Zamknij komunikat

Nowy Office 2013
Do góry Skomentuj

Historię aktywności w Windows 10 można teraz ...

Historię aktywności w Windows 10 można teraz pobrać jako archiwum

Pod koniec listopada Microsoft zapowiedział wprowadzenie Windows Timeline do najbliższego wydania Windows 10 Insider Preview. Choć te jeszcze się nie ukazało, Insiderzy otrzymali kontrolę nad tzw. historią aktywności, czyli zapisem działań, do których można będzie powracać na osi czasu. Historię aktywności można wyczyścić, włączyć/wyłączyć i od niedawna również pobierać w formie archiwum.

Historia aktywności w Windows 10

Zacznijmy od Historii aktywności w aplikacji Ustawienia > Prywatność. W tym miejscu możemy dowiedzieć się, czym ta funkcjonalność w ogóle jest, zezwolić (lub nie zezwolić) systemowi Windows na zbieranie działań, wyczyścić historię działań i odfiltrować działania z wybranych kont, jeśli nie chcemy ich gromadzić.

Historia aktywności w Windows 10

Nowość, o której mowa, pojawiła się niedawno na stronie Pulpitu nawigacyjnego prywatności dla konta Microsoft. Obok zakładek Przegląd i Historia aktywności ukazała się nowa - Pobierz swoje dane (Download your data), jednak widoczna jest ona prawdopodobnie tylko w angielskiej wersji językowej. Jak głosi opis, na tej stronie można pobrać kopię danych, które pojawiają się na stronie Historii aktywności. W takim archiwum mogą zawierać się wrażliwe dane, takie jak historia wyszukiwania, informacje o lokalizacji czy inne dane osobiste. Nie należy więc pobierać archiwum na komputerach publicznych lub nienależących do nas, ani też udostępniać archiwum innym.

Historia aktywności w Windows 10

Pulpit nawigacyjny prywatności w polskiej wersji językowej oczywiście działa (więcej na jego temat pisaliśmy tutaj), niemniej jednak opcja pobrania archiwum wydaje się jeszcze niedostępna. Warto też zaznaczyć, że zbieranie działań w Windows 10 Redstone 4 jest domyślnie włączone, dlatego jeśli nie zamierzamy w przyszłości korzystać z Windows Timeline lub nie chcemy gromadzić informacji o naszych aktywnościach, funkcję można wyłączyć w Ustawieniach i wyczyścić do tej pory zgromadzone dane.

Krzysztof Sulikowski
5 grudnia 2017, 17:21
570
Odsłony
Krzysztof Sulikowski
5 grudnia 2017, 17:21
570
Odsłony



Komentarze

Nie napisano jeszcze ani jednego komentarza. Twój może być pierwszy.

Dodaj swój komentarz

Zasady publikacji komentarzyZasady publikacji komentarzy

Redakcja CentrumXP.pl nie odpowiada za treść komentarzy publikowanych na stronach Portalu
i zastrzega sobie prawo do usuwania wypowiedzi, które:

  • zawierają słowa wulgarne, obraźliwe, prowokujące i inne naruszające dobre obyczaje;
  • są jedynie próbami reklamowania stron internetowych (spamowanie poprzez umieszczanie linków);
  • przyczyniają się do złamania prawa bądź warunków licencyjnych oprogramowania (cracki, seriale, torrenty itp.);
  • zawierają dane osobowe, teleadresowe, adresy mailowe lub numery GG;
  • merytorycznie nie wnoszą nic do dyskusji lub nie mają związku z tematem komentowanego newsa, artykułu bądź pliku.