Kolejna aktualizacja zbiorcza October 2018 Update dla Insiderów w Release Preview

Kolejna aktualizacja zbiorcza October 2018 Update dla Insiderów w Release Preview

 Krzysztof Sulikowski
Krzysztof Sulikowski
22:05
03.12.2018
4 komentarze
1758 wyświetleń

Mimo (teoretycznie) ponownego wydania October 2018 Update, aktualizacja nadal jest blokowana dla wielu urządzeń i czeka na dopracowanie. Microsoft nanosi poprawki, testując je najpierw z Insiderami w pierścieniu Release Preview (ostatnią aktualizacją tego typu była przykładowo 17763.167). Dziś ukazała się kolejna aktualizacja w tym modelu.

Windows Update identyfikuje dzisiejszą aktualizację zbiorczą jako KB4469342, zaś po jej zainstalowaniu wersja systemu zmienia się na 17763.168. Niestety, Microsoft nie udostępnił żadnej listy zmian, ale może to uczynić jutro lub w kolejnych dniach - tak przynajmniej bywało wcześniej. Spodziewamy się, że aktualizacja rozwiązuje któreś ze zgłoszonych wcześniej problemów, a tych ostatnimi czasy trochę się nazbierało.

Faktem jest, że October 2018 Update zainstalowany jest na mniej niż 3% maszyn z Windows 10, co czyni go - jak do tej pory - najgorzej przyjętą aktualizacją tego systemu. Wiemy, dlaczego tak się stało i jakie mechanizmy zawiodły. Teraz Microsoft robi wszystko, by doprowadzić aktualizację do porządku, ale patrząc na tempo prac i identyfikowanie coraz to nowszych błędów, można się spodziewać, że wielu użytkowników przejdzie z April 2018 Update wprost do 19H1. Oczywiście pozostaje liczyć, że wiosenna aktualizacja nie powtórzy tych samych błędów.

Kiedy tylko Microsoft udostępni listę zmian dla tej aktualizacji, zamieścimy ją tutaj.


Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się z innymi!

Źródło: https://mspoweruser.com/microsoft-release-another-cumulative-update-for-insiders-on-the-windows-10-october-2018-update/

Polecamy również w kategorii Windows 10

Komentarze

  • Zemosik 20:04 04.12.2018

    Mi po aktualizacji do 1809 nie działają ustawienia systemowe (chodzi o aplikację, Panel Sterowania działa). Naprawdę zajebista aktualizacja

  • ben 20:15 04.12.2018

    a u mnie śmiga tak samo, jak przed aktualizacją do wersji .168. jestem w tej większości, u których wszystko działa prawidłowo.

  • Paweł 23:12 04.12.2018

    Ja na razie musiałem wrócić do poprzedniej wersji Windows 10 1803, ponieważ wersja 1809 powodowała u mnie błędy: samoistne przyciemnianie jasności ekranu do 50%, niekiedy po uruchomieniu laptopa ikonki programów w Menu Start, oraz na Pulpicie, stawały się jakby nie wyraźne tak jakby były schowane za mgłą i w związku z tym system działał ociężale - dopiero ponowne uruchomienie laptopa powodowało zniknięcie tego problemu. W wersji 1803 takich problemów nie mam, a Windows Update milczy póki co o dostępności October Update na mój laptop.

  • Wojciech Błachno 08:22 05.12.2018

    Problem z jasnością ekranu jaki napotkałeś, został już usuniety w testowej kompilacji 17763.167, która znajduje się obecnie w Release Preview. Wkrótce powinna zostać udostępniona wszystkim użytkownikom.

Skomentuj

Autor