Nowy Office 2013

Komunikat

Icon
Error

XanTyp Offline
#1 Wysłane : 26 stycznia 2008 12:17:31(UTC)
XanTyp

Ranga: Moderator
Reputacja:

Przyłączony: 2005-01-04(UTC)
Posty: 3,877
Mężczyzna
Lokalizacja: Pabianice

Mam lapka spiętego do internetu z moim kompem poprzez router.
Sporadycznie na laptopie wyskakuje w trayu ikona zerwanego połączenia internetowego z wykrzyknikiem i dymek z komunikatem:
System Windows - błąd systemu.
Istnieje konflikt adresów IP z innym systemem w sieci.

Może mi ktoś powiedzieć, o co w tym biega?
Czy to może być przyczyną zrywania się netu na obu komputerach?
Zaznaczam, że komunikat zauważono dopiero wczoraj, a problemy z netem mam już od kilkunastu dni. Być może z powodu routera?
Precyzja odpowiedzi zależy od precyzji pytania.
Najpierw do źródła. Potem dopiero dzwoń po hydraulika.

Nie czytam w myślach.
wojtt Offline
#2 Wysłane : 26 stycznia 2008 15:31:05(UTC)
wojtt

Ranga: Ekspert
Reputacja:

Przyłączony: 2005-11-11(UTC)
Posty: 1,445
Mężczyzna

Ile masz tych komputerów w sieci? Tylko 2? Łączysz się też bezprzewodowo? Jeśli tak, to jakie stosujesz zabezpieczenie? WEP, filtracja po MAC adresach?

Adresy ip, maskę, bramę i DNSy dostajesz z routera przez DHCP czy masz wpisane ręcznie?
XanTyp Offline
#3 Wysłane : 27 stycznia 2008 00:59:07(UTC)
XanTyp

Ranga: Moderator
Reputacja:

Przyłączony: 2005-01-04(UTC)
Posty: 3,877
Mężczyzna
Lokalizacja: Pabianice

Jedyne, co miałem podać mojemu operatorowi - podczas rejestracji routera - to MAC adres. I tyle.
Nic sam nie zmieniałem, bo się na sieci nie znam.
Było by fajnie, gdybyś wytłumaczył mi dokładniej o co pytasz :D
P.S.
Lapek łączy się z routerem bezprzewodowo.
I właśnie w lapku wyskakuje ten dymek :/
Mój (stacjonarny) spięty jest kabelkiem i nie zauważyłem takich dymków na swoim kompie.

Edytowano przez użytkownika 27 stycznia 2008 01:01:11(UTC)  | Powód: Nie określono

Precyzja odpowiedzi zależy od precyzji pytania.
Najpierw do źródła. Potem dopiero dzwoń po hydraulika.

Nie czytam w myślach.
misiof1 Offline
#4 Wysłane : 27 stycznia 2008 01:18:12(UTC)
misiof1

Ranga: Użytkownik
Reputacja:

Przyłączony: 2006-01-30(UTC)
Posty: 14
Mężczyzna

Podłączyłeś Router do sieci i prawdopodobnie nie założyłeś zabezpieczeń, teraz każdy z dostępem bezprzewodowym może dostać się do internetu przez twój router. To prawdopodobny problem.
Wejdź na router i sprawdź ustawienia - SECURITY zakładaj klucz WEP np. 64 bit ten klucz musisz pamiętać aby później wpisać go na laptopie wskazując swoją sieć. Powodzenia
XanTyp Offline
#5 Wysłane : 27 stycznia 2008 01:28:04(UTC)
XanTyp

Ranga: Moderator
Reputacja:

Przyłączony: 2005-01-04(UTC)
Posty: 3,877
Mężczyzna
Lokalizacja: Pabianice

A to nie... gość, który mi klarował co i jak - kazał podać sobie MAC adres po to właśnie, aby nikt prócz mojej matuli (właściciel lapa) nie mógł skorzystać z tego naszego routerka.
Precyzja odpowiedzi zależy od precyzji pytania.
Najpierw do źródła. Potem dopiero dzwoń po hydraulika.

Nie czytam w myślach.
wojtt Offline
#6 Wysłane : 27 stycznia 2008 01:29:38(UTC)
wojtt

Ranga: Ekspert
Reputacja:

Przyłączony: 2005-11-11(UTC)
Posty: 1,445
Mężczyzna

Zajrzyj do podglądu zdarzeń na tym lapku. Powinien być tam komunikat właśnie o konflikcie adresów ip. i adres MAC komputera który wywołał ten konflikt. Sprawdź czy ten MAC jest z Twojego drugiego komputera. Jeśli nie to IMHO ktoś nie powołany dostał sie do Twojej sieci prywatnej. NIe napisałeś nic czy adresy masz przydzielane przez DHCP i zabezpieczeniach dlatego tylko strzelam.
XanTyp Offline
#7 Wysłane : 27 stycznia 2008 01:34:13(UTC)
XanTyp

Ranga: Moderator
Reputacja:

Przyłączony: 2005-01-04(UTC)
Posty: 3,877
Mężczyzna
Lokalizacja: Pabianice

Wiesz, obawiam się, że z tym to ja będę musiał pójść do tego gostka, który pracuje w firmie, któraż to z kolei dostarcza mi net.
Albo dorwę go po niedzieli via komórka i wyślę mu kopię tutejszego dialogu. Niech on coś zaradzi, bo ja wolałbym sam nic tu nie ruszać :(
Precyzja odpowiedzi zależy od precyzji pytania.
Najpierw do źródła. Potem dopiero dzwoń po hydraulika.

Nie czytam w myślach.
wojtt Offline
#8 Wysłane : 27 stycznia 2008 12:19:31(UTC)
wojtt

Ranga: Ekspert
Reputacja:

Przyłączony: 2005-11-11(UTC)
Posty: 1,445
Mężczyzna

XanTyp napisał:
Jedyne, co miałem podać mojemu operatorowi - podczas rejestracji routera - to MAC adres.


Ten MAC to miałeś jemu podać po to, ponieważ wykorzystuję on u siebie właśnie uwierzytelnianie po MAC adresie. I tylko urządzenia o takich i takich "MACach" są dopuszczane do sieci.

A to co się dzieje na Twoim routerze to inna kwestia. Możesz na nim włączyć? (chodź nadal nie wiemy co to za sprzęt), właśnie takie samo uwierzytelnianie po MACach, aby tylko twoje kompy miały dostęp do Twojej sieci prywatnej. DO tego przynajmniej jeszcze zabezpieczenie kluczem WEP, bo same MACi to mało.

Kto Ci konfigurował ten router? Masz do niego dostęp (login i hasło)?

P.S.

Co możesz sprawdzić na routerze to zależy od modelu. Jeśli jest na nim załączona funkcja uwierzytelniania komputerów po MACach, to możesz sprawdzić jakie kompy mają dostęp i porównać z MACami kart sieciowych w swoich kompach.

Nic nie piszesz czy te adresy dostajesz z DHCP czy masz wpisane ręcznie. NIc nie wiemy czy/jakie zabezpieczenia stosujesz, dlatego tylko można strzelać.

Sprawdzałeś w podglądzie zdarzeń jaki MAC (komputer) wywołał ten konflikt adresów? Jeśli nie, to sprawdź. Potem porównaj z MACami wszystkich Twoich komputerów. Bedziesz wiedział czy to jeden z Twoich komputerów jest problemem (winna zła konfiguracja komputera/rów i/lub routera) czy jest to jakiś obcy komputer (brak/słabe zabezpieczenie sieci)

Edytowano przez użytkownika 27 stycznia 2008 12:25:28(UTC)  | Powód: Nie określono

XanTyp Offline
#9 Wysłane : 27 stycznia 2008 15:25:46(UTC)
XanTyp

Ranga: Moderator
Reputacja:

Przyłączony: 2005-01-04(UTC)
Posty: 3,877
Mężczyzna
Lokalizacja: Pabianice

wojtt napisał:
Możesz na nim włączyć? (chodź nadal nie wiemy co to za sprzęt)
mój EDIMAX

Cytat:
Kto Ci konfigurował ten router? Masz do niego dostęp (login i hasło)?
Dostęp mam. Standardowe: login i hasło. Admin i 1234

Cytat:
Nic nie piszesz czy te adresy dostajesz z DHCP czy masz wpisane ręcznie. NIc nie wiemy czy/jakie zabezpieczenia stosujesz, dlatego tylko można strzelać.
Cóż... mogę wrzucić tu kilka screenów, ale nie wiem, czy to Ci coś da. Ew. wszystkie screeny w rara na wysłać na hosta.

Cytat:
Sprawdzałeś w podglądzie zdarzeń jaki MAC (komputer) wywołał ten konflikt adresów? Jeśli nie, to sprawdź.
Sprawdziłem log w podglądzie zdarzeń na lapie i znalazłem informację:
System wykrył konflikt adresów między adresem IP 192.168.2.100 a komputerem o sieciowym adresie sprzętowym 00:1C:BF:77:3B:CB. W rezultacie mogą być zakłócone operacje sieciowe na tym komputerze.
Zakładam, że to oto chodzi.

W Active DHCP Client mam tabelkę z 3 kolumnami: IP address, MAC address i czas wygaśnięcia.
Jest tylko jedna pozycja, identyczna na lapie jak i na moim kompie. Czas wygaśnięcia: forever.
W zakładce Wireless -> Access Control mogę (mogę?) wpisać do 20 MAC adresów, ale bieżąco nie mam tam nic wpisane.

Cytat:
Potem porównaj z MACami wszystkich Twoich komputerów.
Tego nie wiem jak zrobić.
Postawiłem sobie lapa tuż obok i porównując wszystkie możliwe okienka - dane w nich zawarte niczym się nie różnią.
Ale zauważyłem drobną rozbieżność: uruchomiłem Wiersz Polecenia z menu startu i wpisałem ipconfig.
I w adresie IP końcówka na lapku wynosi 100, a u mnie 101.
Jednak nie wiem, jakie to ma zastosowanie do routeraThink
Precyzja odpowiedzi zależy od precyzji pytania.
Najpierw do źródła. Potem dopiero dzwoń po hydraulika.

Nie czytam w myślach.
wojtt Offline
#10 Wysłane : 27 stycznia 2008 15:36:21(UTC)
wojtt

Ranga: Ekspert
Reputacja:

Przyłączony: 2005-11-11(UTC)
Posty: 1,445
Mężczyzna

XanTyp napisał:

I w adresie IP końcówka na lapku wynosi 100, a u mnie 101.


I właśnie tak ma być. W jednej sieci każde urządzenie musi mieć inny adres ip.

To, że masz standardowy login i hasło to delikatnie mówiąc nie jest najrozsądniejszym wyjściem...

Mieszkasz w bloku, domu...?

Wpisz w każdym z komputerów w Wiersz Polecenia: ipconfig /all

Odszukaj linijkę: Adres fizyczny i porównaj z tym: 00:1C:BF:77:3B:CB

Któryś się pokrywa?
XanTyp Offline
#11 Wysłane : 27 stycznia 2008 15:42:46(UTC)
XanTyp

Ranga: Moderator
Reputacja:

Przyłączony: 2005-01-04(UTC)
Posty: 3,877
Mężczyzna
Lokalizacja: Pabianice

Mam tylko jeden adres fizyczny i jest różny od tego, który tu podałeś.
Precyzja odpowiedzi zależy od precyzji pytania.
Najpierw do źródła. Potem dopiero dzwoń po hydraulika.

Nie czytam w myślach.
wojtt Offline
#12 Wysłane : 27 stycznia 2008 16:21:13(UTC)
wojtt

Ranga: Ekspert
Reputacja:

Przyłączony: 2005-11-11(UTC)
Posty: 1,445
Mężczyzna

XanTyp napisał:
Mam tylko jeden adres fizyczny i jest różny od tego, który tu podałeś.


To nie ja podałem tylko ty... w swoim poprzednim poście. To MAC karty sieciowej komputera który wywołał właśnie konflikt adresów ip. Jeśli masz tylko jeden komputer (po co ci w takim razie router?) no to ewidentnie ktoś połączył się z twoim routerem i chciał użyć takiego samego adresu ip jaki był przypisany do twojego komputera.

Zmień domyślne hasło routera, włącz na nim filtracje adresów MAC (dopuść tylko MAC Twojgo komputera) i szyfrowanie przynajmniej poprzez klucz WEP i na "pseudohakerów" starczy. Jak to zrobić znajdziesz w manualu Edimaxa.
XanTyp Offline
#13 Wysłane : 27 stycznia 2008 16:52:57(UTC)
XanTyp

Ranga: Moderator
Reputacja:

Przyłączony: 2005-01-04(UTC)
Posty: 3,877
Mężczyzna
Lokalizacja: Pabianice

wojtt napisał:
To MAC karty sieciowej komputera który wywołał właśnie konflikt adresów ip. Jeśli masz tylko jeden komputer (po co ci w takim razie router?) no to ewidentnie ktoś połączył się z twoim routerem i chciał użyć takiego samego adresu ip jaki był przypisany do twojego komputera.
Nie czytasz mnie dokładnie, bracie.
Przecież pisałem, że mam laptopa, dziś nawet, że postawiłem go obok swojego kompa... więc adres IP mamy (na to by wychodziło) taki sam (?) a potrzeba routera sama z tego wychodzi, prawda?
Precyzja odpowiedzi zależy od precyzji pytania.
Najpierw do źródła. Potem dopiero dzwoń po hydraulika.

Nie czytam w myślach.
wojtt Offline
#14 Wysłane : 27 stycznia 2008 19:40:15(UTC)
wojtt

Ranga: Ekspert
Reputacja:

Przyłączony: 2005-11-11(UTC)
Posty: 1,445
Mężczyzna

Każda karta sieciowa ma własny adres fizyczny (MAC)

XanTyp napisał:
Mam tylko jeden adres fizyczny i jest różny od tego, który tu podałeś.


Dalej piszesz, że masz 2 komputery -> sieciówki, czyli musisz mieć 2 adresy fizyczne... ale mniejsza o to.



XanTyp napisał:
...więc adres IP mamy (na to by wychodziło) taki sam (?) a potrzeba routera sama z tego wychodzi, prawda?


Sorry, ale tego to już kompletnie nie rozumie.
XanTyp Offline
#15 Wysłane : 28 stycznia 2008 00:06:25(UTC)
XanTyp

Ranga: Moderator
Reputacja:

Przyłączony: 2005-01-04(UTC)
Posty: 3,877
Mężczyzna
Lokalizacja: Pabianice

Nie szkodzi. Ja też.
W kwestiach sieci i połączeń komputerów jestem zupełnie zielony.
Generalnie jestem samoukiem, spędzającym całe eony czasu przy klawiaturze (począwszy już od Atari ;)) i w wielu kwestiach potrafię sobie poradzić, potrafię pomóc innym, ale w tym zakresie nie umiem prktycznie nic.
Między innymi dlatego od lutego zacznę uczęszczać do szkoły informatycznej.
Pojęcia nie mam, jak to zgrać z 4-brygadowym systemem mojej pracy, ale to już osobny problem.

Edytowano przez użytkownika 28 stycznia 2008 00:07:12(UTC)  | Powód: Nie określono

Precyzja odpowiedzi zależy od precyzji pytania.
Najpierw do źródła. Potem dopiero dzwoń po hydraulika.

Nie czytam w myślach.
wojtt Offline
#16 Wysłane : 28 stycznia 2008 08:57:42(UTC)
wojtt

Ranga: Ekspert
Reputacja:

Przyłączony: 2005-11-11(UTC)
Posty: 1,445
Mężczyzna

Chodziło mi o to, że nie rozumie jaki adres ip Ci w tym zdaniu chodziło.

No to jeszcze raz.

Od swojego usługodawcy internetu dostajesz jeden adres ip. Żeby mieć internet na więcej niż jednym komputerze potrzebujesz router, który tworzy twoją wewnętrzną sieć (nadaje wam - komputerom osobne adresy ip). Adres MAC to adres fizyczny urządzenia ( router ma swój własny adres MAC i karty sieciowe mają własne adresy MAC). Jeśli dobrze rozumie to co napisałeś to właśnie MAC routera podawałeś swojemu ISP, żeby tylko urządzenia z takimi i takimi adresami MAC miały dostęp do sieci - internetu.

Ty również możesz zastosować taka metodę zabezpieczenia swojej sieci (twój router i twoje komputery) aby tylko komputery o takich i takich MACach miały dostęp do twojego routera, a więc i internetu za który ty płacisz. Bo z tego co piszesz istnieje możliwość, że ktoś korzysta z Twojego internetu.

Sorry, ale już łatwiej nie umie tego napisać

Pozdrawiam.
XanTyp Offline
#17 Wysłane : 30 stycznia 2008 18:07:04(UTC)
XanTyp

Ranga: Moderator
Reputacja:

Przyłączony: 2005-01-04(UTC)
Posty: 3,877
Mężczyzna
Lokalizacja: Pabianice

Trochę się wyjaśniło, choć nie aż tyle, żeby przestać marudzić ;)
Próbowałem wklepać MAC adres lapka do routera, ale nie mogę... bo tam, gdzie powinienem go dopisać - cóż... nie mieści się cały ten adres :D
Beznadzieja.
Muszę poczekać, aż skończą mi się nocki i o normalnej porze będę mógł wyjść z domu i to załatwić z fachowcem.
Precyzja odpowiedzi zależy od precyzji pytania.
Najpierw do źródła. Potem dopiero dzwoń po hydraulika.

Nie czytam w myślach.
wojtt Offline
#18 Wysłane : 30 stycznia 2008 19:44:55(UTC)
wojtt

Ranga: Ekspert
Reputacja:

Przyłączony: 2005-11-11(UTC)
Posty: 1,445
Mężczyzna

XanTyp napisał:

Próbowałem wklepać MAC adres lapka do routera, ale nie mogę... bo tam, gdzie powinienem go dopisać - cóż... nie mieści się cały ten adres :D


Musi się zmieścić! Jak nie to chyba tylko zostaje Pray

A tak na poważnie to spróbuj wpisać same znaki bez myślników (-), np. 0018DEA304A8 zamiast 00-18-DE-30-A3-04-A8
Kanał RSS  Kanał Atom
Użytkownicy przeglądający ten temat
Guest
Skok do forum  
Nie możesz tworzyć nowych tematów w tym forum.
Nie możesz odpowiadać na tematy w tym forum.
Nie możesz usuwać swoich postów w tym forum.
Nie możesz edytować swoich postów w tym forum.
Nie możesz tworzyć ankiet w tym forum.
Nie możesz głosować w ankietach w tym forum.