Nie zaśmiecaj dysku i automatycznie przenoś nieużywane pliki do chmury

Nie zaśmiecaj dysku i automatycznie przenoś nieużywane pliki do chmury

 Łukasz Klimkiewicz
Łukasz Klimkiewicz
20:00
01.11.2018
0 komentarzy
385 wyświetleń

Funkcja czujnika pamięci w Windows 10 odpowiada za automatyczne oczyszczanie przestrzeni magazynu danych, przez usuwanie plików tymczasowych, danych w koszu czy plików zapisanych w domyślnym folderze pobierania. Również OneDrive, domyślnie dostępny w Windows 10, dzięki funkcji Plików na żądanie umożliwia nam zwolnienie przestrzeni dysku twardego, przez przenoszenie plików do trybu online.

Wraz z aktualizacją October 2018 Update funkcja czujnika pamięci otrzymuje nowe narzędzie, związane bezpośrednio z chmurą OneDrive. Chodzi o automatyczne przenoszenie plików do trybu online, kiedy są one nieużywane w określonym przez nas czasie. Wielu użytkownikom zdarza się, że zapominają o przeniesieniu nieużywanej zawartości do trybu online, a ta zajmuje miejsce na dysku. Dlatego też w tym poradniku opiszemy, jak w Windows 10 October 2018 Update zautomatyzować ten proces.

  1. Otwieramy aplet Ustawienia.
  2. Przechodzimy do kategorii System, a następnie do sekcji Pamięć.
  3. Przy pozycji Czujnik pamięci klikamy odnośnik Zmień sposób automatycznego zwalniania miejsca.
  4. Sekcja czujnika pamięci w ustawieniach systemu Windows 10

  5. Wewnątrz nowego menu odnajdujemy sekcję Lokalnie dostępna zawartość chmury, w której możemy aktywować automatyczne przenoszenie plików do trybu online. Warto zwrócić uwagę na komunikat, mówiący, że pliki oznaczone flagą Zawsze zachowuj na tym urządzeniu nie będą pod wpływem działania tej funkcji.
  6. Poniżej, przy pozycji OneDrive, rozwijamy menu, w którym mamy do wyboru liczbę dni, po których nieużywane pliki będą przenoszone do trybu online i tym samym zwolnią miejsce na dysku twardym urządzenia. Do wyboru mamy opcje:
    • 1 dzień;
    • 14 dni;
    • 30 dni;
    • 60 dni;
    • Nigdy - wybór tej opcji spowoduje wyłączenie działania funkcji.

Menu wyboru czasu przenoszenia nieużywanych plików do trybu online

Po wybraniu jednej z opcji, po upłynięciu wskazanego czasu nieużywane pliki będą przenoszone do trybu online. Pamiętajmy, że będą one cały czas widoczne w katalogu OneDrive, ale oznaczone jako dostępne online, i staną się one dla nas ponownie dostępne tylko wtedy, gdy będziemy połączeni z siecią. Możliwe będzie też otwarcie ich z poziomu OneDrive w przeglądarce internetowej.


Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się z innymi!

Źródło:

Polecamy również w kategorii OneDrive

Komentarze

Skomentuj

Autor