Jak wyłączyć powiadomienia o wymaganym restarcie?

Jak wyłączyć powiadomienia o wymaganym restarcie?

 Mateusz Miciński
Mateusz Miciński
00:00
05.07.2008
11973 wyświetlenia

Microsoft, tworząc system Windows Vista starał się opracować moduł Windows Update w taki sposób, aby po zainstalowaniu aktualizacji systemowych nie był wymagany ponowny rozruch komputera.

Oczywiście, należy przyznać, że w porównaniu z poprzednim systemem (Windows XP), rzadziej niż dotąd ponownie uruchamiany jest system. Jednakże dla wielu ważnych aktualizacji, w szczególności aktualizacji zabezpieczeń, wymagany jest restart.
Informację o tym, że należy ponownie uruchomić komputer otrzymujemy w postaci okienka dialogowego, w którym to możemy odłożyć na pewien czas automatyczny restart.

A co gdy ten czas upłynie? System ponownie wyświetli informację o konieczności restartu. Jednakże, gdy raz jeszcze nie odłożymy restartu, system samoczynnie dokona ponownego rozruchu. A przecież niekiedy pozostawiamy komputer włączony na noc z powodu np. ściągania większej ilości danych, równocześnie idąc spać.
Zatem co należy uczynić, aby nie doszło do ponownego rozruchu? Wystarczy tymczasowo dezaktywować mechanizm odpowiadający za restart. Czynności tej dokonamy zaledwie w kilka chwil.

Na początek musimy uruchomić Wiersz poleceń. W tym celu klikamy menu Start, a następnie, w polu wyszukiwania wpisujemy cmd i wciskamy Enter. W oknie wiersza poleceń wpisujemy net stop "windows update" i naciskamy klawisz Enter. Po chwili moduł automatycznego restartu zostanie dezaktywowany.

Kiedy już wykonany niezbędne zadania, nie zapomnijmy ponownie uruchomić systemu. Po ponownym rozruchu, tryb pracy mechanizmu przypomnień zostanie przywrócony, zatem nie mamy o się o co obawiać, że na stałe wyłączyliśmy monit ponownego uruchomienia komputera wraz z jego samoczynnym restartem, związany z instalowaniem aktualizacji systemowych.


Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się z innymi!

Źródło:

Polecamy również w kategorii Użyteczność