Nowy Office 2013

Komunikat

Icon
Error

Ganzes Offline
#1 Wysłane : 30 kwietnia 2006 23:34:13(UTC)
Ganzes

Ranga: Użytkownik
Reputacja:

Przyłączony: 2004-10-04(UTC)
Posty: 47
Lokalizacja: Piła

Witam!!!

Mam kłopoty z łączem internetowym. Ostatnio dostawca powymieniał własne komponenty, net działa jednakźe nie wykorzystuję całej dostępnej przepustowości łącza. Występują duźe wahania w prędkości.
Podejrzewam wadliwe działanie karty sieciowej i tu następuje pytanie:

Czy istnieją programy do przetestowania sprawności karty sieciowej, jeśli tak to jakie?

Nie chcę odpowiedzi typu, a sprawdzałeś kabel, a moze to albo tamto. Interesuje mnie konkret odnośnie testów karty sieciowej.

Pozdrawiam
EL NINO Offline
#2 Wysłane : 1 maja 2006 21:51:11(UTC)
EL NINO

Ranga: Sympatyk
Reputacja:

Przyłączony: 2002-11-19(UTC)
Posty: 16,056
Mężczyzna
Lokalizacja: Stalinograd

Po pierwsze, z reguly ze sterownikami sieciowek dolaczane sa programy diagnostyczne. Mozna ich rowniez poszukac na stronach producentow.

http://www.windowsnetworking.com/articles_tutorials/nicdiag.html

Po drugie, odszukaj program netdiag.exe. Sluzy do testowania sieci jako takiej. Zerknij na plytke XP, czy nie bedzie go w folderze support\tools.

http://www.windowsnetworking.com/kbase/WindowsTips/Windows2000/AdminTips/Network/netdiag.exenetworkdiagnostictool.html
Wyobraźnia jest ważniejsza niż wiedzaP.S. Ale i tak czasami ręce opadają ...

Żondzi drub. Bedom jaja.
Ganzes Offline
#3 Wysłane : 3 maja 2006 12:37:22(UTC)
Ganzes

Ranga: Użytkownik
Reputacja:

Przyłączony: 2004-10-04(UTC)
Posty: 47
Lokalizacja: Piła

Programu nie mam na płytce XP :/ CO do pierwszego linku odnosi sie on bardziej do systemu 95,98 i posiadania stacji dyskietek, czyli rzeczy ktorych na kompie nie mam. Znalazłem w sterownikach do karty sieciowej program
diag.exe z info, ale nie za bardzo wiem jak to ugryźć. Program otwiera okno i zaraz zamyka (zapewne włącza się pod DOS) Probowałem uruchomic z lini komend (CMD) to wyskakuje jakiś błąd .

Dodam, źe mam zintegrowaną karte sieciową z płytą głowną ASUS P4S8X–X

Sprobuje dorwać gdzieś na sieci program netdiag.exe i zadziałąć coś z tym

Proszę jeszcze o jakieś sugestie.

Pozdrawiam
securite Offline
#4 Wysłane : 3 maja 2006 12:47:39(UTC)
securite

Ranga: Użytkownik zaawansowany
Reputacja:

Przyłączony: 2006-02-25(UTC)
Posty: 263

ten netdiag.exe masz na płycie w pliku support.cab,otwierasz dwuklikiem,szukasz netdiag.exe,prawoklik na nim i Rozpakuj
Seeker Offline
#5 Wysłane : 3 maja 2006 14:01:27(UTC)
Seeker

Ranga: Moderator
Reputacja:

Przyłączony: 2003-10-16(UTC)
Posty: 4,133
Mężczyzna
Lokalizacja: Wielkopolska

Ganzes:
. Ostatnio dostawca powymieniał własne komponenty, net działa jednakźe nie wykorzystuję całej dostępnej przepustowości łącza. Występują duźe wahania w prędkości.

Moźe po prostu wprowadził ograniczenia co do ilości ściąganych danych i prędkości z tym faktem powiązane? Przycina Ci transfer jeśli za duźo ściągasz lub łącze jest dzielone ...inaczej w zalezności od ilości podpiętych aktualnie userów?
Po prostu zapytaj czy wprowadzono jakieś ograniczenia transferu.
Z sieciówką moźe być wszystko w porządku , skoro było przedtem.
"Ogólnie zaś chodzi o to, żeby nie być idiotą "_____________________________________
odi profanum vulgus et arceo
Cumbre Offline
#6 Wysłane : 4 maja 2006 12:17:24(UTC)
Cumbre

Ranga: Czytający
Reputacja:

Przyłączony: 2006-02-01(UTC)
Posty: 12
Lokalizacja: Polska

Bardzo prawdopodobne. Z własnego doświadczenia wiem, źe kiedy miałem sieć osiedlową transfery były róźne, niekied po 250KB/s, niekiedy po 100, a nawet 30–50KB/s. Poprostu, kiedy admin nie wprowadził limitów tak to właśnie było. Jakiś czas temu coś tam poprzestawiał i transfer (upload jak i download) w dzień nie przekraczał 50KB/s, za śmieszne pieniądze 35 zł/mc. Zrezygnowałem i przeniosłem się do innego dostawcy, tam w zaleśzności od ceny– łącze 512kbps (45zł) i 1Mbps (90zł), wybrałem te drugie i mam spokój. Leci około 125KB/s i jestem zadowonoly.

Moźe zadzwoń, popytaj. Nie wydaje mi się, aby problem leźał po stronie Twojej karty. :wink:
Ganzes Offline
#7 Wysłane : 4 maja 2006 16:52:18(UTC)
Ganzes

Ranga: Użytkownik
Reputacja:

Przyłączony: 2004-10-04(UTC)
Posty: 47
Lokalizacja: Piła

Wprost przeciwnie. Administrator sieci w związku z kłopotami podniosł mi predkość łącza aby zrekompensować czas gdy miałem brak internetu. O źadnych limitach nie ma mowy. Mam łącze radiowe więc nie jest to źadna sieć osiedlowa tylko indywidualne podłączenie. Jeszcze mam podejźenie, źe coś mi wskakuje na częstotliwość.
Denerwujace jest gdy otwieram podstronę a wywala mi 404 a gdy odświeźę to wskakuje prawie natychmiastowo.
Ewentualnie przeźucę się na probe na druga sieciowke (mam domowy LAN z udostępnianiem), ale musiałbym sie zabawic w podmienienie jej adresu MAC gdyz mam IP związane z konkretnym adresem sieciowki (wtajemniczeni wiedzą dlaczego)
Cumbre Offline
#8 Wysłane : 4 maja 2006 19:23:44(UTC)
Cumbre

Ranga: Czytający
Reputacja:

Przyłączony: 2006-02-01(UTC)
Posty: 12
Lokalizacja: Polska

Rozumiem, ale wcale nie jest powiedziane, źe pod tym względem osiedlowy LAN a radiówka czymkolwiek się róźnią. Głównie zaleźy to od administratora. Ja teź korzystam z radiówki. Najlepiej zadzwoń do administratora i zapytaj się co i jak. Jeźeli chodzi zaś o sieciówki–wiem o co Ci chodzi, miałem tak w LAN'ie. Niestety teraz "na radyjku" tak nie mam i mogę sobie wpisać dowolny adres IP, jak równieź inni, i to mnie irytuje. Nie kaźdy w mojej sieci korzysta z opcji 1Mbps (standard to 512kbps), juź kilkukrotnie wyskakiwał mi konfilkt adresów IP–ktoś sobie wpisał moje IP poprostu, dlatego uwaźam iź MAC to najlepsze rozwiązanie. ;) W kaźdym razie trochę się rozpisałem nie na temat. Zadzwoń do administratora. :)
Kanał RSS  Kanał Atom
Użytkownicy przeglądający ten temat
Guest
Skok do forum  
Nie możesz tworzyć nowych tematów w tym forum.
Nie możesz odpowiadać na tematy w tym forum.
Nie możesz usuwać swoich postów w tym forum.
Nie możesz edytować swoich postów w tym forum.
Nie możesz tworzyć ankiet w tym forum.
Nie możesz głosować w ankietach w tym forum.