Menu kategorii
  • Jak przywrócić usuniętego użytkownika w Office 365

    Jak przywrócić usuniętego użytkownika w Office 365

     Amadeusz Labuda
    Amadeusz Labuda
    00:00
    14.12.2017
    2203 wyświetlenia

    Praca administratorów serwisów komputerowych nie należy do najłatwiejszych, wobec czego nie ma się co dziwić, że również oni popełniają czasem błędy. W ich wyniku może się zdarzyć dosłownie wszystko, nie wyłączając z tego usunięcia przypadkowego użytkownika. W pakiecie Office 365 na szczęście możemy bez problemu odkręcić tego typu pomyłkę, dzięki czemu nie powinno to spowodować dalekosiężnych skutków, jak chociażby opóźnienie prac nad projektem. Przydatne okazuje się to również w sytuacji, gdy np. jeden z użytkowników zostanie zwolniony, lecz szefostwo zmieni decyzję i pozwoli mu na powrót do firmy. Niemniej należy mieć świadomość, że na przywrócenie usuniętego użytkownika posiadamy ograniczoną ilość czasu – zazwyczaj jest to 30 dni. W tej poradzie zajmiemy się procedurą przywracania użytkownika usuniętego w usłudze Office 365. Zaczynajmy!

    Aby przywrócić usuniętego użytkownika:

    1. Logujemy się do Office 365 przy pomocy danych konta o uprawnieniach administracyjnych.
    2. Przechodzimy do kategorii Administracja.
    3. Rozwijamy z widocznej po lewej stronie listy pozycję Użytkownicy, po czym klikamy Usunięci użytkownicy.
    4. W głównym polu okna wyświetlona zostanie lista zawierająca usuniętych użytkowników. Zaznaczamy pole wyboru znajdujące się na lewo od określonego użytkownika, by wyświetlić dodatkowe menu.
    5. W górnej części wysuniętego od prawej strony menu znajduje się opcja opisana jako Przywróć - należy ją oczywiście kliknąć.
    6. Proces przywracania usuniętego konta użytkownika wiąże się z wygenerowaniem nowego przypisanego do niego hasła. Na tym etapie określić możemy, czy ma to zostać zrobione automatycznie czy też chcemy tego dokonać ręcznie. W tym celu wystarczy zaznaczyć odpowiednie pole wyboru (w przypadku ręcznego generowania hasła należy wpisać je w puste pole), po czym należy kliknąć Przywróć. Jeśli chcemy, aby użytkownik został nakłoniony do zmiany hasła po pierwszym logowaniu, wystarczy pozostawić jako zaznaczoną powiązaną z tym pozycję.
    7. Ostatnim już krokiem pozostaje finalne podejrzenie podstawowych danych przywracanego do użytku konta oraz wybór, czy użytkownik ma otrzymać nowe hasło w wiadomości e-mail. Gdy będziemy gotowi do zakończenia procedury, wystarczy kliknąć Wyślij wiadomość e-mail i zamknij.

    Przywracanie usuniętego użytkownika


    Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się z innymi!

    Źródło:

    Polecamy również w kategorii Administracja