Zamknij komunikat

Nowy Office 2013
Do góry Skomentuj

Windows 10 Technical Preview build 9860 już d...

Windows 10 Technical Preview build 9860 już dostępny. Nie będzie pliku .ISO

Przed chwilą, zgodnie z zapowiedziami, została udostępniona kolejna kompilacja Windows 10 Technical Preview. System zaktualizujemy do wersji 9860 poprzez wbudowane narzędzie Windows Update. Jak twierdzi Microsoft, nie będzie dostępnego pliku .ISO dla tej wersji systemu.

Nowy build pobierzemy, uruchamiając PC Settings, następnie przechodząc do Update and recovery i Preview builds. Powinniśmy wówczas zobaczyć komunikat o dostępności nowej kompilacji. Możemy ją pobrać i zainstalować, klikając przycisk Download now (jak na zrzucie ekranu poniżej), a następnie Install now.

Windows Update

Dzisiejsza aktualizacja jest pierwszą od czasu premiery Technical Preview, czyli od 20 dni. Jest to zarazem test upgrade'owania buildów Windows 10 w taki sposób. Oczywiście, Microsoft z pewnością testował już Windows Update dla Windows 10 w obrębie Redmond. Tym razem opcja ta została włączona także dla użytkowników.

Windows Update

Co wniesie kompilacja 9860? Wiemy przynajmniej o czterech obszarach, które zostaną wprowadzone lub odmienione: Battery Saver, Data Sense, nowe animacje okien oraz zmiany w interfejsie panelu bocznego.

Krzysztof Sulikowski
21 października 2014, 22:33
4 190
Odsłony
Krzysztof Sulikowski
21 października 2014, 22:33
4 190
Odsłony



Komentarze

Mam W10 na dysku .vhd i niestety nowa kompilacja pobrana w powyższy sposób odmawia instalacji pisząc, że na dysku wirtualnym się nie zaktualizuje. Czy jest może jakiś sposób, poza oczywiście instalacją na dysku HDD?
adam1957, 21 października 2014, 22:44
W przypadku podstawowej wersji mieliśmy podobny problem z VirtualBox, teraz testujemy instalację upgrade pod VMware Player. Może to kwestia środowiska.
Krzysztof Sulikowski, 21 października 2014, 22:49
Testuję na Hyper-V, na razie trwa instalacja. Krzysztofie długo wam się zeszło? Moja VM pracuję już 44 min ale od tego odejmijmy czas sciągania :p
MCP, 21 października 2014, 23:00
Ile waży update?
pRZEMEK, 21 października 2014, 23:13
A u mnie nie ma owej aktualizacji o której piszecie
Marcin, 21 października 2014, 23:29
Ok już mam
Marcin, 21 października 2014, 23:36
Nie wiadomo, ile waży. Nigdzie nie ma podanego rozmiaru :) Pobierało ok. pół godziny przy dość szybkim łączu. Instalacja trwała podobnie, z tym że wymaga ona restartu i fazy te również trwają trochę czasu. Pewnie szybszy PC ogarnąłby to szybciej niż VM ;)
Krzysztof Sulikowski, 21 października 2014, 23:38
A na czym lepiej zainstalować? Na VMware Player czy Hyper-V? :)
Michał, 21 października 2014, 23:42
Ostatecznie udało się postawić nowy build na VMware Player :)
Krzysztof Sulikowski, 21 października 2014, 23:43
Hyper-V nie sprawdzaliśmy
Krzysztof Sulikowski, 21 października 2014, 23:44
Hyper-V Gen 1, działa :) Wieczorem test na środowisku Gen 2 oraz Windows Server
MCP, 22 października 2014, 01:43
Mi po aktualizacji do nowego buildu coś się zepsuło. Większość czcionek na ekranie zaminiła się w jakieś bohomazy. Nie sposób nic zrobić bo część jest OK a część tak pomieszana , że nie da się nic odczytać
nynor, 22 października 2014, 17:55
Potwierdzam, że pod VMware Player działa. Samo pobieranie i instalacja update trwała łącznie ok 1 godziny. Robiłem to na dość słabych ustawieniach maszyny wirtualnej i dlatego tak długo to trwało.
nekirc, 22 października 2014, 21:13
u mnie na VirtualBox całość (pobieranie,instalacja i restart wraz aut.konfiguracją) trwało ok. 55min
kibic, 28 października 2014, 22:01

Dodaj swój komentarz

Zasady publikacji komentarzyZasady publikacji komentarzy

Redakcja CentrumXP.pl nie odpowiada za treść komentarzy publikowanych na stronach Portalu
i zastrzega sobie prawo do usuwania wypowiedzi, które:

  • zawierają słowa wulgarne, obraźliwe, prowokujące i inne naruszające dobre obyczaje;
  • są jedynie próbami reklamowania stron internetowych (spamowanie poprzez umieszczanie linków);
  • przyczyniają się do złamania prawa bądź warunków licencyjnych oprogramowania (cracki, seriale, torrenty itp.);
  • zawierają dane osobowe, teleadresowe, adresy mailowe lub numery GG;
  • merytorycznie nie wnoszą nic do dyskusji lub nie mają związku z tematem komentowanego newsa, artykułu bądź pliku.