Zamknij komunikat

Nowy Office 2013
Do góry Skomentuj

Nowy sposób logowania w Office 365 - oszczędn...

Nowy sposób logowania w Office 365 - oszczędność czy strata czasu?

Wielu użytkowników prosiło Microsoft o zmniejszenie liczby monitów uwierzytelniania podczas korzystania z usług, do których logujemy się jednorazowo poprzez Azure AD. Jednym ze sposobów jest zaznaczenie pola "Nie wylogowuj mnie", jednakże z danych telemetrycznych wynika, że przez większość opcja ta jest pomijana. Z drugiej strony istotna jest też częstotliwość, z jaką proszeni jesteśmy o ponowne uwierzytelnienie. Nikt nie chce co chwilę logować się do tej samej aplikacji. Z tego powodu logika zapamiętywania użytkownika w Office 365 uległa znacznym zmianom.

W domyślnym ekranie logowania w Office 365 większość użytkowników zupełnie pomija opcję "Nie wylogowuj mnie" i od razu klika przycisk "Zaloguj". By uniknąć tego pominięcia w pośpiechu, okienko dialogowe z zapytaniem, czy chcemy pozostać zalogowani, pojawi się już dopiero po udanym uwierzytelnieniu. Okazuje się, że na tym nie koniec zmian. Funkcja "Nie wylogowuj mnie" staje się ponadto bezpieczniejsza. Jak twierdzi Microsoft, opcja nie wyświetli się, gdy system machine learningowy wykryje ryzykowne logowanie lub próbę logowania z udostępnionego urządzenia. Innymi słowy, jeśli wystąpią podejrzenia, że na konto loguje się ktoś inny (ale znający nasze hasło), to i tak nie pozostanie zalogowany zbyt długo. Jest to tylko jedna z wielu (i jedna z najprostszych) warstw chroniących nasze konto przed naruszeniem.

Azure AD

Zmiana sposobu zapytania użytkownika, czy chce pozostać zalogowanym, obecna jest tylko w nowym doświadczeniu logowania w Office 365. Tak przynajmniej wynika z zapowiedzi Microsoft. Użytkownicy korzystający ze starego sposobu logowania (panel boczny po prawej stronie) nadal będą widzieli opcję "Nie wylogowuj mnie" tuż pod polem hasła. W praktyce funkcja nie działa jeszcze w polskiej wersji językowej. Nie możemy jej więc Wam pokazać, ale za to pokażemy Wam nowy ekran logowania. Naszym zdaniem prezentuje się dużo ładniej i przywodzi na myśl estetykę bliższą Windows 10 i Bing, a nie np. klientom poczty.

Mimo wprowadzenia zmian administratorzy mogą je zablokować, pozostawiając użytkowników przy dotychczasowym sposobie pytania o pozostanie zalogowanym. Zmiany te nie wpływają na ustawiony wcześniej czas wygasania tokenów. Czy warto będzie skorzystać z nowej opcji, gdy stanie się dostępna w języku polskim? Z ogólnej telemetrii wynika, że tak, ponieważ pozwoli to przeciętnemu użytkownikowi zaoszczędzić czas potrzebny na dodatkowe logowania. Z drugiej strony, jeżeli świadomie zaznaczamy lub nie zaznaczamy opcji "Nie wylogowuj mnie" przed kliknięciem "Zaloguj", dodatkowe okienko dialogowe może okazać się zbędne.

Krzysztof Sulikowski
21 września 2017, 21:51
1 031
Odsłony
Krzysztof Sulikowski
21 września 2017, 21:51
1 031
Odsłony



Komentarze

Nie napisano jeszcze ani jednego komentarza. Twój może być pierwszy.

Dodaj swój komentarz

Zasady publikacji komentarzyZasady publikacji komentarzy

Redakcja CentrumXP.pl nie odpowiada za treść komentarzy publikowanych na stronach Portalu
i zastrzega sobie prawo do usuwania wypowiedzi, które:

  • zawierają słowa wulgarne, obraźliwe, prowokujące i inne naruszające dobre obyczaje;
  • są jedynie próbami reklamowania stron internetowych (spamowanie poprzez umieszczanie linków);
  • przyczyniają się do złamania prawa bądź warunków licencyjnych oprogramowania (cracki, seriale, torrenty itp.);
  • zawierają dane osobowe, teleadresowe, adresy mailowe lub numery GG;
  • merytorycznie nie wnoszą nic do dyskusji lub nie mają związku z tematem komentowanego newsa, artykułu bądź pliku.