Synchronizacja użytkowników z katalogiem Active Directory

Synchronizacja użytkowników z katalogiem Active Directory

 Amadeusz Labuda
Amadeusz Labuda
00:00
15.03.2018
0 komentarzy
484 wyświetlenia

Wraz z biegiem czasu i rozwojem technologii systemy informatyczne stają się coraz bardziej wszechstronne i skomplikowane. Na szczęście nie oznacza to, że do ich obsługi potrzebny jest cały sztab specjalistów, bowiem ich rolę przejmują mechanizmy automatyzacji. Analogiczna sytuacja ma miejsce w przypadku pakietu Office 365 – wiele czynności zamiast wykonywać ręcznie powierzyć możemy zautomatyzowanym narzędziom. Jednym z najbardziej popularnych rozwiązań tego typu jest narzędzie Azure AD Connect, łączące w sobie możliwości oferowane wcześniej przez Dirsync oraz AAD Sync. Jego konfiguracja nie wymaga od nas wiele wysiłku – wystarczy, że po uruchomieniu instalatora podamy nasze dane logowania do Office 365 oraz poświadczenia naszego serwera Azure AD. Jedną z największych korzyści wynikających ze skorzystania z przedstawionego mechanizmu, jest możliwość automatycznego importu użytkowników do Office 365, oszczędzając tym samym nasz czas i pozwalając na większą produktywność. W tym krótkim poradniku przybliżymy Wam w prosty sposób, jak przejść przez proces synchronizacji użytkowników z katalogiem Active Directory. Zaczynajmy!

Uwaga - poniższy proces wykonać należy z poziomu lokalnego serwera - w innym przypadku po prostu się on nie powiedzie.

Aby zsynchronizować użytkowników z katalogiem Active Directory:

  1. Logujemy się do Office 365 przy pomocy danych konta o uprawnieniach administracyjnych.
  2. Przechodzimy do działu Administracja, gdzie następnie klikamy widoczną po lewej stronię pozycję Użytkownicy i po jej rozwinięciu wybieramy Aktywni użytkownicy.
  3. Następnym krokiem jest kliknięcie przycisku Więcej, co rozwinie listę, z której należy wybrać opcję Synchronizacja katalogów. Po prawej stronie wyświetli się panel, w którym klikamy odnośnik opisany jako Przejdź do kreatora gotowości synchronizacji katalogów.
  4. Pierwszy etap zaczyna się na poziomie centrum administracyjnego Office 365

  5. Otwarta zostanie odrębna karta przeglądarki, w której pierwszym krokiem jest wybranie liczby użytkowników, których dotyczyć ma cały proces – aby skorzystać z automatyzacji procesu, należy zaznaczyć opcję 51-250 lub 251 lub więcej. Następnie potwierdzamy wybór poprzez kliknięcie Dalej, po czym raz jeszcze Dalej.
  6. Wybór ilości użytkowników

  7. Zanim przejdziemy do właściwej części procesu, możemy jeszcze sprawdzić katalog, który zostanie wykorzystany – nie jest to jednak konieczne. Klikamy kontynuuj ręcznie.
  8. Na następnym ekranie klikamy Dalej, po czym wybieramy Wszystkie moje domeny zostały dodane i zweryfikowane. W kolejnym ekranie ponownie klikamy Dalej, następnie Pobierz, co przeniesie nas do strony pobierania niezbędnego narzędzia, gdzie należy wybrać Download i potwierdzić chęć pobrania pliku.
  9. Podstawowe informacje na temat uruchomienia narzędzia

  10. Oczywiście gdy narzędzie zostanie już pobrane, musimy je uruchomić. Aby przeprowadzić cały proces, konieczne jest zaakceptowanie postanowień licencyjnych oraz kliknięcie Kontynuuj. Następnie możemy, w ramach oszczędności czasu, wybrać Użyj ustawień ekspresowych, i tak też postępujemy.
  11. Gdy zainstalowane zostaną już wszelkie niezbędne składniki, konieczne będzie wprowadzenie danych wykorzystywanych przy logowaniu do usługi Office 365 (muszą to być poświadczenia administracyjne). Kontynuujemy za pomocą przycisku Dalej, po czym podajemy poświadczenia administracyjne naszego serwera i znów klikamy Dalej.
  12. W następnym oknie upewniamy się, że zaznaczona jest opcja Uruchom proces synchronizacji po ukończeniu konfiguracji, po czym klikamy Zainstaluj. Proces ten może potrwać nawet kilka minut, zaś gdy zostanie ukończony, należy wybrać przycisk Zakończ.
  13. Ekran potwierdzenia

  14. Pozostało nam powrócić do przeglądarki, a na ekranie, z którego korzystaliśmy w celu pobrania narzędzia, kliknąć Dalej. Również na każdym z kolejnych ekranów należy powtórzyć tę czynność, na koniec wybierając opcję Zakończ. Wszyscy użytkownicy powinni zostać już dodani do usługi.
  15. Monit o aktywacji użytkowników

Warto na koniec wspomnieć również o tym, że mimo dodania użytkowników i możliwości wyświetlenia ich na liście żaden z nich nie ma przypisanych licencji – możemy tego oczywiście dokonać w późniejszym czasie.

Podstawowe informacje powiązane z synchronizacją Active Directory


Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się z innymi!

Źródło:

Polecamy również w kategorii Administracja

Komentarze

Skomentuj

Autor