Nowy Office 2013

Komunikat

Icon
Error

Birol Offline
#1 Wysłane : 23 marca 2008 15:45:27(UTC)
Birol

Ranga: Użytkownik
Reputacja:

Przyłączony: 2006-01-05(UTC)
Posty: 29

Witam,
Chciałbym ograniczyć córce użytkowanie komputera tak aby mogła wejść do niego tylko po podaniu hasła. Bardzo sie opuściła w nauce i muszę to zrobic bez jej pytania. Problem w tym, że ona coś pozmieniała w komputerze tak, że wpisanie w biosie hasła uzytkownika nic nie pomaga. System normalnie się ładuje i uruchamia.
Co mogła takiego zrobić, że wpisanie hasła użytkownika w biosie jest nieaktywne ?
Teraz jak się włacza komputer to ukazuje sie ekran i polecenie "Wciśnij F1"; po wciśnięciu system się ładuje i ukazuje się pulpit z nową skórą.
Nie wiem czy nie zainstalowała jakiegoś programu ingerującego w ustawienia systemu i biosu.

Czy możecie mi zasugerować gdzie mam zajrzeć w biosie, rejestrze lub gdzie indziej i co pozmieniać aby wpisane hasło w biosie było aktywne i po włączeniu kompa ograniczało dostęp do systemu.

Zaznaczam - interesuje mnie tylko opcja włączenia w biosie hasła dostępu do całego komputera a nie włączenie hasła lub założenie konta z ograniczeniami.

Pozdrawiam
Birol

XanTyp Offline
#2 Wysłane : 24 marca 2008 01:53:20(UTC)
XanTyp

Ranga: Moderator
Reputacja:

Przyłączony: 2005-01-04(UTC)
Posty: 3,877
Mężczyzna
Lokalizacja: Pabianice

Jeśli nikt nie wymyśli nic ciekawszego, możesz przejrzeć zainstalowane programy (np. poprzez Dodaj/Usuń - choć niektórych można tam nie zobaczyć, z różnych powodów), również przy pomocy netu (pomoc przy identyfikacji ich nazw) pozwoli Ci być może namierzyć coś, co ma takie możliwości. Usunięcie owego "złośliwca" może załatwić sprawę.
Albo/I - później: Pod nieobecność córki wyłącz komputer i wyjmij baterię z płyty głównej (będzie gdzieś koło biosu) i zostaw kompa na powiedzmy kwadrans.
Taki sposób powinno spowodować przywrócenie go do ustawień fabrycznych - czyli brak haseł itp (U mnie to zadziałało, kiedy kupowałem pierwszego kompa z inter-kafejki i jej właściciel nie pamiętał właśnie biosowego hasła).
Potem załóż własne i po kłopocie.
P.S. - Być może, folder wspomnianego "złośliwca" może mieć celowo nadany atrybut ukrytego i zwyczajnie go nie będzie w C:\Program Files\...
A jeśli dziecko też tak będzie poczynać sobie z baterią... pozostaje ostateczne rozwiązanie:
Likwidacja kabla od zasilania tudzież wypięcie twardziela... na to już żadne hasła nie pomogą ;)
Sadysta ze mnie wyłazi - wiem :D
Ale to oczywista skrajność przecież... aż tak źle chyba nie będzie, prawda? Think

Edytowano przez użytkownika 24 marca 2008 02:01:04(UTC)  | Powód: Nie określono

Precyzja odpowiedzi zależy od precyzji pytania.
Najpierw do źródła. Potem dopiero dzwoń po hydraulika.

Nie czytam w myślach.
Rebe Konto jest wstrzymane do 2035-11-20 01:36:20(UTC)
#3 Wysłane : 24 marca 2008 08:48:51(UTC)
Rebe

Ranga: Użytkownik zaawansowany
Reputacja:

Przyłączony: 2004-01-29(UTC)
Posty: 13,579

W BIOS-ie albo jest opcja blokowania wejścia hasłem, albo jej nie ma.
Autor zaś niech sobie sam jej poszuka skoro nawet nie chciało Mu się podać danych płyty ( o zajrzeniu do manuala pewnei zreszta też "zapomniał" ).
XanTyp Offline
#4 Wysłane : 25 marca 2008 01:11:50(UTC)
XanTyp

Ranga: Moderator
Reputacja:

Przyłączony: 2005-01-04(UTC)
Posty: 3,877
Mężczyzna
Lokalizacja: Pabianice

Rebe napisał:
W BIOS-ie albo jest opcja blokowania wejścia hasłem, albo jej nie ma.

Birol napisał:
Problem w tym, że ona coś pozmieniała w komputerze tak, że wpisanie w biosie hasła uzytkownika nic nie pomaga.

Bez urazy Rebe, ale skoro jest mowa o bezskutecznym wklepywaniu hasła to o czym myślisz konkretnie?
Co będzie miał do tego typ płyty, jeśli wiadomo od początku, że hasło można wklepać?

Edytowano przez użytkownika 25 marca 2008 01:14:17(UTC)  | Powód: Nie określono

Precyzja odpowiedzi zależy od precyzji pytania.
Najpierw do źródła. Potem dopiero dzwoń po hydraulika.

Nie czytam w myślach.
Rebe Konto jest wstrzymane do 2035-11-20 01:36:20(UTC)
#5 Wysłane : 25 marca 2008 08:07:19(UTC)
Rebe

Ranga: Użytkownik zaawansowany
Reputacja:

Przyłączony: 2004-01-29(UTC)
Posty: 13,579

O tym drobiazgu jakim są/bywają dwie opcje z hasłem związane, a mogace w BIOS-ie występowac. Jedna z nich blokuje/może blokować dostęp do samego BIOS-u, a druga do dalszych etapów po POST-ie następujących.
Ja naprawdę czasem nie tylko czytam wątki w których się wypowiadam, ale również - co prawda nie jest to przypadek częsty - wiem co i dlaczego piszę w odpowiedzi.

Edytowano przez użytkownika 25 marca 2008 08:08:08(UTC)  | Powód: Nie określono

XanTyp Offline
#6 Wysłane : 25 marca 2008 10:55:45(UTC)
XanTyp

Ranga: Moderator
Reputacja:

Przyłączony: 2005-01-04(UTC)
Posty: 3,877
Mężczyzna
Lokalizacja: Pabianice

Ok, Birol, Twoja kolej...
Precyzja odpowiedzi zależy od precyzji pytania.
Najpierw do źródła. Potem dopiero dzwoń po hydraulika.

Nie czytam w myślach.
Small Mike Offline
#7 Wysłane : 25 marca 2008 17:52:19(UTC)
Small Mike

Ranga: Użytkownik
Reputacja:

Przyłączony: 2008-01-19(UTC)
Posty: 435
Mężczyzna

Bateria biosu jest wyczerpana :D....,
I hasło się nie zapamiętuje proste i dlatego za każdym razem się włącza żeby przywrócić ustawienia domyślne.
Kup nową i załóż hasło zobacz jaka reakcja.



Ja bym kupił za 50zł kieszeń na twardziela z kluczykiem :D i wyjmował.
Najlepiej i najszybciej i by nic nie wykombinowała, bo może bateryjke sama też wyjąć :)
Lubie Rebego, Bobiego, Gusia, a nawet Żóltego!!!
XanTyp Offline
#8 Wysłane : 26 marca 2008 00:18:56(UTC)
XanTyp

Ranga: Moderator
Reputacja:

Przyłączony: 2005-01-04(UTC)
Posty: 3,877
Mężczyzna
Lokalizacja: Pabianice

Cytat:
Likwidacja kabla od zasilania tudzież wypięcie twardziela... na to już żadne hasła nie pomogą ;)

Small Mike napisał:
Ja bym kupił za 50zł kieszeń na twardziela z kluczykiem :D i wyjmował.
Najlepiej i najszybciej i by nic nie wykombinowała, bo może bateryjke sama też wyjąć :)
Na to samo wyszło.
Precyzja odpowiedzi zależy od precyzji pytania.
Najpierw do źródła. Potem dopiero dzwoń po hydraulika.

Nie czytam w myślach.
Small Mike Offline
#9 Wysłane : 27 marca 2008 19:57:53(UTC)
Small Mike

Ranga: Użytkownik
Reputacja:

Przyłączony: 2008-01-19(UTC)
Posty: 435
Mężczyzna

gorzej jak dziewczynka ma live cd :D
Lubie Rebego, Bobiego, Gusia, a nawet Żóltego!!!
Kanał RSS  Kanał Atom
Użytkownicy przeglądający ten temat
Guest
Skok do forum  
Nie możesz tworzyć nowych tematów w tym forum.
Nie możesz odpowiadać na tematy w tym forum.
Nie możesz usuwać swoich postów w tym forum.
Nie możesz edytować swoich postów w tym forum.
Nie możesz tworzyć ankiet w tym forum.
Nie możesz głosować w ankietach w tym forum.