Nowy Office 2013

Komunikat

Icon
Error

taken Offline
#1 Wysłane : 31 października 2009 00:01:04(UTC)
taken

Ranga: Użytkownik
Reputacja:

Przyłączony: 2005-10-16(UTC)
Posty: 34

Witam serdecznie
Od ponad 5 lat używam na co dzień Norton Ghost 2003 oczywiście wersji oryginalnej.
Na płytce mam nagrany obraz systemu ( w tej chwili Windows XP ) i w razie problemów z systemem odzyskuje sobie obraz.
Wczoraj zainstalowałem sobie Windows 7 - chciałem podobnie jak wcześniej nagrać sobie obraz na inny dysk - operacja zakończyła się powodzeniem, niestety po odzyskaniu dysku ( opcja disc from image ) system Windows 7 niestety nie wstaje :( Wyskakuje, abym włożył płytę Windows 7 bo urządzenie nie jest dostępne czy coś takiego ;) jeśli bardzo ważne mogę spisać co dokładnie wyskakuje....
Czy ktoś zna oprogramowanie podobne do Norton Ghost ( może być płatne lub bezpłatne ) za pomocą którego zrobię boot z płyty CD/DVD i będę w stanie zrobić backup całego dysku w obraz na inny dysk ? Czyli np. Mam 2 dyski C i D na dysku C mam system na dysku D mam śmieci - i chce z bootowac sobie płytkę z oprogramowaniem które mi skompresuje dane na dysku C i stworzy obraz i zapisze go na dysku D.
Do tej pory używałem Norton Ghost 2003 który działał - niestety Windows 7 po zrobieniu obrazu nie chce wstać.
Dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Marek
XanTyp Offline
#2 Wysłane : 31 października 2009 06:39:19(UTC)
XanTyp

Ranga: Moderator
Reputacja:

Przyłączony: 2005-01-04(UTC)
Posty: 3,877
Mężczyzna
Lokalizacja: Pabianice

taken napisał:
jeśli bardzo ważne mogę spisać co dokładnie wyskakuje....
Dyjabeł zwykle tkwi w szczegółach ;)
Precyzja odpowiedzi zależy od precyzji pytania.
Najpierw do źródła. Potem dopiero dzwoń po hydraulika.

Nie czytam w myślach.
taken Offline
#3 Wysłane : 31 października 2009 11:56:02(UTC)
taken

Ranga: Użytkownik
Reputacja:

Przyłączony: 2005-10-16(UTC)
Posty: 34

Ok więc po odzyskaniu systemu metodą: Disc from image i próbie uruchomienia ponownie komputera wyskakuje mi coś takiego:
http://dervish.wsisiz.edu.pl/~taken/ghost.jpg

Powiem szczerze, że po raz pierwszy mam taki efekt wcześniej robiłem tą metodą każdego windowsa/dosa a nawet Linuxa i nie było problemów - a tu niespodzianka "siódemka" nie chce wstać :-(
Pozdrawiam

Edytowano przez użytkownika 31 października 2009 11:56:43(UTC)  | Powód: Nie określono

XanTyp Offline
#4 Wysłane : 31 października 2009 14:11:03(UTC)
XanTyp

Ranga: Moderator
Reputacja:

Przyłączony: 2005-01-04(UTC)
Posty: 3,877
Mężczyzna
Lokalizacja: Pabianice

Widzi mi się, że drugie zdanie jest właściwą odpowiedzią.
Precyzja odpowiedzi zależy od precyzji pytania.
Najpierw do źródła. Potem dopiero dzwoń po hydraulika.

Nie czytam w myślach.
adam_broda Offline
#5 Wysłane : 1 listopada 2009 21:26:22(UTC)
adam_broda

Ranga: Użytkownik
Reputacja:

Przyłączony: 2004-05-22(UTC)
Posty: 185
Mężczyzna
Poland

taken napisał:
...Czy ktoś zna oprogramowanie podobne do Norton Ghost...

Acronis True Image

XanTyp napisał:
Widzi mi się, że drugie zdanie jest właściwą odpowiedzią.

A mógłbyś to sprecyzować?
XanTyp Offline
#6 Wysłane : 2 listopada 2009 01:44:07(UTC)
XanTyp

Ranga: Moderator
Reputacja:

Przyłączony: 2005-01-04(UTC)
Posty: 3,877
Mężczyzna
Lokalizacja: Pabianice

A co tu precyzować?
Skoro sprzęt jest niezmienny, a za to zmienił się system...
Precyzja odpowiedzi zależy od precyzji pytania.
Najpierw do źródła. Potem dopiero dzwoń po hydraulika.

Nie czytam w myślach.
nemo58 Offline
#7 Wysłane : 11 listopada 2009 22:29:16(UTC)
nemo58

Ranga: Użytkownik
Reputacja:

Przyłączony: 2009-11-11(UTC)
Posty: 3
Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

taken napisał:
...
Do tej pory używałem Norton Ghost 2003 który działał - niestety Windows 7 po zrobieniu obrazu nie chce wstać.

No tak... Z Windows XP nie było problemów. Po świeżym zainstalowaniu/skonfigurowaniu systemu i programów robiłem sobie obraz partycji systemowej, który umieszczałem na innym dysku fizycznym. Nie było problemem odtworzenie wszystkiego nawet w przypadku uszkodzenia dysku z systemem.
Teraz, kiedy stałem się szczęśliwym posiadaczem Windows 7 Professional x64 chciałem zrobić podobnie. Robiłem obrazy systemu zarówno z poziomu Windows7, jak również programem Acronis True Image. Z wykonaniem obrazu oczywiście nie było problemu, a ponieważ Windows7 w czasie instalacji tworzy sobie ukrytą partycję „zarezerwowaną przez system” zrobiłem również jej obraz.
Spróbowałem odtworzyć system na nowym dysku... No i zaczęło się!
Po odtworzeniu obu partycji na nowym dysku Windows7 nie wstał… Brick wall
No więc spróbowałem użyć Dysku naprawczego Windows7. Udało się odtworzyć system ale tylko na tym samym dysku, na którym był wcześniej zainstalowany W7. Na nowym nie.
No to co robić gdy dysk po prostu się uszkodzi?
Robiłem wiele prób. Jedynym rozwiązaniem jakie udało mi się osiągnąć okazało się zrobienie programem Acronis obrazu całego dysku i odtworzenie go na nowym HDD. Można tak zrobić jeżeli na system przeznaczyło się mały dysk i nie zawiera on innych partycji z ważnymi danymi. A co w przypadku gdy dysk systemowy ma pojemność np 1 TB i w dodatku na kolejnych partycjach ważne dane?
Jeżeli ktoś zna sposób na odtworzenie Windows7 na nowym dysku bardzo proszę o info. Tylko bardzo proszę żeby teoretycy powstrzymali się od komentarzy. Mnie również wydawało się to proste, do chwili kiedy spróbowałem odtworzyć ten system.
PS. Kiedyś też używałem Ghosta, teraz Acronisa - nie ma znaczenia który wybierzesz. Problem ten sam.
Pozdrawiam - Leszek

Edytowano przez użytkownika 11 listopada 2009 22:36:44(UTC)  | Powód: Nie określono

XanTyp Offline
#8 Wysłane : 12 listopada 2009 02:31:33(UTC)
XanTyp

Ranga: Moderator
Reputacja:

Przyłączony: 2005-01-04(UTC)
Posty: 3,877
Mężczyzna
Lokalizacja: Pabianice

A jednak poteoretyzuję.
Skoro nie ma nawet kompletnego (?!) zestawu sterowników dla urządzeń dla "siódemki" (nawet już o Viście nie wspominając), nie spodziewajmy się, że programy wykonujące obrazy partycji - dedykowane do starszych wersji Windowsa - będą spokojnie współpracować z najnowszym.
Myślę, że z czasem to się zmieni, ale nie od razu Rzym....

Edytowano przez użytkownika 12 listopada 2009 02:32:11(UTC)  | Powód: Nie określono

Precyzja odpowiedzi zależy od precyzji pytania.
Najpierw do źródła. Potem dopiero dzwoń po hydraulika.

Nie czytam w myślach.
Veers Offline
#9 Wysłane : 12 listopada 2009 08:55:31(UTC)
Veers

Ranga: Moderator
Reputacja:

Przyłączony: 2006-01-02(UTC)
Posty: 1,330
Mężczyzna
Lokalizacja: Vi Veri Veniversum Vivus Vici

To jako praktyk-teroetyk wtrącę: a jakiego Acronisa używasz ? Bo do 7 - to potrzebny jest co najmniej Home 2010 ...
Ponadto coś mi świta, że wersja Pro posiada własne narzędzie do robienia obrazów "awaryjnych" (w każdym razie - Ultimate ma...).
nemo58 Offline
#10 Wysłane : 12 listopada 2009 09:24:02(UTC)
nemo58

Ranga: Użytkownik
Reputacja:

Przyłączony: 2009-11-11(UTC)
Posty: 3
Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

Veers napisał:
To jako praktyk-teroetyk wtrącę: a jakiego Acronisa używasz ? Bo do 7 - to potrzebny jest co najmniej Home 2010 ...
Ponadto coś mi świta, że wersja Pro posiada własne narzędzie do robienia obrazów "awaryjnych" (w każdym razie - Ultimate ma...).

Używam Acronisa Home 2010. A to windowsowe narzędzie działa świetnie, pod warunkiem, że odtwarzanie z obrazu odbywa się na ten sam dysk. Na inny dysk nie mogłem odtworzyć.
mysz 1 Offline
#11 Wysłane : 12 listopada 2009 12:41:35(UTC)
mysz 1

Ranga: Użytkownik zaawansowany
Reputacja:

Przyłączony: 2006-05-31(UTC)
Posty: 266
Mężczyzna
Lokalizacja: W-w

Prawdopodobnie po dodaniu 2 dysku i przywróceniu na niego systemu nie zmieniłeś w biosie z którego dysku ma uruchomić się komputer [hard disk boot priority] nie mylić z "First Boot Divice .
Używam Norton Ghost 14 , nie ma żadnych problemów z przywróceniem systemu .
nemo58 Offline
#12 Wysłane : 15 listopada 2009 11:50:57(UTC)
nemo58

Ranga: Użytkownik
Reputacja:

Przyłączony: 2009-11-11(UTC)
Posty: 3
Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

mysz 1 napisał:
Prawdopodobnie po dodaniu 2 dysku i przywróceniu na niego systemu nie zmieniłeś w biosie z którego dysku ma uruchomić się komputer [hard disk boot priority] nie mylić z "First Boot Divice .
Używam Norton Ghost 14 , nie ma żadnych problemów z przywróceniem systemu .

Chyba nie doczytałeś dokładnie o co mi chodzi...
1- mam 2 dyski 250GB i 1TB
2- Windows7 x64 mam zainstalowany na 250GB (3 partcje: C-system, -ukryta partycja bez litery zarezerwowana przez system, D-partycja z danymi, których nie chcę stracić)
3- Obrazy systemu oraz partycji D robię na dysku 1 TB
4- Podmieniam dysk 250GB na nowy bo ten z systemem np padł... i na tym nowym chcę odtworzyć system, a potem partycję D
Nie udaje mi się odtworzyć systemu na nowym dysku z obrazów partycji, natomiast nie ma problemu z odtworzeniem z obrazu całego dysku. To znaczy system startuje, ale nie uruchamia się do końca...
Mój problem dotyczy NOWEGO dysku. Coś muszę robić źle tworząc obrazy partycji Brick wall
No to mam pytanie: czy odtwarzałeś siódemkę na NOWYM dysku? Robiąc obraz systemu Ghostem robisz również obraz tej ukrytej partycji?

Edytowano przez użytkownika 15 listopada 2009 11:52:54(UTC)  | Powód: Nie określono

Despertar Offline
#13 Wysłane : 21 listopada 2009 18:55:54(UTC)
Despertar

Ranga: Użytkownik
Reputacja:

Przyłączony: 2009-11-21(UTC)
Posty: 1

Jak ja bardzo sie ciesze, ze znalazlem ten temat. Nemo58 - mam niemal identyczny problem.
U mnie sprawa wyglada nastepujaco, w skrocie : robie obraz ghosta, przywracam kopie ale system mowi iz bylo zle zamkniecie i czy chce uruchomic awaryjnie, podczas normalnego uruchomienia, windows umiera, mrozi go na stale po 10 sekundach.

Aktualnie jestem w trakcie instalowania swiezej kopi ( W7 Home Premium x64 ) i bede testowal Norton Ghost 15, wersja jeszcze angielska, trial. Mozna nia zrobic kopie, i przywrocic plyta z NG14 :). Jezeli ktos cos wymysli szybciej ode mnie to prosze i wiadomosc w temacie.

EDIT

Potwierdzam dzialanie :)) juuupi ! Norton Ghost 15 po zrobieniu kopi i przywróceniu jej za pomocą CD z NG14 pozwala systemowi wstać na nogi bez żadnych problemów :). Nadal występuje pytanie o tryb awaryjny Pray , nie można jednak jeszcze jak poprzednio ustawić w Windowsie przywrócenia wyjść na piwo i wrócić tylko cały proces uruchomić z bootowalnego CD.
Ale działa, ja ulga, przez ten problem myślałem, że wrócę na XP szczerzy

Edytowano przez użytkownika 22 listopada 2009 12:07:36(UTC)  | Powód: Nie określono

Kanał RSS  Kanał Atom
Użytkownicy przeglądający ten temat
Guest
Skok do forum  
Nie możesz tworzyć nowych tematów w tym forum.
Nie możesz odpowiadać na tematy w tym forum.
Nie możesz usuwać swoich postów w tym forum.
Nie możesz edytować swoich postów w tym forum.
Nie możesz tworzyć ankiet w tym forum.
Nie możesz głosować w ankietach w tym forum.