się połączę to owa łączność często ma tendencję do zanikania i zmusza mnie do grzebania w ustawieniach łączności, które są dla mnie średnio przyjemne albo do resetowania komputera (co pomaga trochę częściej), jednakże zazwyczaj czekam na cud. Z internetem tracę łączność codziennie około 20 razy, może więcej. Nie poleciłabym Windowsa 10 nikomu! Wszystko się zawiesza, jest moim zdaniem nieczytelny, problemy z łączeniem się z internetem, szybkość funkcjonowania komputera stała się delikatnie mówiąc mało satysfakcjonująca. A to wszystko nie miało miejsca gdy jeszcze miałam Windows 8...

  • Jan 18:41 30.06.2016

    Przez ten durny windows 10 stracę resztki włosów!! Wiesza się, czasami uruchamia się 10min(nie przez aktualizację), sam się wyłącza, ja ustawiam coś innego windows swoje. Prowadzę firmę i od kiedy mam windows 10 pojawiają się same problemy z komputerem, nie licząc strat jakie kilka razy przez niego poniosłem!!! Z wykształcenia jestem informatykiem, wiem co piszę. Nie polecam! Trzymajcie się od windowsa 10 jak najdalej!

  • Krzysiek 57 11:46 24.08.2016

    A ja jestem bardzo zadowolony z Win 10, aktualizacja z Win 7 laptopa MSI bezproblemowa trwała około 40 minut. W czasie aktualizacji nowy Win 10 dociągnął wszystkie potrzebne sterowniki i uruchomił się bardzo sprawnie. Wszytskie moje programy z Win 7 zostały i uruchamiają się bez problemów. W ustawieniach korzystając z internetowych podpowiedzi ograniczyłem do minimum możliwości szpiegowania oraz odinstalowałem zbędne oprogramowanie. Zrobiłem już update do najnowszej wersji Win 10 tzw 1607 i też wszystko działa poprawnie. Dodatkowo zmieniłem konto uniwersalne na lokalne, oraz odznaczyłem szybkie uruchamianie systemu w ustawieniach zasulania. Teraz system zamyka się i otwiera bardzo szybko a dodatkowo nie potrzebują podawać hasła do konta Microsoft. Każdemu kto ma komputer nie starszy niż 5 lat /mój ma 3 lata/ polecam nowe okienka w wersji 10.

  • JD 14:43 28.10.2016

    Najgorszy system microsoftu jaki obsługiwałem.

  • wolf 22:53 26.08.2017

    Najgorszy system microsoftu. Zżarł mi tyle nerwów że szkoda gadać. Jest nieobliczalny, nieprzewidywalny i kompletny brak kontroli nad głupimi aktualizacjami. Dno i syf kompletny. Natomiast brawo dla APPLE. teraz korzystam wyłącznie z Macbooka i odżyłem.

  • georg 18:09 29.08.2017

    jeden wielki syf,to można wywnioskować po opiniach o systemie.popieram

  • Sam 22:16 24.01.2018

    Witam. Odradzam windows 10 wszystkim, którzy chcą korzystać z komputera a nie bawić się w ciągłe szukanie rozwiązania problemów, które generuje sam system. Jest bardzo ubogi w opcje trudno jest go spersonalizowac do swoich potrzeb, zainstalowanie innych prgramów (ba od microsoftu) jest wyzwaniem typu sprzatanie strajni audiasza... Używam windowsów od wersji 95 i nigdy nie było tak kiepskiego systemu od microsoftu.

  • Krzysztof Sulikowski 22:22 24.01.2018

    Cóż, korzystamy z Windows 10 od samego początku, w zasadzie to od pierwszego dnia w wersji rozwojowej Technical Preview, i trudno nam się zgodzić z którymkolwiek z powyższych twierdzeń :)

  • Mecenas 08:49 19.04.2018

    Windows 10 to najgorszy system Microsoftu,takiego badziewia jeszcze nie był!

  • Mecenas 08:52 19.04.2018

    Niech w końcu zrobią porządek z tym systemem bo ludzie już mają dość i przechodzą na inny.

  • Wojciech Błachno 08:55 19.04.2018

    Jakie konkretne wady Windowsa 10 mógłbyś wskazać? Co tak bardzo Cię w nim denerwuje, że uważasz go za najgorszy system? Microsoft sporo pracuje nad jego rozwojem i zdecydowanie nie jest to ten sam system co w dniu premiery.

  • Mecenas 08:42 20.04.2018

    Produkt który się sprzedaje powinien być już gotowy,to tak jakby sprzedawać nowe samochody nie wpełni sprawne

Skomentuj

Autor