Współczesny spam i próby phishingu są na tyle wyrafinowane, że nawet doświadczony użytkownik może zaufać fałszywym mailom. Nawet jeśli zorientujemy się, że wiadomość jest spreparowana, przeniesienie jej do folderu Wiadomości-śmieci może nie wystarczyć. Microsoft zamierza więc wprowadzić wskazówki bezpieczeństwa w ramach dodatkowej warstwy ochronnej Exchange Online Protection. Pozwolą one upewnić się, czy wiadomość zawiera podejrzane treści lub załączniki, czy też jest bezpieczna.
Gdy istnieje prawdopodobieństwo, że wiadomość może być niebezpieczna, nad jej nagłówkiem zobaczymy wskazówkę w jednym z czterech kolorów. Każdy z nich będzie odnosił się do innego typu wiadomości:
- Wiadomości oznaczone jako Podejrzane wiążą się z rozpoznaną próbą ataku phishingowego (wyłudzenie danych, kradzież informacji), nieudanym uwierzytelnieniem nadawcy, próbą ataku typu spoofing lub innym zagrożeniem, wykrytym przez Exchange Online Protection. Gdy zobaczymy czerwone powiadomienie, nie powinniśmy dokonywać żadnej interakcji z wiadomością i jak najszybciej ją usunąć.
- Żółty pasek symbolizuje maile o statusie Nieznanym. Oznacza to, że system uznał wiadomość za spam. Jeśli chcemy przywrócić ją do skrzynki odbiorczej, powinniśmy kliknąć To nie jest spam.
- Wiadomości oznaczone zielonym kolorem jako Zaufane pochodzą z domen, które Microsoft uznaje za bezpieczne.
- Ostatnia z kategorii (kolor szary) to wiadomości nieuznawane za spam z powodu oznaczenia ich jako Bezpieczne przez organizację użytkownika, pochodzenia z listy zaufanych (przez użytkownika) nadawców lub gdy mimo uznania ich za wiadomości-śmieci użytkownik przeniósł je do skrzynki odbiorczej. Kolor szary pojawi się też, gdy grafika w wiadomości została wyłączona.
Wszystkie wskazówki bezpieczeństwa są zawarte w przeglądarkowej wersji Outlook (OWA), podczas gdy desktopowe i mobilne aplikacje Outlook wyświetlają jedynie powiadomienie o Podejrzanych wiadomościach. Większość maili w skrzynce będzie pozbawiona oznaczeń - są one wyświetlane tylko wówczas, gdy istnieje taka konieczność.