Menu kategorii
  • Wylogowanie użytkownika

    Wylogowanie użytkownika

     Adam Myszkowski
    Adam Myszkowski
    00:00
    09.12.2009
    16278 wyświetleń

    Podczas pracy na komputerze, z którego korzysta wielu użytkowników, często pojawia się potrzeba zalogowania się do innego konta użytkownika. O ile jest to tylko wymóg zrobienia kilku operacji na innym koncie, to wystarczy użyć funkcji przełączenia użytkownika, natomiast gdy zakończyliśmy pracę na komputerze i ktoś inny chce z niego skorzystać, najlepiej wylogować się z własnego konta użytkownika i pozwolić drugiej osobie skorzystać ze swojego profilu. Wylogowanie zamknie naszą sesję w systemie Windows 7 definitywnie, co oznacza, że przed wylogowaniem musimy pamiętać o zapisaniu wszystkich dokumentów, które edytowaliśmy, zamknięte zostaną też wszystkie programy uruchomione na naszym koncie.

    Aby wylogować się z systemu Windows 7, wystarczy otworzyć menu Start i wybrać strzałkę po prawej stronie przycisku Zamknij. Z listy wybieramy Wyloguj i czekamy, aż system przeprowadzi operację wylogowania. Jeśli pozostaną otwarte jakieś aplikacje, lub niezapisane dokumenty, system Windows wyświetlić może monit o zwrócenie uwagi na te dokumenty. Jeśli natomiast jakiś program odmówi posłuszeństwa w trakcie pracy, system zwróci się z zapytaniem, czy wymusić zamknięcie takiego programu.

    Wylogowanie użytkownika

    Oprócz standardowego wylogowania z poziomu menu Start, użytkownicy dysponujący prawami administratora mogą wylogować siebie i innych użytkowników z poziomu własnego konta. Może to być przydatne, gdy administrator zauważy, że inni zalogowani użytkownicy nie pracują już na danym komputerze, lub gdy nasze dziecko zapomni wylogować się ze swojego konta. Aby przeprowadzić takie wylogowanie, należy uruchomić Menedżer zadań za pomocą kombinacji klawiszy Ctrl + Alt + Delete i następnie wybrać polecenie Uruchom Menedżera zadań, następnie przejść na zakładkę Użytkownicy i po zaznaczeniu danego konta użytkownika, kliknąć przycisk Wyloguj. System wyświetli monit o potwierdzenie danej czynności – wylogowanie może spowodować utratę danych – i po potwierdzeniu ich przez nas, wyloguje danego użytkownika z jego profilu.

    Wylogowanie użytkownika z poziomu Menedżera zadań


    Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się z innymi!

    Źródło:

    Polecamy również w kategorii Konta użytkowników w Windows 7