OneDrive w Windows 11 synchronizuje foldery bez pytania o zgodę użytkownika

OneDrive w Windows 11 synchronizuje foldery bez pytania o zgodę użytkownika

Autor: Krzysztof Sulikowski

Opublikowano: 6/25/2024, 3:00 PM

Liczba odsłon: 511

Według nowych doniesień Microsoft po cichu zmienił proces wstępnej konfiguracji Windowsa 11, tak aby automatyczna kopia zapasowa folderów włączała się bez pytania o zgodę użytkownika. Nie wszyscy jednak chcą, aby ich pliki były przesyłane do chmury. Jak to wyłączyć?

Wygląda na to, że osoby, które konfigurują nowy komputer z Windows zgodnie z preferencjami Microsoftu (przy połączeniu z Internetem i zalogowaniu na konto Microsoft zamiast na lokalne konto użytkownika), będą miały włączoną synchronizację folderów Pulpit, Zdjęcia, Dokumenty i Wideo z OneDrive. W zależności, jak dużo jest tam przechowywane, możesz skończyć z pulpitem i innymi folderami wypełnionymi po brzegi skrótami do różnych rzeczy zaraz po zakończeniu czystej instalacji systemu.

Automatyczna kopia zapasowa folderów w OneDrive to bardzo przydatna funkcja, jeśli jest używana we właściwy sposób, a użytkownik świadomie ją włączył. Microsoft uznał jednak najwyraźniej, że wysłanie paru powiadomień to za dużo, dlatego włączył tę funkcję bez pytania nikogo o zdanie, a nawet bez informowania o tym. W efekcie spadła na niego burza krytyki, m.in. wśród użytkowników Reddita, którzy pytają, czym są te zielone symbole fajki obok skrótów na ich pulpitach.

Jeśli nie chcesz, aby Twój komputer synchronizował wszystko z pulpitu i innych folderów z OneDrive, możesz wyłączyć tę funkcjonalność, a także skonfigurować Windows 11 w trybie offline. W tym celu:

  1. Kliknij prawym przyciskiem ikonę OneDrive w zasobniku na pasku zadań i kliknij przycisk Ustawienia.
  2. Wejdź na kartę Synchronizacja i tworzenie kopii zapasowej i kliknij Zarządzaj kopią zapasową.
  3. Wyłącz wszystkie foldery, których nie chcesz synchronizować z OneDrive i potwierdź zmiany.

Microsoft już wcześniej stosował szemrane techniki, aby skłonić do korzystania z OneDrive czy konta Microsoft. Parę miesięcy temu OneDrive nie dawał się zamknąć, dopóki użytkownik nie podał powodu (Microsoft wycofał później ten mechanizm). W ramach przypomnienia – możesz zawsze odinstalować OneDrive, podobnie jak większość innych aplikacji.

Źródło: https://www.neowin.net/news/windows-11-is-now-automatically-enabling-onedrive-folder-backup-without-asking-permission/

Jak wykorzystać Copilot w codziennej pracy? Kurs w przedsprzedaży
Jak wykorzystać Copilot w codziennej pracy? Kurs w przedsprzedaży

Wydarzenia