Menu kategorii
  • Funkcja Kontrola Konta Użytkownika

    Funkcja Kontrola Konta Użytkownika

     Adam Myszkowski
    Adam Myszkowski
    00:00
    08.12.2009
    8838 wyświetleń

    Jedną z najbardziej krytykowanych innowacyjnych funkcji w Windows Vista była Kontrola Konta Użytkownika (ang. UAC). Wielu użytkowników denerwowały ciągle wyskakujące zapytania o najdrobniejsze zezwolenia dla działających programów. Po wielu konsultacjach, Microsoft w Windows 7 zaimplementował zmodyfikowaną wersję tej funkcji, która działa bardziej samodzielnie. Niezależnie od tego, jakie są zamierzenia, użytkownik dostaje nieco większą kontrolę nad działaniem funkcji Kontroli Konta Użytkownika. Aby skonfigurować tę mechanizm, wystarczy udać się do Panelu sterowania, wybrać Konta użytkowników i kliknąć odsyłacz Zmień ustawienia funkcji Kontrola konta użytkownika. W nowym oknie do dyspozycji dostajemy suwak, który umożliwia na dostosowanie restrykcyjności tej funkcji.

    Okno konfiguracji funkcji UAC

    I tak: pozycja na samej górze daje funkcjonalność identyczną jak w systemie Windows Vista - każda próba zmiany konfiguracji wymagająca uprawnień administratora, będzie zawsze wymagała potwierdzenia. Dodatkowo okno powiadomień UAC będzie uruchamiane w tzw. bezpiecznym pulpicie. Co to oznacza? Widoczny jest efekt przyciemnionego pulpitu z widocznym jedynie oknem UAC, a żadna aplikacja, z wyjątkiem usług systemowych, nie ma możliwości komunikacji z oknem powiadomień UAC.

    Druga pozycja od góry to ustawienia domyślne. Ustawienie jej skutkuje kontrolą i powiadamianiem użytkownika o wszystkich próbach zmiany konfiguracji systemu przez programy. Natomiast zmiany konfiguracji dokonywane przez użytkownika nie wymagają dodatkowego potwierdzania. W przypadku zmiany konfiguracji systemu przez aplikację, pojawia się komunikat UAC uruchomiony w bezpiecznym pulpicie. Ten poziom uznawany jest za optymalny, zakładając, że użytkownik jest co najmniej przeciętnie zorientowany w środowisku Windows. System pozwala użytkownikowi na dowolne zmiany konfiguracyjne, natomiast monituje działania aplikacji, które teoretycznie mogą być zagrożeniem dla systemu.

    Trzecia pozycja od góry odpowiada za poziom kontroli identyczny, jak ustawienie domyślne z tym, że okno powiadomień UAC nie jest uruchamiane w trybie bezpiecznego pulpitu. Nie blokuje więc użytkownikowi możliwości pracy z innymi aplikacjami w czasie wyświetlania monitu.

    Pozycja na samym dole powoduje całkowite wyłączenie mechanizmu UAC. W tym ustawieniu system nie monitoruje zmian dokonanych w systemie ani przez użytkownika, ani przez programy. Nie jest to zalecane ustawienie, ale w niektórych przypadkach może być jedynym sposobem na niedające się zainstalować programy starszej generacji. Wyłączenie funkcji Kontrola Konta Użytkownika wymaga ponownego uruchomienia komputera.


    Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się z innymi!

    Źródło:

    Polecamy również w kategorii Konta użytkowników w Windows 7