Windows 8 Consumer Preview dostępny publicznie!

Windows 8 Consumer Preview dostępny publicznie!

 Mateusz Miciński
Mateusz Miciński
15:37
29.02.2012
58 komentarzy
13106 wyświetleń

Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami Microsoft udostępnił do pobrania wersję Consumer Preview systemu Windows 8. Środowisko dostępne jest publicznie i pobrać go, a co za tym idzie również zainstalować na swoim komputerze może każdy użytkownik.

System upubliczniony został w 2 wersjach – 32-bitowej oraz 64-bitowej. Obrazy płyt mają odpowiednio rozmiar 2,5 i 3,3 GB. Microsoft zachęca jednak do skorzystania z dedykowanego instalatora (5MB), który po sprawdzeniu zgodności komputera, pobierze obraz systemu. Microsoft zaznacza, że system na chwilę obecną jest fazie rozwoju i nie zaleca jego instalacji jako głównego systemu w komputerze, gdyż może działać niestabilnie.

W najbliższych dniach opublikujemy także obszerny artykuł, wideo test i galerię z systemu Windows 8 Consumer Preview. Zapraszamy do działu Windows 8 w Portalu CentrumXP.pl!


Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się z innymi!

Źródło: http://windows.microsoft.com/en-US/windows-8/consumer-preview

Polecamy również w kategorii Windows 8

Komentarze

  • Mariusz 15:38 29.02.2012

    dzieki za link zaraz pobiera :)

  • boniuuu 15:46 29.02.2012

    jeszcze 30 minut i będę testować ha

  • Kuba 15:53 29.02.2012

    No i jak, zdążył już ktoś zainstalować? :)

  • karnykuta 15:54 29.02.2012

    w 15 min? Kuba, seriously?

  • Kuba 15:54 29.02.2012

    Żartuje :p

  • fefes 18:16 29.02.2012

    Na wirtualnej maszynie instalacja idzie w 10 min. Tylko czemu w wersja desktop nie wygląda jak Zune tylko jak jakiś śmieciowy tabletowy interfejs?

  • Kuba 18:19 29.02.2012

    Mi się właśnie instaluje już 2. godzine. Może to kwestia tego, ze robię upgrade WIndows 7, a nie czystą instalację.

  • Plushack 18:43 29.02.2012

    Help! Mnie się nie instaluje bo czeka na wpisanie klucza produktu :( O co kaman?

  • Plushack 18:45 29.02.2012

    UPS!!!! Ale ze mnie gapa. :/ To jest tak jak się człek podjara i nie poczyta dokładniej. Sorki :D

  • Darous 19:05 29.02.2012

    back to Windows 7 after installation windows 8........jakioś nie tak

  • xxx 19:07 29.02.2012

    Zkad wziąłes ten klucz ?

  • Darous 19:08 29.02.2012

    powinno być zapytanie czy table ty czy desktop a nie wszędzie te "metro":)

  • WaMp 19:09 29.02.2012

    Klucz potrzebny do aktywacji systemu to: DNJXJ-7XBW8-2378T-X22TX-BKG7J.

  • Darous 19:10 29.02.2012

    stąd: http://windows.microsoft.com/en-US/windows-8/iso

  • Darous 19:10 29.02.2012

    a dokładniej: DNJXJ-7XBW8-2378T-X22TX-BKG7J

  • Kuba 19:11 29.02.2012

    Klucz powinien pojawić się w czasie instalacji, do skopiowania.

  • Ja 20:47 29.02.2012

    dla mnie lipa bo nie ma zintegrowanego SkyDrive którym się podniecali w filmiku na youtubie...

  • Ybara 20:50 29.02.2012

    Sumy kontrolne obrazów ISO Sha 1 hash można znaleźć tu http://windows.microsoft.com/en-US/windows-8/iso

  • rafalolx 21:11 29.02.2012

    i jak się sprawdza ten system?

  • XD 21:34 29.02.2012

    u mnie zapora nie działa nie da się włączyć i exploler 10 też nie działa

  • Jerry 22:39 29.02.2012

    Zaijstalowałem. Ale śmieszna sprawa szukałem gdzie jest przycisk wyłacz system :) a okazuje sie że jak sie myszką najedzie na prawy dolny róg ekranu to pokarze sie wszystko co potrzeba do windozy. Thx za udostepnienie

  • rafalolx 22:49 29.02.2012

    To ja sobie jutro pobiorę i po testuję. Mam nadzieję, że zmienię moje zdanie co do tego systemu, które do tej pory było negatywne.

  • Andrzej 01:40 01.03.2012

    Uaktualniłem mojego Win7... poszło w ok. 25 minut.. konta userów przechwycił... ale większość aplikacji w tym Office... nie zostały przechwycone... foldery z plikami niby są w Windows.old\Program Files.... ale np. WORD nie daje się uruchomić, muszę zainstalować jeszcze raz... tak niestety jest z większością aplikacji które miałem... ciekawostką jest to, że jedna z aplikacji nie działała tylko dlatego, że brakowało .NET 3.5... win8 ładnie to zakomunikował, pobrał i zainstalował .NETa... niestety w pozostałych przypadkach każe ponownie instalować aplikację. Taka trochę lipna ta aktualizacja. Nie podoba mi się też brak tradycyjnego AERO z przyciskiem START... trick z wersji DP nie działa... wydaję mi się, że MS strzela sobie trochę gola usuwając całkowicie stare GUI, które niby miało być. Przecież nie każdy ma dotykowy ekran. Fajne jest natywne wsparcie dla ISO... ale czy tych plusików nie będzie zbyt mało, żeby jednak jakoś przeżyć tylko z METRO ???

  • XD 10:12 01.03.2012

    tu macie spolszczenie http://www.komputerswiat.pl/blogi/blog-redakcyjny/2011/12/tylko-u-nas-windows-8-po-polsku.aspx

  • polaq 12:13 01.03.2012

    zobaczymy jak to pójdzie już szykuje miejsce na dysku by utworzyć nowy system :D

  • dawido172 12:23 01.03.2012

    to spolszczenie jest do poprzedniej wersji

  • Plushack 13:25 01.03.2012

    Wracam do 7 :(

  • Raist 13:57 01.03.2012

    U mnie wszystko działa jak należy jestem bardzo zadowolony , metro ui w niczym nie przeszkadza (trzeba sie przyzwyczaić nic wiecej). Myślę , że na razie MS idzie w dobrą stronę a windows 8 na pewno zagości na mym PC. Pozdrawiam

  • WaMp 14:52 01.03.2012

    a sterowniki doi katy graficznej i muzycznej działają te z windowsa 7? może ktoś odpowiedzieć na to pytanie

  • Raist 15:22 01.03.2012

    WaMp----> Tak powinno wszystko śmigać jak należy , ale jeśli masz problemy to zainstaluj je ze zgodnością z Windows 7 i problem z głowy. Pozdrawiam

  • dawido172 17:03 01.03.2012

    Ja zostawilem sobie wolną partycje na Windows 8 i okazuje się że nie mogę go na niej zainstalować. Nie wiem dlaczego. Jakiś komunikat się pojawia po wyborze wolnej partycji. Też mieliście taki problem?

  • rf 17:34 01.03.2012

    Da sie go zainstalować na jednym koncie uzytkownika tylko?

  • Lukicz 18:30 01.03.2012

    Próbowałem kilka zainstalować windows 8 na drugiej partycji, ale nie mogę dokończyć instalacji bo pojawia się czarny ekran. Musiałem naprawiać bootloader żeby uruchomić potem normalnie windows 7. Na maszynie wirtualnej tez instalacja nie chce się dokończyć :(

  • quest 08:12 02.03.2012

    Ja jestem tak samo zadowolony jak Raist

  • Plushack 09:20 02.03.2012

    Wiem że to beta ale jak na razie do zastosowań "produkcyjnych" sie nie nadaje. Problem u mnie jak na razie ze sterami od drukarek (brak obsługi wielu funkcji, choćby duplex, a próba instalacji tych od 7 lub visty kończy się a właściwie wcale się nie kończy). Do tego po zainstalowaniu takich rzeczy jak Web Platform, SQL Server itp wydajność znacznie spadła. No i te dziwne zmiany języka na niemiecki w aplikacjach z grupy Mail, People ....

  • Plushack 09:25 02.03.2012

    No i to ciągłe przeskakiwanie pomiędzy Metro Start a pulpitem. Ciężko będzie zmienić stare nawyki od 95 aż do 7. Jednak brak Start jest widoczny. Plus te nieintuicyjne pojawiające się z prawej strony przyciski choćby do wył. kompa. Tak jak WP7 zrobił na mnie pozytywne wrażenie od pierwszego "dotknięcia" tak 8 jakoś zaczyna mnie rozczarowywać. Może to złudzenie "apteczne" ;) :D

  • Ybara 14:28 02.03.2012

    @Plushack "No i to ciągłe przeskakiwanie pomiędzy Metro Start a pulpitem" Zgadzam się strasznie denerwujące. Poza tym mam wrażenie że Metro to po prostu uruchamianie aplikacji pełnoekranowych, nie można mieć podglądu kilku okien jednocześnie a dla mnie to jedna z ważniejszych możliwości PC. Nie znalazłem sposobu jak to zrobić, jak ktoś potrafi to proszę dać znać.

  • quest 15:44 02.03.2012

    Ybara da sie. Ja po godzinie rozpracowalem cale to Metro UI (chyba). W lewym gornym rogu masz podglad pulpitu (zazwyczaj) zjedziesz nadol wzdluz krawedzi i masz reszte uruchomionych programow tzn. podglad. Ja sie juz przyzwyczailem i nawet przydatne sa te okienka w starcie, podobaja mi sie.

  • Andrzej 17:17 02.03.2012

    No i zastanawiam się po co ta likwidacja menu start i jakaś "dziwna droga" do różnych opcji systemu. Już widzę też zwykłe panie w urzędach które będą śmigać na nowy sposób. Sam start to też utrudnienie, najpierw obrazek później logowanie, a później kafelki. Zastanawia mnie ta zachęta do "dotykania", jakoś nie widzę sensu. Ciekawe jak to będzie z ewentualnymi ekranami dotykowymi? pewnie od dotykania będą pomazane, już widzę użytkownika który to polubi będzie musiał czyścić za każdym razie po wyłączeniu. Ogólnie mam wrażenie że ktoś ponakładał trochę bajerów na siódemkę i parę funkcji z niej zabrał, aby utrudnić ludziom życie. Ja mam podejście do kompa praktyczne, to dla mnie stacja robocza w studio muzycznym, a system nie jest do zabawy, tylko do pracy, więc póki się da zostanę przy starym i przyjaznym xp, oraz przy siódemce.

  • dawido172 17:44 02.03.2012

    Wszystko by było dobrze gdyby cały system był w Metro. Bez sensu jest to przeskakiwanie pomiędzy kafelkami, a okienkami. System Metro jest super ale jak przeskakuje na stare okienka to mnie denerwuje. Nie mam pojęcia dlaczego tak zrobili. W telefonie z Windows Phone 7 cały system świetnie zaprogramowali w Metro, a tu kicha :(

  • rafalolx 18:15 02.03.2012

    Nie mogę tego wypalić, prosi o bootsector, a skąd ja mam go wziąć?, żeby móc wypalić bootowalną płytę?

  • Ybara 18:37 02.03.2012

    Zalogowałem się na windowslive i nie wiem jak się wylogować.

  • rafalolx 19:44 02.03.2012

    To znowu ja :). Wypaliłem obraz jako zwykły iso i poszło bez problemów. System fajny, nawet metro zaczął mi się podobać, ale nie wszystko działa (w końcu to nie pełna wersja). Nie doszedłem jeszcze jak wyłączyć aplikacje uruchomione poprzez to nowe Start. Na razie jedyny sposób, jaki znalazłem, to przejście na pulpit, potem WIN+TAB i Close PPM na aplikację i close.

  • WaMp 20:28 02.03.2012

    od wczoraj jestem użytkownikiem tego windowsa i powiem, jest git sterowniki z windowsa 7 wszystkie chodzą, jedyna wada to że na razie po angielsku system, ma parę bajerów, powiem tak windows 7 po tuningu = windows 8, wszystko śmiga jak należy - polecam

  • Kuba 00:04 03.03.2012

    Nie zamierzam tego pobierać , tym bardziej instalować... co jest w tym takiego fajnego... Nie rozumiem... To tylko czerpanie kasy na ludziach i ich głupocie... To wszystko co zawiera win 8 to niepotrzebne pierdoły, które można wydać w formie osobnego programu. Porażka... Nie ma to jak wstawiać świeczki w oczy śmiesznym interfejsem który jest totalnym dnem tylko po to aby zarobić.

  • Anonim 03:23 03.03.2012

    "wszystko śmiga jak należy" No nie powiedział bym. Chociaż tak wszystko chodzi pięknie i ładnie :D Ale jednak. Wejdź sobie na centrumxp.pl do tego działu tego tematu, włącz ten artykuł i zobacz co się dzieję. Włącz to w Metro UI. Ale poza tym jest nieźle. To tak jaby dopracować trochę przeglądarkę. Aha a poza tym, czy ktoś wie jak w Internet Explorer Metro UI zainstalować Adobe Flash Player? Druga sprawa. Nie działają mi Store, Maps, Calendar, Weather. Czy Wam też?

  • quest 10:21 03.03.2012

    mi dzialaja wszystkie aplikacje

  • rafalolx 10:53 03.03.2012

    @Anonim: mi działają. Tylko mam taki mały problem, bo moja płyta główna to Asus M2N68-AM SE2 i chcąc na nim zainstalować stery z płytki mi wywala komunikat, że sterowniki niezgodne z systemem (dokładnego komunikatu nie pamietam). Jechać na tych windowsowych, czy może są już do pobrania sterowniki do niej po Win8?

  • XD 13:02 03.03.2012

    Zrobiłem na nowo formata .U was też nie ma głosu przy starcie systemu i zamykania? ,a po za tym wszystko chodzi tylko trzeba się zalogować w windows

  • Anonim 02:25 04.03.2012

    @afalolx: Ty ściągasz Audio, Chiptset i nie wiem, czy jeszcze Utilities i Qualified Vendor List. Biosu nie ściągaj. No chyba, że chcesz i wiesz o co kaman: http://support.asus.com/download.aspx?SLanguage=en&p=1&s=24&m=M2N68-AM+SE2&os=25&hashedid=rzWjxRHTivB96wPd @XD: "U was też nie ma głosu przy starcie systemu i zamykania?" Są do włączenia w Panelu Sterowania (a raczej Control Panel) w dziale. a może aplikacji Sound (Dźwięk).

  • Anonim 02:25 04.03.2012

    ""wszystko śmiga jak należy" No nie powiedział bym. Chociaż tak wszystko chodzi pięknie i ładnie :D Ale jednak. Wejdź sobie na centrumxp.pl do tego działu tego tematu, włącz ten artykuł i zobacz co się dzieję. Włącz to w Metro UI. Ale poza tym jest nieźle. To tak jaby dopracować trochę przeglądarkę. Aha a poza tym, czy ktoś wie jak w Internet Explorer Metro UI zainstalować Adobe Flash Player? Druga sprawa. Nie działają mi Store, Maps, Calendar, Weather. Czy Wam też? " Tutaj chodziło mi o rozdzielczość 1024X-dowolna wartość. Przy tej rozdzielczości menu nasuwa się na stronę. Co Do Adobe Flash. Jest już jakiś sposób na instalację? Może to trochę przesada, w finalnej wersji będzie :D Co do aplikacji Metro UI, nie chodzą mi bo mi net nie chodzi. Tzn. Na Win7 chodzi, ale na 8 już nie. Jakieś problemy ze sterami. W Win7 działa w trybie zgodności, a może sam ją sobie robi do Visty (bo tylko takie stery są do mojego routera), ale na Win8 już nie wyciąga. Internet raz się włączy, raz wyłączy, a nawet jak tam przestał chodzić to nawet i na Win7 mi się rypnął. Router Pentagram P 6311-07A.

  • XD 12:15 04.03.2012

    @Anonim zaloguj się windows i będzie chodzić wszystko, a co do explolera trzeba tylko dowolna stronkę np. www.interia.pl i powinien wyskoczyć komunikat zainstaluj brakujące wtyczki czyli adobe.

  • XD 12:50 04.03.2012

    @Anonim thx głos jest

  • Plushack 14:06 04.03.2012

    A zauważyliście, że Microsoft zmienił górną "belkę" klasyfikacji systemu? z 7.9 na 9.9. Na 7 mój dysk miał 7.6, pod 8 miał 7.6 :) Co porównując do górnego pułapu powoduje że wydajność dysku spadła i to znacznie. Ciekawy jaki sprzęt osiągnie pod Win8 wartości ok 9 :)

  • Plushack 14:13 04.03.2012

    A tak a"propos instalowania sterów w trybie zgodności, to jawne proszenie się o kłopoty. Ja wiem, że czasem nie ma wyjścia ale trzeba być świadomym kłopotów. W końcu sterownik opdowiada za dogadywanie się jądra systemu z konkretnym sprzetem. Jeśli ster nie będzie zgodny z systemem to wiadomo .... zwiechy. A biorąc pod uwagę taki stan systemu jak beta to tym bardziej. Lepiej pozostać przy tym co daje sam Win i jego aktualizacje. Tak miałem ze sterami do drukarek HP z duplexem. Sama 8 proponowała mi standardowe sterowniki bez obsługi dodatkowych podajników czy właśnie duplexu a jak próbowałem instalować te z visty (bo pod 7 też nie ma) to miałem zwiechy.

  • Plushack 14:16 04.03.2012

    Ktoś pisał nt. zakładania kont użytkowników. Zwróćcie uwagę że konto może być powiązane z Live i wtedy działają aplikacje jak Store, Mail itp. lub może być to konto niezwiązane z Live. W przypadku wersji z Live miałem kłopoty z logowaniem się do firmowej sieci z domeną.

  • katharsis 01:09 06.03.2012

    Miał ktoś problem z instalacją win8cp bo mi i na VM i jak próbuje zainstalować to pojawia mi się "śnięta rybka". Czy można coś zaradzić ??? ma ktoś pomysł

  • XD 08:34 06.03.2012

    @katharsis taki jest właśnie proces instalacji pózniej powinno ruszyć .Ja nie miałem żadnego problemu przy instalacji win 8

Skomentuj

Autor