Recenzja Microsoft Flight Simulator X

Recenzja Microsoft Flight Simulator X

 Krzysztof Gudowski
Krzysztof Gudowski
00:00
19.08.2007
112 komentarze
52454 wyświetlenia

W dzieciństwie każdy z panów marzył o tym, żeby zostać strażakiem, czy policjantem. Zawody te dostarczają dużą dawkę adrenaliny i pozwalają na satysfakcję z dobrze wykonanego zadania. Moją aspiracją było zostać pilotem ogromnego samolotu. Niestety marzenia te pozostawały wysoko ponad moją głową, aż do momentu kiedy...

Pierwsze zaskoczenie

...z nudów odwiedziłem sklep z grami komputerowymi. Na półce wypatrzyłem dobrze zaprojektowaną okładkę nowej wersji gry, o której już wcześniej wiele dobrego słyszałem. "Microsoft Flight Simulator X Deluxe" - przeczytałem półgłosem, chwyciłem pudełko i bez zastanowienia pognałem do kasy. Pierwsze rozczarowanie pojawiło się właśnie w tym miejscu - kiedy to ze swojego portfela musiałem wyciągnąć kwotę przekraczającą nieco 150 złotych. Ale w końcu czego nie robi się dla spełnienia marzeń?

Drugie zaskoczenie

Po powrocie do domu natychmiast umieściłem jedną z dwóch płyt DVD w napędzie. Po pół godziny oczekiwania pojawił się monit o umieszczenie drugiej. Po skończeniu instalacji pojawiło się drugie, nie tyle rozczarowanie, co zdziwienie. Gra zajęła na dysku prawie 16GB miejsca - nie porównując prawie tyle samo co Windows Vista. Fakt ten sprawił, że mój apetyt na tę grę coraz bardziej wzrastał. I w końcu - pierwsze uruchomienie i kolejne zaskoczenie.

Menu programu w żadnym wypadku nie przypomina tego, jakie spotykamy w konkurencyjnych produktach tego typu. Nie ujrzymy tutaj fajerwerków i niesamowitych animacji. Całość zbudowana jest bowiem na plikach html i przypomina nieco obsługę strony internetowej. W tle słyszymy ładną i wpadającą w ucho muzykę. Po lewej stronie okna znajduje się menu, z którego wybrać możemy jeden z trybów gry: Free Flight (Lot swobodny), Missions (Misje), Multiplayer (Tryb wieloosobowy), a także zobaczyć Rekordy pilota (Pilot records), skorzystać z usług Centrum szkoleniowego (Learning Center) i zmienić ustawienia gry.

Zanim zaczniemy zabawę symulatorem lotów dodać należy, że Microsoft uważa Flight Simulatora za pełnoprawną aplikację, a nie grę komputerową. O tym, że twierdzenie takie jest słuszne zapewniają profesjonalni piloci, twierdzący o niemalże 100% realiźmie lotu i nawet nieco przesadzonych zasadach komunikacji z wieżą kontroli lotów. Dobrze jest także wiedzieć, że w niejednym aeroklubie gra stosowana jest jako materiał szkoleniowy przed prawdziwymi lotami maszynami powietrznymi.

- Lecimy? - Nie, szkolimy...

Jeżeli jesteśmy nowi w świecie awiacji, koniecznością będzie skorzystanie z Learning Center, gdyż zbyt wczesny start w misjach lub locie swobodnym może zakończyć się zawałem i natychmiastową deinstalacją gry. W Learning Center dowiemy się wszystkiego na temat teorii lotów w przestrzeni powietrznej, jak i w praktyce opanujemy podstawy - zarówno na bezsilnikowych, małych maszynach typu Cessna, helikopterach, a kończąc na potężnych Airbusach. Od razu informuję, że na całościowe opanowanie zarówno informacji teoretycznych jak i praktycznych musimy przeznaczyć w przybliżeniu dwa tygodnie. Po skończeniu nauki dobrze jest przestudiować tabelę skrótów klawiaturowych, gdyż wiele z nich nie zostało podanych w trakcie szkolenia, a są bardzo potrzebne w trakcie rozgrywki (jak na przykład opcja zapisu lotu).

A teraz znowu ustawiamy...

Przyjrzyjmy się teraz trybowi lotu swobodnego. Zanim znajdziemy się na lotnisku musimy dostosować parę ustawień. Wybrać musimy typ samolotu, lokalizację lotu, pogodę oraz czas i porę roku. Przy wyborze maszyny nie możemy kierować się tylko i wyłącznie jej wyglądem, ale także naszymi umiejętnościami. Na sam początek wybrać powinniśmy coś co jest mało podatne na działanie wiatru i nie jest zbyt ciężkie w obsłudze. Wybrałem Maule Oriona w barwach patriotycznych. Jako lokalizację ustawiłem znajdujące się w pobliżu Wenecji lotnisko San Nicolo. Bardzo dobrze przemyślana jest opcja konfigurowania pogody. Do wyboru jest dużo predefiniowanych typów, możliwość zaawansowanego ustawienia warunków oraz pobierania z internetu realnego stanu pogodowego dla danej lokalizacji. Aktualizacja następuje w trakcie gry co 15 minut. Ta ostatnia sprawia najwięcej frajdy, szczególnie gdy zdecydujemy się na lot w pobliżu swojego miejsca zamieszkania. Dokładne planowanie lotu na mapie (wraz z ustaleniem punktów kontrolnych, poszczególnych lądowań odbywa się w oknie Flight Planner. Na potrzeby recenzji wybrałem jako punkty startowe i końcowe dwa lotniska znajdujące się w pobliżu Wenecji. No i cóż, teraz czeka nas pierwszy prawdziwy lot w Microsoft Flight Simulator X...

Panie pilocie, bo dziura w samolocie!

Maszyna ustawiona została w ustalonym przeze mnie miejscu. Obracam wirtualną głowę, aby zobaczyć jakie są warunki pogodowe... Na horyzoncie widać poruszające się z zauważalną prędkością fronty powietrza. Silny wiatr to nie jest to co piloci lubią najbardziej. Mimo wszystko decyduję się uruchomić silnik. Dźwięki zastosowane w grze są bardzo realistyczne. Dodatkowo są one przetwarzane na postać trójwymiarową (w zależności od miejsca, z którego obserwujemy ruch maszyny dźwięk słychać z innego głośnika). Rozdzielczość tekstur ziemi jest bardzo wysoka, wokół lotniska znajdują się budynki i bujna, trójwymiarowa roślinność. Samo lotnisko tętni życiem i trzeba nieraz naprawdę wiele wysiłku włożyć w to, aby nie zderzyć się z przewożonymi na platformach bagażami, czy innymi samolotami. Przed tym ostatnim uchronić ma kontrola lotów. Komunikacja z wieżą odbywa się tutaj za pomocą wyborów odpowiednich możliwości w specjalnym oknie kontroli lotów. Za poszczególne opcje odpowiadają przyciski numeryczne klawiatury (0-9).

Po pięciu minutach Orion znajduje się już w powietrzu. Teraz wystarczy zmienić ustawienie klap, częstotliwość nadawania, schować podwozie i ustalić kierunek lotu. Kokpity maszyn w Microsoft Flight Simualtor X zostały bardzo dokładnie odwzorowane. Każdy przycisk do czegoś służy, lampki sygnalizują różne problemy z maszyną, a samej kontroli możemy dokonywać zarówno za pomocą skrótów klawiaturowych jak i za pomocą myszki - przesuwając dźwignie, włączając różne mechanizmy... Na samym początku lotów bardzo ciężko odnaleźć się w tak dużej ilości wskaźników i sygnalizatorów z jaką mamy do czynienia w tej grze. Obeznanie przychodzi z czasem.

Fizyka lotu jest wręcz niesamowita. Nigdy nie sterowałem prawdziwym samolotem, ale powiedzieć muszę, że aż czuje się fakt kierowania czymś ciężkim i można powiedzieć topornym. Każdy manewr należy wcześniej przemyśleć i z ogromną precyzją wciskać odpowiednie przyciski na klawiaturze. Kiedy dochodzi do tego potrzeba stałej kontroli wskaźnika wysokości, nachylenia i kierunku lotu sprawa jest już o wiele trudniejsza, a to jeszcze nie wszystko...

Bardzo duży wpływ na lot ma siła wiatru i sama pogoda (oczywiście jest to w dużej mierze zależne od maszyny jaką sterujemy). W trakcie podróży natrafimy na różne ruchy powietrza utrudniające sterowanie, w takim przypadku należy przemyśleć zmianę wysokości lotu albo zdecydować się na walkę z siłami natury. Bardzo dobrze odwzorowane są również turbulencje, wszelkiego rodzaju drgania, przeciążenia oraz awarie awioniki. Chmury, na które natrafimy w grze są trójwymiarowe. Dochodzi więc do tego ograniczona widoczność. Pod chmurami może nam przeszkadzać deszcz, śnieg i błyskawice. Natomiast ponad nimi wieje silny wiatr. Mimo tego trzeba kontynuować lot i w razie problemów nie panikować.

Kraków, Wenecja, San Francisco?

Krótki rzut oka na rzeczywistą mapę Europy rozłożoną na podłodze i nie mam żadnych wątpliwości, że do Wenecji leci się na północ od mojej obecnej lokalizacji. Ustawiłem maszynę na wysokości 12 tysięcy stóp i wyrównałem lot. Widok z kabiny pilota jest bardzo przyjemny dla oka. W wodzie widać odbicia, lasy tworzą malownicze połacie zieleni, maszyny poruszające się w powietrzu połyskują do słońca, natomiast odwzorowanie świateł - zarówno tych w samolotach jak i na pasie startowym oraz miastach jest bardzo malownicze - nie są to pojedyncze kropki, a bardziej rozmyte plamy co daje ciekawy i przyjemny dla oka efekt. Godne pochwały jest idealne odwzorowanie powierzchni ziemi dzięki zdjęciom satelitarnym. Na dole widać drogi, po których poruszają się samochody osobowe i ciężarówki (tak samo po morzu pływają statki i łodzie), domy, boiska, charakterystyczne dla danego miejsca budynki (jak na przykład wieża Eiffla w Paryżu, czy Sukiennice na krakowskim Rynku Głównym) oraz stacje badawcze w wysokich partiach gór. Muszę przyznać, że takie rozwiązanie jest bardzo przyjemne, zawsze miałem ochotę polatać samolotem nad moim domem i narobić hałasu. Rozpoznawalność danych terenów wprowadza także do rozgrywki możliwość orientacji w terenie bez pomocy mapy. Niestety mimo, że autorzy produktu szczycą się niemalże stuprocentowym odwzorowaniem Ziemi, rzuca się w oczy fakt, że w Warszawie i w Krakowie nie płynie Wisła. Gdzieś w połowie kraju się pojawia, ale gdzie i kiedy znika nie wiadomo. Dziwny jest to fakt, biorąc pod uwagę że odwzorowania tworzono na podstawie zdjęć satelitarnych. Czyżby więc satelity nie widziały Wisły? Ciekawi mnie jeszcze jak sprawa wygląda z wielkim murem w Chinach - podobno jest widoczny z kosmosu. Takie rażące i podstawowe niedopracowania pozostawiają pewien niesmak, bo o ile Amerykaninowi nie przeszkadzałby brak rzeki w Polsce, o tyle Polakowi może być przykro że pozbawiono go dobra narodowego.

Lot nad kanałami Wenecji sprawił mi wiele przyjemności i satysfakcji. Korzystając z okazji spokojnej podróży sprawdziłem dostępne w grze widoki samolotu. Tak więc do naszej dyspozycji oddany został rzut z wnętrza kabiny (rozglądamy się za pomocą myszki i wciśniętej spacji), sam kokpit (gdzie na pierwszym planie są wszystkie wskaźniki), widok z zewnątrz (zmiana położenia kamery w identyczny sposób jak w kokpitowym i dodatkowo zmiana powiększenia za pomocą +/-). Ostatni z widoków to rzut przypominający mapę (w rzeczywistości jest to bardzo wysokiej rozdzielczości zdjęcie satelitarne obszaru, na którym obecnie się znajdujemy) i ilustrujący za pomocą czerwonego krzyżyka położenie maszyny. Dzięki temu rozwiązaniu możemy orientować się w położeniu na danym terenie, używając do tego celu klawiszy +/- (zmiana powiększenia). Jest to wystarczająca ilość możliwości, a i tak najczęściej korzysta się z kombinacji dwóch: widoku z wnętrza kabiny i rzutu pionowego.

Osoby zaprawione w bojach w symulatorach maszyn wojskowych uznają zapewne, że latanie samolotami wycieczkowymi, czy w liniach lotniczych jest bardzo nudne. Jak błędne jest takie przekonanie dowiedzieć się mogą po niespełna 30 minutach rozgrywki. Lądowanie na lotnisku XXXXX po krótkiej wycieczce w trybie Swobodnego lotu przyprawiło mnie o dreszcze i więcej adrenaliny niż niejedna bitwa powietrzna (okazało się, że niesprzyjający wiatr zniósł mnie przed samym lądowaniem zbyt na lewo i musiałem manewrować nad samym pasem) . W Microsoft Flight Simulator X liczą się umiejętności dokładnego sterowania samolotem, podejmowania szybkich decyzji, zarządzania przebiegiem lotu oraz przewidywania zachowania maszyny w różnych warunkach.

Misja specjalna

Po raz pierwszy w historii serii Flight Simulator zdecydowano się na wprowadzenie trybu Misji, gdzie do wykonania mamy różne zadania. Jest to bardzo dobrze przemyślane rozwiązanie, wprowadzające do rozgrywki świeżość i wątki fabularne. Misje podzielone są na różne kategorie, takie jak Misje treningowe, Życie jest piękne, Pilot do wynajęcia, Ratownik, czy Pilot linii lotniczych. Zadania jakie przyjdzie nam wykonywać są bardzo zróżnicowane przez co nie ma szans na nudę (na przykład lądowanie w środku wysokich gór i transport rannego alpinisty do szpitala jest naprawdę ogromnym wyzwaniem). O pomstę do nieba wołają niestety założenia niektórych ze scenariuszy gry, bo o ile znacząca większość wymaga do realizacji 15 - 60 minut to zdarzają się również i takie, na które należy przeznaczyć 3,5 godziny. Z jednej strony - jak realizm to realizm - z drugiej natomiast delikatnie przesadzono z oddaleniem od siebie lotnisk w tych misjach. Są to opcje dobre do nocnej rozgrywki po całym dniu pracy. W grze udostępniono możliwość zapisu stanu rozgrywki co jest rzadkością w tego typu produktach i na pewno jest kolejnym plusem Microsoft Flight Simulator.

Pilot pełną parą

W grze zaimplementowano zaawansowany tryb gry wieloosobowej. Nie, nie dziwiłoby mnie w tym nic gdyby nie zalecenia wydawcy o posiadaniu słuchawek z mikrofonem. Pytanie - po co? Odpowiedź znalazła się szybciej niż myślałem - w trybie gry wieloosobowej możemy na żywo porozmawiać z kontrolą lotów! Przez pierwsze pięć minut byłem wciśnięty w krzesło, później było już tylko coraz lepiej. Gra umożliwia zarówno zasiadanie w wieży jak i lot samolotem. Oczywiście do tej pierwszej możliwości musimy zostać odpowiednio przygotowani. Funkcja rozmów z realnymi ludźmi sprawia, że gra staje się niesamowicie realna, aż momentami można zapomnieć, że to tylko program komputerowy... Do zabawy przez Internet wymagane jest w miarę szybkie połączenie (nie mniejsze niż 1 Mb/s).

Smutna rzeczywistość - czyli zasobożerna rozrywka dla nielicznych

Zachwycenie całokształtem tego produktu wymusza również dociekania minusów tak wiernego odwzorowania fizyki lotu i krajobrazów Ziemi. Długo nie trzeba szukać bowiem przerażają wymagania sprzętowe gry. W polskich realiach mało który użytkownik komputera posiada tak dobry sprzęt. Aby w średnim stopniu poczuć możliwości tej gry trzeba liczyć się z wydatkiem 3000 złotych. Zalecany do gry jest procesor dwurdzeniowy, grafika z 512MB, o rozmiarze dysku już powiedziałem na wstępie... Taki stan rzeczy nie oznacza wcale, że na słabszych komputerach nie da się grać. Testowy PC to Intel Pentium 4 1.7 Ghz, 1,5GB RAM, Ati Radeon 9600 Pro 256MB i system Windows Vista (który jest zalecany do grania w MFS ze względu na DirectX 10). Na szczęście zaimplementowano bardzo zaawansowane możliwości dostosowywania poziomu detali w grze. Nawet przy małej ilości efektów gra się bardzo miło.

Podsumowanie

Microsoft Flight Simulator X to godny następca wersji 2004. Wzbogacona o nowe funkcje, ze znacznie ulepszoną grafiką, dokładniejszym odwzorowaniem krajobrazu i fizyki lotu, ciekawymi i wymagającymi misjami gra ta może zostać uznana za wybitną i jedyną w swoim rodzaju. Jedno jest pewne: produkt ten na pewno wart jest swojej ceny i odpalenia nawet na słabszym komputerze.

Plusy:
+ fizyka lotu
+ grafika
+ odwzorowanie powierzchni Ziemi
+ misje
+ tryb wieloosobowy

Minusy:
- cena
- wymagania sprzętowe


Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się z innymi!

Źródło:

Polecamy również w kategorii Microsoft Flight Simulator X

Komentarze

  • kristof 20:55 19.08.2007

    No właśnie minusy :/.

  • Szarek 21:42 19.08.2007

    Podoba mi się ta recenzja ale przy następnych daj o wiele więcej zdjęć, wtedy o wiele milej się czyta o poznaje grę :)

  • Krzysztof Gudowski 20:01 22.08.2007

    Dziękuję za cenną radę. Już niedługo się do niej zastosuję. Pozdrawiam serdecznie!

  • just me 23:50 22.08.2007

    Recenzja bardzo dobra! Mam zamiar pograc w ta gre zaraz jak zaopatrze ie w lepszy sprzet. Pozdrowienia! :)

  • hubcio14 11:33 25.08.2007

    super gra ale szkoda ze takie wymagania 14 GB!!!!!!!??????? nie mam tyle na dysku zadnym

  • El Lolo 14:40 25.08.2007

    Naprawdę nie masz tyle miejsca ? 14 gb w dzisiejszym komputerze to naprawdę mało :o

  • Krzysztof Gudowski 20:24 25.08.2007

    @Hubcio: To zainwestuj w dysk bo utoniesz w danych ;)

  • Robert Stuczynski "Noise" 14:05 27.08.2007

    Jakby co mam do sprzedania :) nowke sztuke w lepszej cenie

  • ChaotiX 17:10 27.08.2007

    hehe recenzja fajna ale jest pare błędów. Napisałeś że testowałeś na radku 9600 i na viscie... ze względu na dx10, a od kiedy radek 9600 obsługuje dx10? lól :D jak to przeczytałem to normalnie mnie rozwaliło :D "Testowy PC to Intel Pentium 4 1.7 Ghz, 1,5GB RAM, Ati Radeon 9600 Pro 256MB i system Windows Vista (który jest zalecany do grania w MFS ze względu na DirectX 10)." Pozdro :) P.S trzeba było testować na gf 8xxx albo chociaż na którymś radku HD ;d

  • ChaotiX 17:13 27.08.2007

    Zapomniałem dopisać... czemu to ma takie wymagania sprzętowe ;) Jak narazie microsoft dązy do tego by ludzie wymieniali sprzęt na nowszy, gdyż w tedy napewno przesiądą sie na viste... z resztą to że jądro visty jest dostosowane do dx10 to jest z deka przesadzone... Microsoft nie dba o nas... a wystarczyło by wypuścić pare patchy, podobno microsoft to sami mózgowce...

  • Krzysztof W. 17:44 27.08.2007

    @Chaotix - Ja mam GF 7600 GS i DX X działa poprawnie.

  • Krzysztof W. 17:51 27.08.2007

    Ja czekam na dodatek Acceleration ( kiedyś znany jako Adrenaline ).

  • Krzysztof Gudowski 20:07 27.08.2007

    @ChaotiX: Testowa karta graficzna to Radeon 9600 Pro, który w porównaniu do Radeona 9600 posiada dwa razy więcej pamięci. W sumie mało istotny szczegół dla całości jako takiej, ale dzięki za wypowiedź. Pozdrawiam :)

  • TRB 01:21 31.08.2007

    Witam mam Athlona 2.0 1gb ram 7300gt nie wiem czy sciagac :| moge grac na malych detalach ale zeby plynnie chodzilo ? :d

  • Krzysztof Gudowski 18:19 31.08.2007

    Nie ściągaj tej gry tylko ją kup ;). Myślę, że warto zaryzykować. Tak jak w recenzji napisałem - gra posiada nadzwyczaj bogatą konfigurowalność. Miłych zakupów życzę.

  • xenomorph 15:47 21.09.2007

    Witam wsyzstkich i pozdrawiam serdecznie. Gra jest naprawde konkretna, szczegolnie grajac joyem. Duzo nowosci i sporo frajdz, ale nie zgadzam sie z autorem powzszej recenzji, mianowicie cyt...""Po raz pierwszy w historii serii Flight Simulator zdecydowano się na wprowadzenie trybu Misji"". No nie sadze, bo w wersji MFS 2002, rowniez bylo sporo ciekawych misji.

  • Krzysztof Gudowski 21:12 23.09.2007

    xenomorph: Polemizowałbym z Pana zdaniem, ale w sumie po co? :) W takiej formie jak w wersji X Misji wcześniej nie było, o czym informuje również sam producent na stronach internetowych i opakowaniu produktu. Dziękuję za wyrażenie opinii, pozdrawiam :)

  • Gracz 18:59 25.09.2007

    Mam takie pytanie do Was. Jak w FSX "jeździć" po pasie? Np. po wylądowaniu.

  • Krzysztof Gudowski 22:19 25.09.2007

    W tej chwili nie mam możliwości sprawdzenia klawiszologii, ale wydaje mi się że lądując na jakimś lotnisku na Hawajach używałem klawiszy kontroli kierunku lotu z klawiatury alfanumerycznej. A jak nie to popatrz w pomocy w klawiszologii. :) Pozdrawiam :)

  • Piotr 21:28 20.10.2007

    Czy ta gra pojdzie na kompie: system xp prof, pamiec 1GB, grafika Geforce 7600 GT 256MB, procek dwu rdzeniowy intel 1,86Ghz ?

  • Krzysztof Gudowski 21:06 23.10.2007

    @Piotr: Tak, ale nie na full detalach. Mocną stroną jest procesor, słabą ilość pamięci. Warto spróbować.

  • DyFeR 23:59 31.10.2007

    Witam! Jestem zapalonym amatorem awiacji nie tylko wirtualnej, w rzeczywistości latam na szybowcach a w ciągu najbliższych dwóch lat zamierzam zdać na samoloty jednosilnikowe.Jestem wierny serii Flight Simulator od czasu FS 98. Musze powiedzieć, że wersja z oznaczeniem X jest fenomenalna i polecam ją wszystkim chcącym zasmakować (choć trochę) przyjemności jaką daje pilotowanie maszyn powietrznych.Realizm lotu jest w tym symulatorze jak i w poprzednich wersjach na bardzo wysokim poziomie oceniłbym go na ok 85%-90%.Jednak rzeczywiście wymagania sprzętowe są niesamowicie potęże. Jako że jestem maniakiem tej gry inwestowałem stopniowo w modernizację komputera aby wycisnąć z gry jak najwięcej i powiem szczerze, że chyba nieistnieje w tej chwili komputer na którym ta gra poszłaby na full opcjach.Moja konfiguracja jest taka: proc inte C2D 3GHz extreme ,4Gb ram, dwa dyski 160Gb/szt zraidowane , Grafika GF8800GTX w układzie SLI i gra dziala mi na ustawieniach Bardzo wysokich Ale nie maxymalnych a mimo wszystko gdy wlecę np. do Nowego Yorku ilość klatek spada nawet do 9.SZOK!! Natomiast przyjemność z lotu jest potężna nawet na minimalnej konfiguracji.Zapraszam wszystkich do spróbowania a zawziętych zapraszam do wspólnego latania w wirtualnych liniach lotniczych Vat-Sim! Pozdrawiam. Marek Lisowski

  • SmilA 05:12 10.11.2007

    Witam serdecznie mam swietne pytanie na poczadku napisales ze wersja ktora zakupiles kosztuje 150 zl czy mozesz mi pokazac w ktorym sklepie ??bron Boze zebym sie nasmiewal czy cos w tym stylu bo nie oto tutaj chodzi tylko chodzi mi o cene za ta gre jaka zaplaciles :] gdzies na stronach microsoftu widzialem cene 299zl za ta gra dlatego tez sie zdziwilem moj gg:6162629 prosze o kontakt badz mail: smila89@o2.pl

  • hubcio14 18:14 15.11.2007

    mam za słabego kompa:D nie dla mnie taie gry... może znacie jakies oferty zajebiaszczych komów tak w cenie do 1500 zeta?? prosze o odpowiedz gg:6096115

  • patryks 13:18 24.11.2007

    niezła recenzja przy pomocy takich tekstów można postanowi czy kupi taką grę osobiście mam ją już i wskazówki okazały się dla mnie bardzo pomocne

  • Mendo 00:21 06.12.2007

    posluchajcie ja ostatni kupilem nowy komputer z 4 rdzeniowym procesorem 2,4 GHz karta geforce 8800GT 256 mb 1 GB ramu mialem wgrana viste ale odrazu przinstalowalem system na Xp bo bylem do niego przyzwyczajony i uwazalem ze lepiej mi sie bedzie na nim pracowac. Czy w zwiazku z tym nie pogram sobie w flight simulator X?

  • Krzysztof Gudowski 21:50 07.12.2007

    Z tego co mi wiadomo gra działa na systemie Windows XP.

  • Mendo 01:16 09.12.2007

    ale czy bez tego directxa 10 bedzie przycinac???

  • Ralf 21:39 04.01.2008

    dokładnie jak gierka chodzi na xp, i jak myślicie czy na notebooku core duo 1,86 , GF 8600 256mg i 1gb ram dam radę odpalić tą grę ??

  • Krzysztof Gudowski 10:24 09.01.2008

    @Ralf: Gra powinna chodzić. Zważywszy, że testowałem na Pentium 4 1,7; 1,5 GB Ram i Radeonie 9600 Pro. ;) Pozdrawiam, Krzysztof Gudowski

  • KRZYSZTOF S 21:09 12.01.2008

    WITAM symulator to super gierka wiem bo jestem przyszlym pilotem jest naprawde niesamowita ta przestrzen swoboda idzie sie w nia naprawde wkrecic pozdrawiam narka

  • Miki P. 21:32 15.01.2008

    Jeśli chodzi o geografię Polski to można kupić parę dodatków do MFS X, w których dopracowano np. Warszawę lub całe pomorze. Jednak też trzeba za nie trochę zapłacić, bo z 80-100zł. Pozdrawiam wszystkich amatorów i maniaków latania :)

  • Miki P. 21:53 15.01.2008

    Albo też Tatry XD

  • habbiton 16:32 22.01.2008

    Witam Was.Mam pytanie do Pana Krzysztofa Gudowskiego.Mianowicie pisze Pan w recenzji o cytat:( zbyt wczesny start w misjach lub locie swobodnym może zakończyć się zawałem i natychmiastową deinstalacją gry),co to ma znaczyć?to że jak zacznę grać baz treningu to gra się odinstaluje sama?Proszę o odpowiedź.pozdrawiam.

  • Krzysztof Gudowski 17:52 24.01.2008

    @habbiton: Hahaha :) Świetna interpretacja. Faktycznie ciekawie skonstruowałem to zdanie ;) Ale liczę, że czytelnicy będą na tyle domyślni że zrozumieją o co chodzi. Jeśli zacznie Pan grać bez treningu gra się nie odinstaluje samoczynnie, ale przez ingerencję zdesperowanego gracza :P. Gratuluję Panu spostrzegawczości! I pozdrawiam bardzo serdecznie :)

  • habbiton 18:54 24.01.2008

    Dzięki za odpowiedź.Już zagrałem pierwszy raz i muszę powiedzieć,że gra robi duże wrażenie jak i pod względem grywalności jak i realizmu jaki napotykamy w grze.Pierwsze lądowanie,niesamowite przeżycie.Polecam każdemu maniakowi podniebnych przygód.Gram na wysokich ustawieniach i gra chodzi spoko nie tnie,może raz lub dwa.Nie narzekam.Mam laptopa TOSHIBA P200-17C Windows VistaHP.Procek Intel Core2Duo 2.0GH.2g Ramu i grafe ATI Mobility Radeon HD 2400 z 128MB.(dedykowana 895MB)i HD 200GB.Pozdrawiam wszystkich.Miłego latania!!!

  • ulicznik 18:57 26.01.2008

    Gra zapowiada się bardzo ciekawie, lecz póki co, to trzeba się zaopatrzyć w coś więcej niż 256MB RAMu i 512kb/s internet^^ Pozdrawiam

  • Max255 11:38 06.02.2008

    To na serio ma takie wymagania?! Ja mam Core2Duo 2.13, 2Gb RAMu, GF8600GT 256Mb, XP Prof (chce zmienić na Viste) i niewiem czy wytrzymam nie najwyższe detale. Tak właściwie to jakiego kompa trzebia mieć żeby poszło na najwyższych detalach?

  • Krzysztof Gudowski 20:34 07.02.2008

    @Max255: Myślę że Twoje obawy są niepotrzebne :) Gra będzie śmigać przy wielu detalach.

  • Camel 20:28 15.02.2008

    jaki sprze jest potrzebny zeby pograc na maksymalnych obrotach?

  • Spitfire 21:45 08.03.2008

    mam komputer z core 2 Duo , 4G RAM Patriot i najmocniejszą grafiką GeForce 8800 ULTRA superclocked EVGA ale nie w układzie sli jak będzie działał mi MFSX? czy pujdzie mi na full?

  • spitfire 21:48 08.03.2008

    dodaję że mam core 2 duo 2.66 G i płytę główną Asus P5kR. czy jak dorzucę drugie 4G RAM,u to będzie symulator chodził na full?

  • maniek 08:43 30.03.2008

    czy wie ktos jak uruchomic obsluge naziemna,i jak sie zmienia kamerke na inne samoloty?dzieki

  • Jan 23:06 19.04.2008

    czy ta gierka pójdzie na komputerze z kartą graficzną RADEON 1650, procesorem Intel Core 2CPU 6600 2,4GHZ i Ramem 2GB i Windowsem XP ? Pozdrawiam :-)

  • Ryś 12:25 25.04.2008

    Kup FS 2002 za 14PLN w Orionie , a będziesz miał frajdę. Nie ma problemu z grafiką,realizm symulacji duży.!!!!!

  • vega 15:12 28.04.2008

    Od soboty jestem posiadaczem tej wspaniałej gry. Dodam że nie jestem pilotem ale w Microsoft Flight sim. mam przelatane troche godzinek ;) Dla amatorów powiem tylko tyle że gra jest warta każdych pieniędzy i warto jest spędzić tyle czasu na misjach treningowych aby rozkoszować się później pilotarzem airbusa lub innych podobnych :) dla zaawansowanych hmm chyba nic nie musze mówić bo napewno już w to grają :) Troche smutno mi się zrobiło na widok kosztu wolantu (ok. 500zl) przepustnicy (ok 200zl) i pedalow lotek (tez ok 200zl) ale mam nadzieje ze kiedys wyposarze sie w takowy sprzet. Dzis po pracy zasiadam do multi :) troszke zawiodlem się z 2och powodów. 1) myślałem że gdańsk będzie taki jaki jest w rzeczywistości ale nadal można powiedzieć domki rybackie troche przykro no ale... 2)Tu może chciałbym za dużo ale przydała by się pełna odprawa tj. podsunięcie rękawa i załadowanie ludzi ;) Pozdrawiam

  • Oscar 10:52 08.05.2008

    Mam pytanie do Krzysztof S., czy możesz dać mi Pan jakieś namiary do siebie, np. gg, mam parę pytań odnośnie awiacji a skoro jest czy bedzie Pan pilotem, to myślę że będzie umiał odpowiedzieć mi na parę pytań. Pozdraiwam

  • Oscar 11:01 08.05.2008

    i jeszcze jedno pytanie, ale już do wszystkich rozmówców. Czy może ktoś jasno określić wymagania do Flight Simulator X ale takie żeby gra chodziła naprawde na wysokich obrotach i jednocześnie uśrednić cenę takiego sprzetu??

  • baniok2 00:36 10.05.2008

    prośba,pomocy,wyjechałem do anglii i od jakiegoś czasu jest ze mna moja dziewczyna przywiozła komputer laptop,jkaieś 2 tygodnie temu poleciałem do sklepu kupiłem call of duty4 no i klapa bo wogóle nie chce ruszyć,ale tak to jest jak sie nie czyta recenzji i wymagań,kiedyś grałem w starą grę któreś z pierwszych wydań flight simulator i chciałbym tą spróbować,ale czy mój komp da rade?? prosze o rade asus intel gma 950 Gfx duo t2450 120Gb 1024MB win xp home

  • baniok2 00:38 10.05.2008

    a i jeszcze pytanie mam Joystick podobno całkiem niezły i jak sie sprawa przedstawia w oparciu o takie gry?warto joyem grać czy można tego typu gry na klawiaturze obsługiwać?

  • Jason 21:34 14.05.2008

    Jak kupie Flight simulatora i zainstaluje na dwoch kompach u mnie w domu, to bede mogl bez problemu grac na LANie ?

  • egefege 14:39 17.05.2008

    jaki joistyck polecacie do tego tylko nie wyskakiwac z x-52 albo cougar bo mnie nie stac :)

  • baniok2 01:01 27.05.2008

    cougar kosztuje jakieś 50zł przecież,tylko fakt że x 52 zaczynają się od 450zł ja znalazłem w sklepie używane ale sprawne cyborg 3d gold, i side winder precision2,gram tym drugim,jestem zadowolony bo demo śmiga niezle pobrałem je i kupię całą wersję gry bo jest dosyć ciekawa,wciąga

  • kacper 11:14 19.10.2008

    czy jest jakas roznica pomiedzy microsoft flight simulator x a microsoft flight simulator x deluxe edition ??

  • Hudeni 11:30 19.10.2008

    No niestety ale obawiam się że koszt kontrolerów może być bardzo wysoki, na słabym sprzzęcie po prpstu się nie pobawisz, sam x-52 nie wytarcza, do tego dołóż pedały saitek co daje ci pełną kontrolę nad sterem kierunku oraz hamulcami. A dlaczego x-52 ? ponieważ masz na nim kilka bardzo przydatnych żeczy główne to trzy dodatkowe osie gdzie możesz ustawić hamulce aerodynamiczne, mieszankę paliwa, oraz skok, smigła, możesz nimi wytrymować samolot itd. Następnie Trac IR, jeżeli nie wiesz co to jest wejdź na www.youtube,com i wpisz nazwę użądzenia będziesz w niebo wzięty. Mnie ten symulator kosztował majątek.

  • Edi 14:33 29.10.2008

    no właśnie czy są różnice między wersją mfs x a mfs x deluxe i czy jakieś ciekawe dodatki już są i jak się nazywają

  • Barti 18:14 01.11.2008

    Edi: to, że deluxe ma więcej samolotów i misji i Glass Cockpit.

  • Misko 22:59 10.11.2008

    <p>Witajcie! Mam pytanko dla obytych w temacie "komp" i "FSX" jestem w posiadaniu WIN XP PROF Dodatek serv. pack2 Procesor AMD Athlon 64 3000+ 2,01GHz 1GB RAM. GF 6600 czy myślicie że da sie polatać na czymś takim. FSX-a kupię na stówę i na pewno i mam zamiar polepszyć kompa ale czy to wystarczy na początek i czy joistyck LOGITECH EXTREME 3D PRO wystarczy do dobrej zabawy.</p> <p>Z góry dziękuję za pomoc.</p>

  • Barti 14:57 13.11.2008

    Misko: Myśle że się da. Ja np. na podopnej konfiguracji przy około 45% detali to działa dobrze. Joystick to możesz kupić bylejaki za 30zł, przyjemność z gry jest już na klawiaturze.

  • RobiN 00:50 23.11.2008

    <p>Witam, przepraszam ze odgrzebuje temat. Mam tę grę i komputer : Amd Athlon 64 proccesor 2,6ghz  x2 ( 2 rdzenie ) Karte graficzna  nVidia GeForce 8800GS ( 384 RAM ) i 2 gb RAM"u...  Na najwyzszych detalach gra tnie? Czy to mozliwe ? ( Windows XP ) Prosze o odpowiedz poniewaz uwielbiam te gre i jestem jej wielkim fanem</p>

  • Barti 14:26 23.11.2008

    robin: ja mam pododny sprzęt i na najwyższych detalach trochu tnie.

  • Seba 21:50 03.12.2008

    <p>Witam, mam pytanie do pana Barti. Mianowicie, co pan ma na myśli pisząc, że w wersji deluxe jest glass cockpit?? Oznacza to, że w normalnej wersji lecąc np. jakims boeingiem, będą tylko zegary analogiczne ;D ?? a tak na marginesie, na jakich detalach pójdzie mi ta gra?? Mój sprzęt to dwurdzeń 2.6GHz , 2GB ram, karta graficzna Ati Radeon xpress1200 700mb, windows xp</p>

  • oświecenie 19:12 20.12.2008

    <p>Gra tnie na moim 4gb ram 1066 quad 9450 intela i gtx 260 /896 ram/.</p> <p>Mam na mysli FSX  z dodatkiem Acceleration, który miał podobno poprawić wydajność, Pod wzgledem optymalizacji kodu ta gra, to kpina ze strony Microsoftu.</p>

  • KOMPUTER 16:28 05.01.2009

    Czy gra pójdzie na takiej konfiguracji, (ceny poleciały na szyję i za 1600zł mam w komputroniku CUDO) Procesor AMD Athlon 5000+ 2,6 GHZ Pamięć RAM 2 GB Kingston Grafika ATI Radeon 4650 1GB System Operacyjny Windows XP SP3 Płyta główna Gigabyte GA-M52L-S3 nVidia Z góry dziękuję za odpowiedź :)

  • Barti 13:58 17.01.2009

    Mi na Intel Core 2 Duo 3.00 Ghz,2B RAM i NVIDIA GeForce 9600 śmiga (!) na pełnych detalach, ale Demo. Seba: Sorki za błąd, garmin glass cockpit( jeden wielki ekran,np w emraerach niektórych jest.

  • R 22:38 02.03.2009

    <p>Witam </p> <p>Moj komp to core 2 quad 2,33 4Gb Geil (1066) i Asus Gtx 280 latam na detalach medium low ..20-27FPS.Lądowoanie ewloucje 16-17 FPS Na detalach ultra High mam jakies 8 fps takze lipa. Gra ma przesadzone wymagania hehehehe</p>

  • siekacz84 13:59 17.03.2009

    <p>Nie wiem o co chodzi z tymi ustawieniami ale mi gra chodzi na rpawde całkiem przyjemnie, dziwie sie że na sprzęcie opisanym wyżej ta gra "skacze". Ja mam core2duo E6400@3,15, 4GB(800) i 8800GTS(640MB). Na polowie detali detali ustawionych na high a polowie ultra high i mysle ze gra smiga spokojnie te 20kl/s jak nie wiecej, czasem potrafi oczywisce zwolnic jak wleci sie w jakies duże miasto, ale ogólnie lata sie super:) Polecam wszystkim fanom latania!</p>

  • Jarek185 16:21 17.03.2009

    <p>Ja mam Kompa Intel Core 2 Duo 2,3, 4 GB Ram , ATI Radeon 3850HD, i mi chodzi na maxa ta gra, ale widać  ruznicę w grafice na XP z DiectX 9, i na Vista DirectX 10.....  </p>

  • tomek 21:23 22.04.2009

    <p>Ja mam laptopa, NV9600GS, intel core 2 duo @1.50 @1.50 3GB ramu... Chodzi jak marzenie. Prawie max detale.</p>

  • Dawd 12:02 26.04.2009

    <p>Wymagania ma rzeczywiscie kosmiczne. Na moim sprzecie intel quad core q9300 2.5 ghz, 6gb ram, bfg gf 8800gts 512 oc i vista 64 gra na wysokich ustawieniach (procz autogenu i zlozonosci scenerii) ma srednio 17 fps-ow. Juz nie wspomne o takim nowym jorku gdzie mam tylko 2 klatki :o. Na pewno troche spowalnia dzialanie dodatek my traffic x 5.1 (ruch ai), ale bez przesady....</p>

  • jarek47 08:35 27.04.2009

    <p>Heh ja tam mam Intel Core 2 Duo E7300, grafa GeForce 9500 512mb pamięć to z kingstona z chłodzeniem 3Gb na szynę 1066Mhz a płyta główna to p5kpl-cm sprzęt za 1300 zł w tym wygłąd z zasilaczem 300zł  więc razem te 1300[img]../tinymce/jscripts/tiny_mce/plugins/emotions/img/smiley-laughing.gif[/img]</p>

  • Rafik 16:19 29.05.2009

    <p>szkoda tylko że na linuxie pod wine nie działa, jednak żydy w micro$hicie pracują</p>

  • Błędomir Błądziński 01:33 02.06.2009

    <p>Gra jest uzbrojona w taką armię przeróżnych błędów, że na pewno nigdy nie przesiądę się z pirata na oryginał. Lepiej pójść na jakiś dobry koncert niż wywalić tyle kasy w błoto.</p>

  • Edward22 10:36 02.06.2009

    <p>Rzeczywiście jest tu sporo błędów. Gdyby ktoś odkupił ten tytuł od Microsoftu, żeby ten już nigdy nie spapił tak dobrze zapowiadającego się tytułu, byłoby cudownie!</p>

  • jones_pl 14:20 05.06.2009

    <p>można ta gre jakos pobrac a jak sie nazywa[img]../tinymce/jscripts/tiny_mce/plugins/emotions/img/smiley-yell.gif[/img]</p>

  • junior 19:44 22.06.2009

    <p>Witam wszystkich zapaleńców fsx-a jeśli ktoś może mi powiedzieć jaki dodatek trzeba dokupić żeby mieć w swoich zasobach różne linie lotnicze np. LOT, QANTAS, SWISS, BRITISH, itd. będę wdzięczny za podpowiedź z góry dziękuję.</p>

  • twój 22:56 11.08.2009

    w żaden sposób nie da sie podsunąc rękawa do samolotu?

  • Zgóraś 13:49 13.08.2009

    <p>można podsunąć rękaw, jak i wezwać pojazdy do rozładunku towarów, bagażu itp. sprawdź klawiszologię.</p>

  • Misiek 15:59 26.08.2009

    <p>skad sciagnac flight simulator 2004 powie ktos??</p>

  • Misiek 17:04 13.09.2009

    <p>Czym rózni sie deluxe edition od zwyklego</p>

  • Leo 13:08 02.10.2009

    mam kupionego FSX"a, teraz chciałbym kupić komputer (niedrogi) taki, który go "dźwignie" na wysokich ustawieniach grafiki, planujęteż dokupic kilka dodatków tj. My Traffic X, FS Global 2008. Co polecacie? Ewentualnie jakie dodatki podniosą realizm - chodzi o Polskę. Dzięki i pozdrawiam>

  • Piotr 21:55 07.10.2009

    przy tak nieprzyjaznych wiadomościach ze świata chwila wspaniałego relaksu i niesamowitej przyjemności z kierowania czegos co lata iprawie się to czuje, apropos wyposazcie sobie fotel w mechanizm wibracji i odczucia drgań silnika i środowiska to w całości robi piorunujące wrażenie

  • Wojtek 20:41 10.12.2009

    A czy ktoś mógłby mi udzielić rady? Otóż gdy dowolnym samolotem jestem na ziemi i startuje, to ster kierunku chodzi bez zarzutów. Natomiast gdy już wzniosę się w powietrze, to ster jakby się blokuje i wychylenia są milimetrowe. Czy ktoś z Was spotkał się już z czymś takim?  

  • arek 14:48 04.01.2010

    super gra można pocwiczyc latanie [img]../tinymce/jscripts/tiny_mce/plugins/emotions/img/smiley-cool.gif[/img] teraz jestem dobry

  • arek 14:51 04.01.2010

    nie wiem co to moze być

  • konrad 01:09 11.01.2010

    wojtek pewnie masz wlaczonego autopilota oraz ustawiony kat wznoszenia ;) Nie ustawiaj nic wylacz wszystkie guziki i sprobuj wystartowac "recznie" powodzenia

  • Maciek 20:26 22.01.2010

    Witam. Recenzja bardzo dobra, widać w niej, jak szybko ewoluuje sprzęt komputerowy :D Jeszcze w 2007 roku procesor x2 1.87, jak tutaj przeczytałem, był czymś niesamowitym. Teraz na szczęście, aby komfortowo móc korzystać z tego symulatora, wystarczy sprzęt za 1500zł.  Mój problem polega na tym, iż nie wiem, gdzie mogę ten symulator zakupić. Mógłby ktoś udzielić mi rady? Z góry dziękuję. P.S- Proszę nie pisać mi o sklepach internetowych, głupi nie jestem

  • ostry 17:27 30.03.2010

    Czy ta gra pójdzie mi na kompie: procek 3ghz, 728mb RAM, karta graficzna 128MB Navidia GeForce 5500, pytam się bo niechce kupowac w ciemno a na necie piszą rozne wymagania

  • jako 16:11 28.04.2010

    Ostry- grafa ma za mało Mb. Najmniej to 512Mb

  • MAKS 16:13 28.04.2010

    maciek- ja kupiłem w mediamarkt za 80 zeta. ale szukaj też w empikach

  • witkacy36 13:51 22.05.2010

    Bardzo ciekawa recenzja.  Pozdrawiam

  • nielu 15:04 13.07.2010

    Panowie pytanie - czy FSX ruszy na tej grafice w 1920x1080 ? Asus EN210 512mb ramu na karcie, do tego amd phenom x2 na 3.2ghz z odblokowanymi wszystkimi rdzeniami (czterema) i 8gb 1333mhz ddr3 ramu ?

  • Adamo 21:52 14.08.2010

    Nie miałeś racji, jak pisałeś, że "Każdy przecisk do czegoś służy" wiele jest przełączników w FSX, których nie da się przełączyć

  • SZYMONCZAK 15:09 22.08.2010

    a czy będzie działać na windowsie 7 ?  

  • qba 22:01 03.09.2010

    Właśnie, właśnie. Czy mógłby ktoś napisać czy pójdzie na Windows 7? Może ktoś już próbował na tym systemie, albo jak w ogóle myślicie czy będzie dzialać na kompie o dobrych wymaganiach z Windows 7?

  • Dzik 20:51 05.10.2010

    Powiedzcie mi koledzy gdzie mogę kupić orginalne fsx ???

  • filip 18:39 16.10.2010

    na ebay

  • SZYMONCZAK 20:45 26.10.2010

    I jeszcze jedno pytanie. gdzie mozna kupic normalnie mfs x. yyyyy.. znaczy nie w internecie tylko np. w normalnym sklepie?

  • Heniu 16:58 01.12.2010

    Słuchajce chciałbym żebyście mi odpowiedzieli na jedno małe pytanko . Konkretnie : Czy na tym sprzęcie mi ta ra pójdzie minimalnie na średnich detalach ? AMD athlon x4 3.0Ghz  Ati radeon HD 5550 4gig ram DDr3 1tb na dysku

  • peter 12:43 08.02.2011

    Gra idzie super na full detalach na Intel i3 3.06 GHz i na STANDARDOWEJ GRAFICE wbudowanej w i3  (Intel HD Graphic). Polecam do tego zakup joysticka ( koniecznie z 3 osiami i dzwignią mocy silników ) - 3 oś potrzebna do steru kierunku.

  • Bzzommbo 19:58 28.02.2011

    a dla mnie ta gra ma trochę bug"ów

  • Zeber 19:42 12.03.2011

    Mam 1.8 GHz i mi działa idealnie na małych detalach (wyłączyłem budynki 3D), a na pudełku jest 1 GHz. Podejrzewam, że i tak mało wystarczy.

  • Zeber 19:43 12.03.2011

    @SZYMONCZAK w Saturnie albo MediaMarkt"cie znajdziesz.

  • Gracz01 14:25 08.04.2011

    Dla mnie ta gra to spełnienie marzeń o lataniu wirtualnym. Na razie się uczę latać ciężkimi samolotami, bo te lekkie już prawie opanowałem. Najprzyjemniej lata mi się Cesną 172 i samolotem szturmowym BoeingF/A-18A Hornet. Niestety, nie potrafię jeszcze wylądować czterosilnikowym olbrzymem :(  Pozdrawiam [img]../tinymce/jscripts/tiny_mce/plugins/emotions/img/smiley-cool.gif[/img]

  • Symonf49 16:21 16.06.2011

    Super recenzja[img]../tinymce/jscripts/tiny_mce/plugins/emotions/img/smiley-laughing.gif[/img]

  • Rem 21:21 02.09.2011

    A tak przy okazji - Wielki Mur oczywiście NIE JEST widoczny z kosmosu.

  • seba76PL 19:27 18.10.2011

    Latam na symulatorkach od jakiegos czasu. Na FSX fajnie sie lata, jest milo i przyjemnie ale... jesli ktos szuka wiecej realizmu to niestety nie tutaj. Jestem fanem smiglowcow i musze stwierdzic ze latanie w FSX to zabawka ktora nie sprawila mi zadnych klopotow. Polecam zamiast gry microsoftu DCS Black Shark. Sama nauka startu i (o zgrozo) ladowania zajela mi dwa miesiace! Dlugo ale sie oplaciolo. Symulowane jest doslownie wszystko. od podmuchow wiatru wplyw wystrzeliwywanych pociskow na heli, balistyka pociskow, cisnienie atmosferyczne, wplyw pogody na warunki awio naszego heli, zakurzenie czy oblodzenie... Model zniszczen poszczegolnych sekcji czy przyrzadow jest nie do opisania.Zarzadzanie gasnicami czy wtryskami paliwa ... Sama instrukcja ma ok 1000 stron!!! Do tego z 300 skrotow klawiszowych do opanowania. Oczywiscie 99% przyciskow we wnetrzu smigla jest interaktywnych. Przelatalem ok 1200 godzin i nadal wszystkiego nie potrafie...

  • seba76PL 19:32 18.10.2011

    Jedna reka na joyu a druga na klawiaturze obsugujesz kamere termowizyjna do namierzania celu. Sprobuj ustrzelic jadacego jeepa z dzialka ktore jest sterowane w/w kamera. jesli sadzisz ze to latwe to sie pzrekonaj. Posadz smiglowiec pzry duzym wietrze i w dodatku ze zmieniajacm sie dynamicznie kierunkiem na ladowisku :) Pozdowienia dla wszystkich lotnikow:)

  • Binek!!! 22:12 11.11.2011

    Recenzja bardzo fajna. Mam jeszcze takie pytanie czy ta gra będzie mi chodziła jeżeli mam Windows 7 a w wymaganiach na aukcjach jest wypisana XP/Vista?

  • andmis 20:09 01.01.2012

    FSX w Windows7 chodzi bez problemów.

  • bingo 19:38 22.01.2012

    16GB ?? Sporo całkiem. Ale Flight Simulator to nie jest taka poprostu gra. Jest to bardzo zaawansowany symulator lotu. Może i bym zdobył ją, ale pewnie jej nie opanuje i tak(podobnie jak symulatora lotów kosmicznych Orbitera) i poleci w kąt. Zresztą nie jestem pewny czy mój PC ją w miare optymalnie uradzi.

Skomentuj

Autor