Przełączanie między użytkownikami

Przełączanie między użytkownikami

 Adam Myszkowski
Adam Myszkowski
00:00
10.12.2009
9520 wyświetleń

Jeśli na komputerze posiadamy kilka kont użytkownika, funkcja szybkiego przełączania użytkowników umożliwi innej osobie na szybkie zalogowanie się do swojego konta. Przełączenie użytkownika może odbyć się bez wcześniejszego zapisywania efektów pracy, czy też zamykania aktywnych aplikacji. Wszystkie elementy zostaną przywrócone jak tylko dana osoba powróci do swojego profilu. Podczas przełączenia nie ulega przerwaniu pobieranie plików z Internetu, otwarte dokumenty pozostają w takim stanie, w jakim je zostawiliśmy przed przełączeniem. Działanie tej funkcji nie zmieniło się od czasu wprowadzenia jej w Windows XP, natomiast ze względu na nieco inną konstrukcję menu Start, w Windows 7 znajdziemy ją w tymże menu na liście rozwijalnej przy przycisku Zamknij.

Przełączanie użytkownika

Po kliknięciu pozycji Przełącz użytkownika pojawi się ekran logowania, na którym możemy zalogować się do innego konta. Na drugim koncie możemy zrobić dokładnie to samo po zalogowaniu. Należy pamiętać, że podczas korzystania z kilku kont na raz, komputer może działać nieco wolniej, gdyż programy na wszystkich kontach będą załadowane w pamięci operacyjnej i będą korzystać ze wszystkich zasobów sprzętowych, co w przypadku większej ich liczby może spowodować wyraźny spadek wydajności komputera. Należy zatem pamiętać, aby wylogować się z nieużywanych kont i zamknąć niepotrzebne programy.


Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się z innymi!

Źródło:

Polecamy również w kategorii Artykuły o Windows 7