Windows 10 2004 i 20H2 z aktualizacją w kanałach Beta i Release Preview

Windows 10 2004 i 20H2 z aktualizacją w kanałach Beta i Release Preview

 Krzysztof Sulikowski
Krzysztof Sulikowski
13:02
03.02.2021
2533 wyświetlenia

Po grudniowej przerwie, w styczniu nastąpił powrót do drugiej tury comiesięcznych aktualizacji. Nie objęły one jednak wszystkich wspieranych wersji Dziesiątki, a jedynie 20H2, 1909 i 1903. Nie czekając do najbliższego Patch Tuesday, który wypadnie 9 lutego, Microsoft udostępnił wczoraj kolejne aktualizacje zbiorcze Preview dla Windows 10 2004 i 20H2 w kanałach wersji Beta i Release Preview. Rozwiązują one szereg problemów niezwiązanych z bezpieczeństwem i jak zwykle są one opcjonalne.

Windows 10 2004 i 20H2: zmiany w aktualizacji KB4598291 (OS Build 19041.789 i 19042.789)

  • Rozwiązano problem, który powodował, że urządzenie przestawało odpowiadać podczas grania w gry na pełnym ekranie albo w trybie tabletu.
  • Rozwiązano problem z użyciem Ctrl+Caps Lock i Alt+Caps Lock, aby przełączać się do trybów odpowiednio Hiragany i Katakany po aktualizacji do Windows 10 2004.
  • Rozwiązano problem, który uniemożliwiał otwarcie dokumentu znajdującego się na pulpicie.
  • Rozwiązano problem z tworzeniem zduplikowanych folderów dostawcy chmury w panelu nawigacji Eksploratora plików.
  • Rozwiązano problem z niektórymi kombinacjami klawiszy w edytorach IME DaYi, Yi i Array, które mogły spowodować, że aplikacja przestawała działać.
  • Rozwiązano problem z wyświetlaniem pustego ekranu blokady po wybudzeniu urządzenia z hibernacji.
  • Poprawiono informacje o historycznym czasie letnim (DST) dla Autonomii Palestyńskiej.
  • Rozwiązano problem z nieprawidłowym deaktywowaniem niektórych urządzeń z Windows 10 Education po aktualizacji do Windows 10 2004.
  • Rozwiązano problem, który mógł powodować, że kolejność miniatur w widoku Alt + Tab nieoczekiwanie się zmieniała, co mogło prowadzić do przełączania się do niewłaściwego okna.
  • Rozwiązano problem z brakiem opcji "Wypakuj wszystko" w menu kontekstowym skrótu, gdy kliknęliśmy prawym przyciskiem plik ZIP w trybie "tylko online".

W wersjach tych mogą występować dwa znane problemy:

  • Certyfikaty systemu i użytkownika mogą być utracone po aktualizacji z Windows 10 w wersji 1809 lub nowszej do nowszej wersji Windows 10. Dzieje się tak tylko na urządzeniach z zainstalowaną już aktualizacją zbiorczą z 16 września 2020 roku lub późniejszą, gdy aktualizacja do nowszej wersji przeprowadzana jest z nośnika lub źródła instalacji, który nie ma zintegrowanej aktualizacji LCU z 13 października lub nowszej. W razie wystąpienia problemu po aktualizacji można ją cofnąć — w zależności od konfiguracji można to zrobić w ciągu 10-30 dni.
  • Podczas wprowadzania znaków Kanji w Microsoft Japanese Input Method Editor (IME) w aplikacji automatycznie pozwalającej na wprowadzanie znaków Furigana możemy nie otrzymać prawidłowych znaków Furigana. W takiej sytuacji możeby być zmuszeni do wprowadzenia ich ręcznie. Dotknięte tym aplikacje używają funkcji ImmGetCompositionString(). Microsoft pracuje już nad rozwiązaniem.


Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się z innymi!

Źródło: https://mspoweruser.com/microsoft-release-windows-10-build-19042-789-20h2-to-beta-and-release-preview-channels/

Polecamy również w kategorii Listy zmian w kompilacjach