Windows 10 Technical Preview po polsku już dostępny!

Windows 10 Technical Preview po polsku już dostępny!

 Mateusz Miciński
Mateusz Miciński
19:37
23.01.2015
23 komentarze
9687 wyświetleń

Stało się! Zapowiedziana przedwczoraj nowa kompilacja Windows 10 - zgodnie z obietnicami, aż w 25 wersjach językowych, między innymi polskiej - jest już dostępna do pobrania.

System upubliczniony został w 2 wersjach – 32-bitowej oraz 64-bitowej. Obrazy płyt mają odpowiednio rozmiar 3,0 i 3,9 GB. Microsoft zaznacza, że system na chwilę obecną jest we wczesnej fazie rozwoju i nie zaleca jego instalacji jako głównego systemu w komputerze, gdyż może działać niestabilnie.

Zgodnie z tym co zapowiadane było wcześniej, Windows 10 uruchomiony będzie mógł być na maszynach, gdzie wcześniej pracowali jego poprzednicy – 7 lub 8. I tak oto aby uruchomić najnowszy system Microsoftu wymagany jest procesor o częstotliwości 1 GHz lub szybszy (ze wsparciem dla PAE, NX i SSE2), 1 GB pamięci RAM (2 GB dla wersji 64-bitowej), 16 GB wolnej przestrzeni dyskowej (20 GB dla wersji 64-bitowej) oraz karta graficzna wspierająca co najmniej DirectX 9 i sterownik WDDM.

Do przeprowadzenia instalacji konieczne jest posiadanie następującego klucza produktu NKJFK-GPHP7-G8C3J-P6JXR-HQRJR.


Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się z innymi!

Źródło: http://windows.microsoft.com/en-us/windows/preview-iso

Polecamy również w kategorii Windows 10

Komentarze

  • typek_2 13:13 24.01.2015

    Co to za "badziewie", że nie można wypalić tego na płycie ?

  • Bez problemów! 15:37 24.01.2015

    Tylko instalacja trwa zbyt długo, można się śmiertelnie zestarzeć! Nie był potrzebny klucz!!!!

  • Damian39 16:31 24.01.2015

    Można wypalić na płycie bez problemu przecież to iso

  • KS 17:27 24.01.2015

    U nas instalacja trwała mniej niż pół godziny... I to przy niewielkim przydziale pamięci i CPU dla wirtualnej maszyny...

  • Bez problemów! 17:41 24.01.2015

    U mnie 40 minut przy zachowaniu poprzednich ustawień a mam 16 GB RAMu i szybkie dyski SSD. Teraz wyszyłem z w10 i nie wiem jak tam wrócić bez ponownej instalacji! Może ktoś podpowie?

  • Damian39 18:05 24.01.2015

    Jak się nie znacie to po co instalujecie. Macie chyab słabe kompy. Maks instaluje się 20 minut

  • Bez problemów! 18:18 24.01.2015

    Dodam, że instalacja była w10 64 bity. Ten instalacyjny plik jest większy, może dlatego! Poza tym czekam jeszcze na wpis, że instalacja trwała 1 minutę! Żałuję, że po pisałem!

  • ZENADA 18:49 24.01.2015

    typowe w polakach.Zamiast podzielic sie uwagami co do instalacji,wygladu,funkcjonalnosci to nieeeee...musza sie chwalic kto ma jaki komp mocny,normalnie rece opadaja

  • MEGA KOMP 10:10 25.01.2015

    A Ty "ZENADA" jaki masz komp? ja jeszcze tylko grafe zmienie i juz pocisne FarCry4 na ULTRA ! KOZAK bedzie normlanie urlop trzeba brac !

  • Leszek 12:32 25.01.2015

    Było by. Ten program szybko chodzi tylko dalej ma wadę.Czyli instaluje się cały czas w języku angielskim choć dodali spolszczenie.

  • konsto@WP. pl 12:50 25.01.2015

    U mnie zainstalował się po polsku. Prędkość instalacji chyba nie zależy tak bardzo od sprzętu bo u mnie na 7 letnim laptopie z 2 GB RAM i dyskiem 40 GB ssd zainstalował się w 20 min. Tylko instalowałem na czystym dysku jako jedyny system.

  • jas 14:01 25.01.2015

    Używam juz wersje angielsko jezyczna od momentu jej pojawienia się . System ciała bardzo fajnie lepiej niż 8.1 . Dzisiaj pobiore polsku i sprawdzę . Jeśli będzie tak ddalej to będzie udany system :-D

  • Jan42 14:41 25.01.2015

    "Pobierz" prowadzi do jakiej wersji 32, czy 64 bit? Czy obu naraz. Pobierany plik ma 2,9 GB, czyli nic się nie zgadza z informacją zawartą w powyższym artykule (3,0 i 3,9 GB).

  • Bez problemów! 14:54 25.01.2015

    Ja mam plik iso 4 155 508 735 GB z "pobierz" Instalacja był dosyć długa i bezproblemowa, wersja języku polskim, ze starymi ustawieniami, 64 bity i nie był wymagany kod dostępu o jakim tutaj piszą! W sumie podoba mi się, do wielu rzeczy trzeba będzie się on nowa przyzwyczaić i to mnie lekko wkurza jak zawsze przy nowym Windowsie! Polecam!

  • Mr. X 15:28 25.01.2015

    Na wirtualu zatrzymuje się na przygotowywaniu i nie idzie dalej. Ktoś ma jakieś pomysły?

  • konsto@wp.pl 20:07 25.01.2015

    Niestety po zainstalowaniu chrome, k-lite, ccleaner i aviry mam co jakiś czas niebieski ekran i restart. Przed chwilą pobrał jakieś aktualizacje może coś poprawią (core2duo 2x1,66 GHz, 2 GB ram, gforce go 7600, win10 32bit)

  • Bez problemów! 21:16 25.01.2015

    Do konsto@wp.pl, po instalacji W10 na moich starych ustawieniach 8.1 okazało się, że nie mam mojego antywirusa! Widać MS postanowił zadbać o bezpieczeństwo, co sprawdziłem i stąd masz problemy, obce programy, nie dla W10, zwyczajnie się gryzą.

  • Cytrus 06:10 26.01.2015

    Większość z tych wpisów to jakieś brednie. Ludzie piszcie konkrety na temat nowego systemu.

  • mietek 07:57 26.01.2015

    Wielu autorow tego belkotu to chyba jeszcze gimbaza sie pieczetuje;)

  • hej 09:52 27.01.2015

    A gdzie jest wersja 64-bitowa

  • Deneb 02:10 28.01.2015

    Zainstalował ktoś jakiegoś atyvirusa na W10? Mnie się nie udaje.

  • konsto@wp.pl 11:19 28.01.2015

    Ja zainstalowałem avire ale miałem niebieskie ekrany i restarty. Na razie trzeba zawierzyć windowsowemu defenderowi :). Inne programy które instalowałem działają poprawnie (wersja 32 bit). Jest problem z poprawna rozdzielczością na geforce go 7600. Niby rozpoznaje poprawnie ale maksymalna rozdzielczość to 1024 na 768 a ekran w laptopie jest panoramiczny 1280 na coś tam. Zainstalowałem sterowniki nvidii dla win7 (bo takie były ostatnie) ale nic to nie zmieniło. Pod win 8 wszystko było ok na sterownikach microsoftu.

  • Obraz ściągnięty w 0.25sek ..instalacja trwała 12sek ..zapoznaniem się z systemem 4 minuty ..po 6 minutach już płynnie poruszałem się po windzie ..antyvirus polecam ..antybiotyki

Skomentuj

Autor