Kontrola konta użytkownika - jak ją całkowicie wyłaczyć w Windows 10?

Kontrola konta użytkownika - jak ją całkowicie wyłaczyć w Windows 10?

 Krzysztof Sulikowski
Krzysztof Sulikowski
19:55
03.02.2022
7351 wyświetlenie

Kontrola konta użytkownika (User Account Control) to mechanizm bezpieczeństwa, który informuje o niezaufanej, potencjalnie niebezpiecznej aplikacji i pozwala ją zablokować. Poprzez niego wyrażamy też zgodę na uruchamianie zaufanych aplikacji jako administrator. Narzędzie jest przydatne, ale czasem też uciążliwe. Co można z tym zrobić?

Kontrola konta użytkownika — co to jest?

Dzięki kontroli konta użytkownika w Windows możemy w porę zablokować potencjalnie szkodliwym programom możliwość wprowadzania zmian na komputerze. Kiedy jednak pełnoekranowy komunikat UAC wyświetla się nam zbyt często, staje się irytujący i wytrąca nas z rytmu pracy. Wielokrotne udzielanie dodatkowej zgody na uruchomienie znanej i zaufanej aplikacji wydaje się też zbędne. Co z tym zrobić? Możemy całkowicie wyłączyć UAC lub wybrać niższy, mniej restrykcyjny poziom.

Jak całkowicie wyłączyć kontrolę konta użytkownika?

  1. Otwórz menu Start i wpisz "Kontrola", następnie kliknij podpowiedź: Zmień ustawienia funkcji Kontrola konta użytkownika.
  2. W otwartym okienku możesz wybrać, kiedy funkcja powiadamiać o zmianach na komputerze.
  3. Kontrola konta użytkownika

  4. Za pomocą suwaka wybierz jeden z czterech poziomów:
    • Zawsze powiadamiaj mnie, gdy aplikacje próbują instalować oprogramowanie lub wprowadzać zmiany na komputerze oraz gdy wprowadzam zmiany w ustawieniach systemu Windows. Opcja jest zalecana, jeśli często instalujesz nowe oprogramowanie i odwiedzasz nieznane witryny w przeglądarce. Oznacza ona jednak bardzo częste wyświetlanie okna UAC.
    • Powiadamiaj mnie tylko wtedy, gdy aplikacje próbują wprowadzać zmiany na komputerze. Jest to opcja domyślna i zalecana przy korzystaniu ze znanych aplikacji i stron internetowych. Powiadomienia nie są wyświetlane podczas własnoręcznego wprowadzania zmian w ustawieniach Windows.
    • Powiadamiaj mnie tylko wtedy, gdy aplikacje próbują wprowadzać zmiany na komputerze (nie przyciemniaj pulpitu). Dzięki tej opcji okno dialogowe UAC nadal będzie wyświetlane jak w opcji powyżej, ale bez przyciemniania całego ekranu w tle. Jest to więc tak samo bezpieczna, choć nieco mniej uciążliwa opcja, zwłaszcza gdy przyciemnianie pulpitu trwa zbyt długo.
    • Nigdy mnie nie powiadamiaj, gdy aplikacje próbują instalować oprogramowanie lub wprowadzać zmiany na komputerze oraz gdy wprowadzam zmiany w ustawieniach systemu Windows. To najmniej restrykcyjna forma kontroli konta użytkownika i jednocześnie najmniej zalecana.
  5. Po wybraniu opcji zatwierdź przyciskiem OK.

Podsumowanie

Kontrolę konta użytkownika wyłączysz całkowicie, kierując suwak na sam dół. Irytujące komunikaty znikną całkowicie, ale też system Windows nie poinformuje Cię w przypadku prawdziwego zagrożenia (możliwe jednak, że zrobi to program antywirusowy). Trudno zarekomendować taką opcję w jakimkolwiek innym scenariuszu niż na komputerze bez połączenia z Internetem i z samymi w 100% zaufanymi aplikacjami. Takie przypadki oczywiście istnieją, ale dla większości osób bardziej optymalną będzie opcja druga lub trzecia.


Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się z innymi!

Źródło: https://www.onexstore.pl/oprogramowanie/windows/

Polecamy również w kategorii Artykuły o Windows 10