Nowy Office 2013

Komunikat

Icon
Error

2 Strony12>
bonio111 Offline
#1 Wysłane : 3 grudnia 2009 22:37:48(UTC)
bonio111

Ranga: Użytkownik
Reputacja:

Przyłączony: 2009-12-03(UTC)
Posty: 10
Lokalizacja: Lausanne

Mam pytanie -Jak Usunac Windows 7 z partycji C i powrocic do XP . Zainstalowalem na Acer 135 XP Windows 7 z Toshiba L350 i nie moge powrocic po przez formatowanie bo poprostu nie chce sie formatowac . Wkladam CD zrobiony po pierwszym uruchomieniu T135 A ale po bootowaniu ukazuje ( Raczej Wyskakuje )- tablica Recovery a na niej napis ze wybrane miejsce jest za male , kaze mi wcinac OK - gdy wcisne OK zaczyna sie bootowac od poczatku . Czy jest na to lekarstwo , wspomne ze nie jestem doswiadczony w tych sprawach . ( XP i Windows 7 orginaly robione po pierwszym uruchomieniu ) Wkladajac Windows 7 nie myslalem ze majac ognaly bedzie mi pokazywal ze kopia nie prwdziwa i ze bedzie widzial ze to nie Toshiba ... Tak wiec dla innych ostrzezenie aby nie robic takich GLUPOT !!!
Rafaltra Offline
#2 Wysłane : 7 grudnia 2009 00:55:43(UTC)
Rafaltra

Ranga: Użytkownik
Reputacja:

Przyłączony: 2009-08-03(UTC)
Posty: 18

Chcesz pozostawić partycje tak jak były w windows 7 czy usuwasz? Podczas instalacji windows 7 tworzone są 2 partycje: jedna co ma prawdopodobnie coś koło 200Mb(startowa) i druga z resztą dysku jeśli dysk był czysty. Teraz prawdopodobnie podczas instalacji windows xp próbujesz poprostu wybrać tą pierwszą na której nie zmieści się windows.

Nie zrażać się proszę. Trzeba przyznać, że instalacja systemu, a zwłaszcza partycjonowanie dysku powinno być robione przez osobę, która się na tym zna. Podczas instalacji windows 7 mogłeś usunąć partycje Recovery, bez której płyta działać na 80% nie bedzie. Windows 7 jeśli pokazuje, że jest nie legalny oznacza, że jest nielegalny. Nikt nie będzie w oryginalnej wersji wciskał Ci, że jest on nielegalny(chyba, że instalujesz na innym komputerze niż system jest już zainstalowany lub instalujesz na nieodpowiednim sprzecie).

Odpowiedzią na Twoje pytanie jest to: załatw płytę z windowsem w wersji jaką posiadasz, a następnie zainstaluj go przy użyciu klucza. Podczas instalacji usuń partycje i utwórz poprawnie na nowo.

Pozdrawiam

Edytowano przez użytkownika 7 grudnia 2009 00:57:25(UTC)  | Powód: Nie określono

Veers Offline
#3 Wysłane : 7 grudnia 2009 01:30:57(UTC)
Veers

Ranga: Moderator
Reputacja:

Przyłączony: 2006-01-02(UTC)
Posty: 1,330
Mężczyzna
Lokalizacja: Vi Veri Veniversum Vivus Vici

Rafaltra napisał:
.... Nikt nie będzie w oryginalnej wersji wciskał Ci, że jest on nielegalny(chyba, że instalujesz na innym komputerze niż system jest już zainstalowany lub instalujesz na nieodpowiednim sprzecie).


bonio111 napisał:
... Zainstalowalem na Acer 135 XP Windows 7 z Toshiba L350 ....


A prawidłowa odpowiedź jest taka: płyta Windows 7 z laptopa nie zadziała na desktopie, a nawet jeśli - to będzie słusznie podawała komunikat o nielegalności systemu.
W rzeczonej zaś sytuacji - jeśli do Acera (desktopa) była dołączona płyta recovery - to obecnie można spróbować usunąć partycje (wszystkie) z dysku - i wykonać pełne przywracanie systemu.
bonio111 Offline
#4 Wysłane : 8 grudnia 2009 21:55:08(UTC)
bonio111

Ranga: Użytkownik
Reputacja:

Przyłączony: 2009-12-03(UTC)
Posty: 10
Lokalizacja: Lausanne

Windows 7 dziala na Acer . Do Acer 135 A nie bylo zadnych plyt . Sam robilem Dysk Recuperacji ta do Acer jak i do Toshiba . Denerwuje mnie to ze jest teraz b.wolny. Jezeli chodzi o przebieg operacji to po wlozeniu Dysk Recuperacji to po ladpwaniu dochodzi do momentu kiedy ukazuje sie plansza Recovery - pytanie czy chce przywrocic parametry fabryczne kiedy wcisne TAK natychmiast ukazuje sie napis ERROR 1826 tz. brak miejsca choc oprucz W7 na Windows C: nie ma nic wiecej jest ponad 70% miejsca na dyscu . Mysle ze moze sprobowac zwiekszyc pojemnosc Windows7 ,zamontowac XP a nastepnie odinstalowac W7 . Co myslicie naten temat ? Sa moze jakies sugestje ? Czekam na opinie i wskazowki . A co do wciskania to wciska rowniez ze system ten pracuje tylko z sytemem TOSHIBA . Pozdrawiam . Dzieki .
Veers Offline
#5 Wysłane : 8 grudnia 2009 22:45:29(UTC)
Veers

Ranga: Moderator
Reputacja:

Przyłączony: 2006-01-02(UTC)
Posty: 1,330
Mężczyzna
Lokalizacja: Vi Veri Veniversum Vivus Vici

Co myślę na ten temat już napisałem. Masz usunąć WSZYSTKIE partycje z rzeczonego dysku i uruchomić proces przywracania systemu do stanu fabrycznego. I bez kombinacji. Toshiba to Toshiba a Acer to Acer.
bonio111 Offline
#6 Wysłane : 9 grudnia 2009 07:59:33(UTC)
bonio111

Ranga: Użytkownik
Reputacja:

Przyłączony: 2009-12-03(UTC)
Posty: 10
Lokalizacja: Lausanne

Tylko jak je usunac ? Windows C: nie moge formatowac bo jest tam sytem . O tym ze Acer to Acer a Toshiba to Toshiba wiem dobrze . Jak pisalem . Pozdrawiam .
Veers Offline
#7 Wysłane : 9 grudnia 2009 12:23:51(UTC)
Veers

Ranga: Moderator
Reputacja:

Przyłączony: 2006-01-02(UTC)
Posty: 1,330
Mężczyzna
Lokalizacja: Vi Veri Veniversum Vivus Vici

Nie zrozumieliśmy się: ja nie mówię o FORMATOWANIU, ja mówię o USUNIĘCIU partycji - i to nie jednej, ale wszystkich. Jeśli więc nie możesz formatować dysku C bo znajdują się na nim ważne dane - to jesteś umoczony że tak powiem - zresztą na własne życzenie - bo jeżeli wiedziałeś że Acer to Acer a Toshiba to Toshiba - to po co usiłowałeś to zmienić ? Dyski Recovery są przygotowane z myślą o konkretnej konfiguracji konkretnego producenta.
To dlatego zmienił ci się układ partycji na Acerze, i dlatego Windows XP słusznie twierdzi że nie da rady zainstalować się na 100 MB partycji rozruchowej.
A teraz - rób dalej jak sam uważasz.

Edytowano przez użytkownika 9 grudnia 2009 14:55:31(UTC)  | Powód: Nie określono

bonio111 Offline
#8 Wysłane : 9 grudnia 2009 18:36:15(UTC)
bonio111

Ranga: Użytkownik
Reputacja:

Przyłączony: 2009-12-03(UTC)
Posty: 10
Lokalizacja: Lausanne

Pytanie moje bylo jak usunac te patrycje . Jezeli bys mogl mi cos oswiecic ? Na szescie wczesniej potrzebne pliki zanotowalem . Chcialem experymentowac .
XanTyp Offline
#9 Wysłane : 9 grudnia 2009 19:13:25(UTC)
XanTyp

Ranga: Moderator
Reputacja:

Przyłączony: 2005-01-04(UTC)
Posty: 3,877
Mężczyzna
Lokalizacja: Pabianice

Zamiast eksperymentów, przyłóż się nieco do jakości postów. Niedługo zaniknie ci przypadkiem pół postu przez brakujące litery.
Partycje usuwasz z poziomu instalatora Windows. Tu nie ma czego oświecać. Instrukcje związane z kolejnymi krokami prowadzącymi do usunięcia jednej czy wielu partycji - masz bardzo przejrzyście przedstawione.
Precyzja odpowiedzi zależy od precyzji pytania.
Najpierw do źródła. Potem dopiero dzwoń po hydraulika.

Nie czytam w myślach.
Veers Offline
#10 Wysłane : 9 grudnia 2009 19:58:03(UTC)
Veers

Ranga: Moderator
Reputacja:

Przyłączony: 2006-01-02(UTC)
Posty: 1,330
Mężczyzna
Lokalizacja: Vi Veri Veniversum Vivus Vici

XanTyp napisał:
...
Partycje usuwasz z poziomu instalatora Windows. ...

Aaaaa - z tym może mieć niejaki problem jeśli posiada tylko dyski Recovery ...
Ja bym sugerował poczytać w necie jak to robią inni, i wybrać coś odpowiedniego do swojego poziomu umiejętności.
adam_broda Offline
#11 Wysłane : 9 grudnia 2009 21:43:22(UTC)
adam_broda

Ranga: Użytkownik
Reputacja:

Przyłączony: 2004-05-22(UTC)
Posty: 185
Mężczyzna
Poland

Na przykład uruchomić (bez instalacji) jakąś dystrybucję Linuxa (osobiście polecam Ubuntu - prawie jak Windows) a w niej narzędzie Gparted.
Ucho Offline
#12 Wysłane : 9 grudnia 2009 22:52:48(UTC)
Ucho

Ranga: Ekspert
Reputacja:

Przyłączony: 2004-11-13(UTC)
Posty: 1,829
Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce

Jednakowoż czasem się udaje to zrobić bezpośrednio z poziomu instalatora. Musowo sprawdzić bo wtedy najmniejszy kłopot. Przychodzi mi też do łba jeszcze jedna genialna myśl: bardzo możliwe, że ten laptok posiada partycję Recovery, o której autor posta nie wie lub zapomniał. Można ją wykorzystać do Recovery lub zwiększenia pojemności dyskowej kosztem partycji owej. Bo nie sądzę, że ją usunął podczas instalacji Win7.

Edytowano przez użytkownika 9 grudnia 2009 22:56:56(UTC)  | Powód: Nie określono

XanTyp Offline
#13 Wysłane : 10 grudnia 2009 00:26:44(UTC)
XanTyp

Ranga: Moderator
Reputacja:

Przyłączony: 2005-01-04(UTC)
Posty: 3,877
Mężczyzna
Lokalizacja: Pabianice

Veers napisał:
(...) jeśli posiada tylko dyski Recovery ...
Bez przesady. Zdobycie płyty z Windowsem nie stanowi chyba problemu. W końcu chodzi tu tylko o usunięcie partycji, a nie instalację XP.
Precyzja odpowiedzi zależy od precyzji pytania.
Najpierw do źródła. Potem dopiero dzwoń po hydraulika.

Nie czytam w myślach.
bonio111 Offline
#14 Wysłane : 11 grudnia 2009 09:34:28(UTC)
bonio111

Ranga: Użytkownik
Reputacja:

Przyłączony: 2009-12-03(UTC)
Posty: 10
Lokalizacja: Lausanne

"Ucho" Czy moglbys mi powiedziec nieco wiecej ? Gdyz jak wspomnialem mam orginalna plyte ( Dysk ) z recuperacja systemu gdzie dochodze wlasnie do Recovery . Chodzi mi o powiekszenie pojemnosci dyskowej . Natomiast jezeli chodzi o usuwanie Partition to jak dobrze zrozumialem - wchodze do zarzadzania dyskami tam mam trzy partitie 1. 400Mo Actif Partition de Recuperation 2 . WINDOWS (C) 37.11Go NTFS Czysta , Demarrer , Fichier d`echange , Vidage sur incident , Partition principale . 3 . Data ( D ) 37.03 Go NTFS Sain ( Partition principale ) . Zastanawia mnie dlaczego teraz mam NTFS kiedy przed zainstalowaniem W 7 mialem FAT 32 . Jezeli z tego miejsca ( Gestion des dysques ) mam usuwac partition to w jakiej kolejnnsci . Pytam moze naiwnie ale nie chce juz nowych niespodzianek . Pozdrawiam wszystkich .
Veers Offline
#15 Wysłane : 11 grudnia 2009 10:04:41(UTC)
Veers

Ranga: Moderator
Reputacja:

Przyłączony: 2006-01-02(UTC)
Posty: 1,330
Mężczyzna
Lokalizacja: Vi Veri Veniversum Vivus Vici

Bez niespodzianek się nie da, z powodu delikatnie mówiąc niezwykle enigmatycznego podejścia do problemu z Twojej strony.
Rozumiem że wchodzisz do Zarządzania Dyskami z poziomu uruchomionego systemu? Jeśli tak - to nic (no - prawie nic nie osiągniesz - ponieważ system nie jest w stanie usunąć partycji kiedy jest z niej załadowany; zresztą tak jak człowiek przy zdrowych zmysłach nie wykopuje spod siebie drabiny podczas wkręcania żarówki).
Bardziej interesująca jest opcja "gdzie dochodzisz do Recovery", ale ponieważ znane są co najmniej trzy sposoby tworzenia i używania takich dysków - można jedynie zgadywać, że nie masz tam opcji "napraw system" albo "uruchom konsolę".
Tak czy inaczej - jeśli dobrze zrozumiałem to, w jaki sposób sobie namieszałeś - twoim zadaniem jest usunięcie z dysku Windows 7 i ponowna instalacja Windows XP. Jeśli też dobrze zrozumiałem - do zainstalowania Windows 7 użyłeś płyty recovery od sprzętu kompletnie innego niż rzeczony Acer (co wyjaśnia skąd się nagle wzięła 400 MB partycja Recovery - zamiast standardowej dla zwykłej instalacji Windows 7 - 100 MB). Aby więc osiągnąć swój cel - musisz się pozbyć tej partycji. Nie pozbędziesz się jej bez usuwania partycji C i D (oczywiście pomijam tu milczeniem zaawansowane narzędzia dyskowe jak Partition Magic czy Gparted w których przy odrobinie wiedzy można dysk przerobić na precelki).
Z drugiej zaś strony - znając Acera - w jego płytach zazwyczaj występowała opcja "Restore to facotry defaqult" (wybacz - ale nie zadam sobie trudu znalezienia jak mogłoby to brzmieć po francusku), której użycie automatycznie uwolniłoby cię od tematu partycjonowania - ot po prostu zostałby przywrócony obraz dysku i finito.
bonio111 Offline
#16 Wysłane : 11 grudnia 2009 10:49:56(UTC)
bonio111

Ranga: Użytkownik
Reputacja:

Przyłączony: 2009-12-03(UTC)
Posty: 10
Lokalizacja: Lausanne

Wlasnie tu masz racje Windows byl instalowany z Dysku ktory ja sam wykonalem po zainstalowaniu W 7 na Toshiba . Jezeli chodzi o ten zwrot ktory przytoczyles to jest wlasnie to co mi pokazuje po bootowaniu t.z. czy chce przywrocic system fabryczny i tu wlasnie zaczyna sie problem bo pokazuje blad 1826 w momencie kiedy sie na to zgadzam za malo miejsca ! Druga sprawa gdzie tez masz racje nie ma opcji "napraw " ani innych opcji po bootowaniu natychmiast ukazuje sie Recovery . Posiadam jeszcze starego Acer TravelMate 240 gdzie byly trzy dyski 1 .Recovery . oraz dwie systemu ( tak mi sie wydaje ze tak je sie okresla ) i tez nic , po wlozeniu pierwsze CD dochodze do pytania czy chce zainstalowac system fabryczny - tak- Error 1826 . Szukam wszedzie od 2 tygodni ale mysle ze sytem jest jeszcze za swiezy . Dzieki .
Veers Offline
#17 Wysłane : 11 grudnia 2009 11:08:32(UTC)
Veers

Ranga: Moderator
Reputacja:

Przyłączony: 2006-01-02(UTC)
Posty: 1,330
Mężczyzna
Lokalizacja: Vi Veri Veniversum Vivus Vici

Pytanie za milion dolar ow: Windows 7 uruchamia się i możesz z niego w miarę normalnie skorzystać ?
bonio111 Offline
#18 Wysłane : 11 grudnia 2009 11:51:18(UTC)
bonio111

Ranga: Użytkownik
Reputacja:

Przyłączony: 2009-12-03(UTC)
Posty: 10
Lokalizacja: Lausanne

Tak uruchamia sie tylko ze stal sie b.wolny przy otwieraniu i zamykaniu . Zeby nie to mogl bym go zostawic . Mysle jeszcze o jednej opcji czy moge powiekszyc ta Partitie co ma 400 Mo bo tam chyba by musial sie zainstalowac XP . Czy dobrze kompinuje ? Instalowalem go juz chyba 4 razy - jest bardzo ciezko aby sie zainstalowal i jest porzeba duzo cierpliwosci bo system widzi ze to nie jest Toshiba i oprocz napisu ze ta kopia nie jest orginalna ukazuje sie napis ze system pracuje tylko z sytemem Toshiba .
Ucho Offline
#19 Wysłane : 11 grudnia 2009 12:27:28(UTC)
Ucho

Ranga: Ekspert
Reputacja:

Przyłączony: 2004-11-13(UTC)
Posty: 1,829
Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce

Myślę (czasem mi się podobno zdarza lol), że tu nie ma co się pieścić. Pisałeś, że bez problemu możesz wszystko usunąć to usuń. Skorzystaj z jakiegoś zewnętrznego menadżera dyskowego (Veers już wymienił Partition Magic, czy tam Gparted) i wywal wszystkie partycje. Założysz na nowo i będzie git.
Veers Offline
#20 Wysłane : 11 grudnia 2009 12:47:27(UTC)
Veers

Ranga: Moderator
Reputacja:

Przyłączony: 2006-01-02(UTC)
Posty: 1,330
Mężczyzna
Lokalizacja: Vi Veri Veniversum Vivus Vici

Powiększenie partycji NIC CI NIE DA. W dużym uproszczeniu: 7 i XP różnią się układem logicznym sektorów rozruchowych. To dlatego np. jak się stawia obok siebie DWA systemy - najpierw trzeba zainstalować starszy - a potem nowszy. Kiedy jest odwrotnie - masz sytuację taką jak obecnie u siebie. Mało tego: dodatkowo sprawę komplikuje partycja Recovery przeznaczona nie dla tego systemu (komputera). Tyle teoria. Teraz praktyka: z poziomu działającego systemu operacyjnego nie usuniesz partycji (serwisowej i systemowej - na pewno). Musisz więc posiadać albo zwykłą - standardową płytę instalatora, za pomocą której dorwiesz się do linii komend i narzędzia fdisk lub diskpart. albo ściągniesz i wypalisz sobie live cd z programem GParted, przy pomocy tej płyty uruchomisz komputer, i usuniesz WSZYSTKIE partycje z przedmiotowego dysku (lekcja poglądowa tutaj).
Dopiero po tym, uruchamiasz komputer z płyty Recovery i rozpoczynasz operację Recovery to Factory Default (czy też jak tam to się pisze po francusku).

Kanał RSS  Kanał Atom
Użytkownicy przeglądający ten temat
Guest
2 Strony12>
Skok do forum  
Nie możesz tworzyć nowych tematów w tym forum.
Nie możesz odpowiadać na tematy w tym forum.
Nie możesz usuwać swoich postów w tym forum.
Nie możesz edytować swoich postów w tym forum.
Nie możesz tworzyć ankiet w tym forum.
Nie możesz głosować w ankietach w tym forum.